ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΛΑΣ: ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ



Με αφορμή την παράσταση "Γαμπροί για Πούλημα" συναντήσαμε τον ηθοποιό Κώστα Κόκλα στη Θεσσαλονίκη. Έχει τη φήμη ότι αργεί σε κάθε του ραντεβού και τον πειράζουν συχνά οι συνάδελφοί του. Στο δικό μας πάντως ήταν ακριβής και δεν άργησε ούτε λεπτό! Ιδού η συνέντευξη που μας παραχώρησε... 

"Γαμπροί για πούλημα". Τι ακριβώς συμβαίνει στην παράσταση;

Το έργο είναι μία κωμωδία των Ρέππα-Παπαθανασίου. Η ιστορία του έργου έχει να κάνει με ένα άγαλμα. Έρχονται κάποιοι με δύο Ρωσίδες για να πάρουν το αρχαίο άγαλμα, που κατέχει η οικογένεια που πρωταγωνιστεί. Στην πορεία όμως αντί να πάρουν το άγαλμα παίρνουν κάτι άλλο, το οποίο όμως είναι έκπληξη. Είναι ένα αστείο έργο που κάνει επιτυχία ένα χρόνο τώρα (γελάει). 

Ο δικός σας ρόλος ποιος είναι;

Εγώ υποδύομαι τον Θανάση, τον κηπουρό της οικογένειας που πρωταγωνιστεί. Έχω όμως μία ιδιαίτερη σχέση με την αφεντικίνα μου (γελάει). 

Διευκολύνει ένα δυνατό cast, όπως αυτό στο "Γαμπροί για Πούλημα" το να είναι ακόμη πιο καλή η παράσταση;

Βέβαια, όπως σε όλες τις δουλειές. Όσο πιο δυνατό είναι το cast, τόσο καλύτερη και η παράσταση.

Κατά πόσο μπορούν οι καλές ή οι κακές κριτικές να επηρεάσουν έναν ηθοποιό του δικού σας μεγέθους;

Αν ξέρεις τη δουλειά σου και την κάνεις όπως πρέπει δεν σε επηρεάζουν και ιδιαίτερα. Ποτέ δεν έχω δώσει σημασία σε αυτές. Γενικότερα, αν ξέρεις τι κάνεις και γιατί το κάνεις τότε δεν θα σε επηρεάσουν, αν όμως έχεις ανασφάλεια και αναρωτιέσαι αν το έκανα σωστά ή όχι τότε σίγουρα η κάθε γνώμη μετράει. 

Η κωμωδία θεωρείται από τους περισσότερους συναδέλφους σας ως ένα δύσκολο θεατρικό είδος. Παρακολουθώντας όμως την πορεία σας παρατηρούμε ότι το επιλέγετε συνεχώς...

Είναι και θέμα συμπτώσεων, όμως πιστεύω ότι περισσότερο είναι προσωπική επιλογή. Μου αρέσει να είναι γεμάτη η αίθουσα με κόσμο που γελάει. Με ανεβάζει, μου δίνει δύναμη να προσπαθήσω ακόμη περισσότερο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν υποτιμώ το δράμα. Είναι ένα είδος θεάτρου, που μου αρέσει και αν τύχει φυσικά και θα συμμετάσχω σε ένα δραματικό έργο. Μην ξεχνάμε ότι στο ξεκίνημα της καριέρας μου έκανα δράματα. Στην πορεία όμως αντιλήφθηκα ότι μου αρέσει ο κώδικας της κωμωδίας. 


Έχετε σκεφτεί να απομακρυνθείτε από την κωμωδία;

Δεν πέρασε από το μυαλό μου ούτε μία στιγμή κάτι τέτοιο. 

Τα κριτήρια σας για την επιλογή ενός έργου ποια είναι; 

Το σημαντικότερα κριτήρια είναι οι συνεργάτες μου, το ίδιο το έργο, οι συγγραφείς του έργου και γενικότερα οι συνεργάτες που θα υπάρχουν σε αυτό. 

Τα τόσα χρόνια σε αυτό το χώρο σας έχουν αλλάξει ως άνθρωπο;

Μην περιαυτολογώ γιατί δεν μου αρέσει, αλλά νιώθω ότι δεν έχω αλλάξει. Αυτό βέβαια μου το λένε και οι φίλοι μου -που με γνωρίζουν πολλά χρόνια- ότι παρέμεινα ο ίδιος. Είναι δύο ξεχωριστά κομμάτια. Το ένα είναι η δουλειά μου και το άλλο εγώ. Η δουλειά μου δεν με επηρεάζει καθόλου στη συμπεριφορά μου. 

Ποιες δυσκολίες μπορεί να συναντήσει κανείς στο χώρο αυτό;

Η βασική του δυσκολία είναι ότι είναι μία επιλογή με ρίσκο, αν κάνεις αυτή τη δουλειά για να βιοποριστείς. Δεν σου εξασφαλίζει ότι κάθε χρόνο θα έχεις τα προς το ζην. Το βασικότερο είναι αυτό και πρέπει να το γνωρίζεις από την αρχή. Μπορεί μία χρονιά να κάνεις μία τεράστια επιτυχία, την επόμενη όμως χρονιά ξεκινάς από την αρχή. Μπορεί σε μία πόλη να έχεις κάνει μία μεγάλη επιτυχία και σε μία άλλη πόλη -με το ίδιο έργο- μπορεί να μην τα πας καλά. Σίγουρα η δουλειά μας εμπεριέχει το στοιχείο του ρίσκου, αλλά αυτή είναι και η ομορφιά της και για αυτό την επιλέξαμε. 

Τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με την τέχνη αυτή;

Θα συμβούλευα όλα τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με αυτή την τέχνη. Όσοι όμως αποφασίσουν να το κάνουν επαγγελματικά θα τους πρότεινα να ξεκινήσουν εφόσον είναι αποφασισμένοι ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Κάθε τόσο δοκιμάζεις την προσωπικότητά σου σε μία δουλειά, όπως είπα και πριν, δεν είναι σίγουρο ότι θα πληρωθείς ή ότι θα έχεις επιτυχία κάθε χρόνο. Η ενασχόληση όμως με το θέατρο ανεξάρτητα με τι δουλειά θα κάνεις αργότερα στη ζωή σου είναι κάτι πάρα πολύ καλό και νομίζω πως σε βοηθάει με ότι και να κάνεις στη ζωή σου. Είτε γίνεις δικηγόρος,  είτε αρχιτέκτονας, είτε δάσκαλος. Νομίζω ότι είναι καλό να ξέρεις θέατρο. 

Τα τελευταία χρόνια γνωρίζετε μέσα από τη δουλειά σας μόνο επιτυχίες. Σας τρομάζει αυτό;

Καλά, μην το λες κιόλας (γελάει). Δεν είναι σίγουρο ότι κάνω μόνο επιτυχίες. Αντιμετωπίζω τη δουλειά μου με επαγγελματισμό, επιμένω και δεν το βάζω κάτω. Στηρίζω τη δουλειά μου ακόμη και στα δύσκολα, μέχρι τέλους. Επιτυχία όμως στη δουλειά μας δεν είναι να βγάζεις πολλά χρήματα, αλλά να κάνεις σωστά τη δουλειά σου, να επικοινωνείς με τον κόσμο, να έχεις μία γεμάτη αίθουσα με θεατές που γελάνε και περιμένουν από εσένα αυτό που θα πεις για να το ευχαριστηθούν. Από τη στιγμή που προσπαθώ για όλα αυτά να τα κάνω σωστά δεν με τρομάζει καθόλου.

Πως προέκυψε η συνεργασία σας με την τηλεοπτική σειρά "Οι Συμμαθητές";

Δεν συμφωνήσαμε με το κανάλι που δούλευα πιο παλιά και ήρθε η πρόταση από τον Ant1, ένα κανάλι που δούλευα και στο παρελθόν. Με εμπιστεύονται και τους εμπιστεύομαι. Γνώριζα ότι θα είναι και η Μαριάννα Τουμασάτου, που είχα πάρα πολύ καιρό να δουλέψω μαζί της. Ήθελα να συνεργαστώ ξανά με την Μαριάννα μιας και είμαστε φίλοι. Ξεκινήσαμε μαζί ως πρωταγωνιστές στον Ant1, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ήθελα να συνεργαστώ ξανά με τον Βασίλη Θωμόπουλο -τον σκηνοθέτη της σειράς- που έχω κάνει πολλές δουλειές μαζί του και τον εμπιστεύομαι πάρα πολύ. Και τέλος, ήταν μία ευκαιρία για εμένα να συνεργαστώ με τον Κρατερό και όλους τους άλλους ηθοποιούς -που τους θαυμάζω και γελάω πάρα πολύ όταν τους βλέπω- και περνάω ωραία. 

Θα συνεχιστεί του χρόνου η σειρά;

Το κανάλι έχει πάρει αυτή την απόφαση. Δυστυχώς όμως σήμερα είναι όλα ρευστά. 


Κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει ή όχι τους ηθοποιούς και τις τηλεοπτικές παραγωγές αυτό που συμβαίνει με την κατοχύρωση των τηλεοπτικών αδειών;

Τους ηθοποιούς τους βοηθάει γενικότερα ένα ομαλό περιβάλλον εργασίας. Να υπάρχουν κανάλια που λειτουργούν σωστά και να πληρώνουν στην ώρα τους. Βέβαια υπάρχει κατανόηση, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι. Αυτές τις μέρες, για παράδειγμα, κλείνει ένα μεγάλο κανάλι που δουλεύουν πολλοί άνθρωποι σε αυτό. Ανεξάρτητα με όλα αυτά που λέγονται ότι φταίει ο ένας ή ο άλλος, με το αν υπάρχουν διαπλοκές ή όχι. Πίσω από όλα αυτά υπάρχουν 2.000 άνθρωποι που χάνουν τη δουλειά τους και το μεροκάματό τους. Δυστυχώς η κρίση έχει επηρεάσει τη δουλειά μας, αλλά θα κάνουμε υπομονή. Θα φτιάξουν τα πράγματα. 

Τι θα σας έκανε να ρίξετε αυλαία στο επάγγελμά σας;

Σαν επάγγελμα θα είχα ρίξει ήδη αυλαία αν μπορούσα. Αν είχα εξασφαλιστεί βιοποριστικά και δεν εξαρτιόμουν από αυτή τη δουλειά θα είχα σταματήσει και θα εξασκούσα το επάγγελμα αυτό μόνο σαν καλλιτέχνης και όχι σαν επαγγελματίας. Όπως όμως φαίνονται τα πράγματα θα το βλέπω ως επαγγελματίας για πολλά χρόνια ακόμη (γελάει). Τη δουλειά αυτή όμως δύσκολα την αφήνεις. Όσο δουλεύεις στο θέατρο και όσο ζεις μέσα σε αυτό τόσο σου είναι δύσκολο να το εγκαταλείψεις. Όταν ήμουν μικρότερος σκεφτόμουν "θα γίνω ηθοποιός και θα ασχολούμαι με το θέατρο επαγγελματικά μέχρι τα 40 μου ή τα 45". Τώρα πάω για τα... ήντα και βλέπω ότι έχω δρόμο μπροστά μου και δεν μπορώ να φύγω από το θέατρο (γελάει). Νομίζω εγκλωβίστηκα, αλλά μου αρέσει. 

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με το επάγγελμα αυτό;

Μεγάλο ρόλο έπαιξε η καταγωγή μου. Είμαι από τη Ζάκυνθο και εκεί από πολύ μικρός ήμουν σε μαντολινάτες, θιάσους και χορωδίες. Είχα μάθει να οργανώνουμε εκδηλώσεις και να ανεβάζουμε παραστάσεις. Γαλουχήθηκα από μικρός με όλα αυτά και αυτό συνεχίστηκε με την είσοδό μου στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στην πορεία με την δουλειά μου. 

Τα μελλοντικά σας σχέδια ποια είναι; 

Αυτό που γνωρίζω μέχρι τώρα είναι ότι το καλοκαίρι θα συνεχιστεί η περιοδεία μας σε όλη την Ελλάδα και ότι θα συνεχιστεί το σίριαλ "Οι Συμμαθητές" και την επόμενη σεζόν. Βέβαια ζούμε σε μία χώρα που όλα ανατρέπονται και δεν ξέρεις τι θα γίνει σε ένα μήνα. Και πέρυσι έλεγα ότι θα πάω περιοδεία, αλλά με τα capital controls και με τις επαναστάσεις που κάναμε μείναμε το καλοκαίρι σπίτι μας και... μαζεύαμε τζιτζίκια! (γελάει). 

Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση πιέστε εδώ: Γαμπροί για πούλημα

Για περισσότερες συνεντεύξεις ακολουθήστε μας στο facebook πατώντας εδώ: Townsendia

Συνέντευξη: Έρη Χριστοφορίδου, Μαρία Γούσιου