ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Διαβάσαμε και προτείνουμε: Μαθήματα νεκροψίας (Sebastian Fitzek - Michael Tsokos)



Παρότι ο μακάβριος τίτλος του παραπέμπει σε κάποιο εγχειρίδιο σχετικά με οδηγίες για το πως να εκτελέσει κάποιος μια νεκροψία, εντούτοις όχι, το περιεχόμενο του συγκεκριμένου έργου δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που φανταστήκατε. Πρόκειται, απ' ότι φαίνεται και από το εξώφυλλό του για ένα έργο - θρίλερ των Sebastian Fitzek και Michael Tsokos, το οποίο είναι βέβαιο πως θα καθηλώσει τον αναγνώστη, ενώ από τις περιγραφές, θα γεννηθούν έντονες σκέψεις και παραστατικές εικόνες, τις περισσότερες φορές όχι ευχάριστες. Πάμε όμως να αναφερθούμε πιο αναλυτικά στο δημιούργημα αυτό των συγγραφέων.


Το βιβλίο στο σύνολό του, αποτελεί ένα αστυνομικό θρίλερ. Πιο συγκεκριμένα, η πλοκή του αφορά σε μια σχεδιάστρια κόμικ, τη Λίντα, η οποία βρίσκεται απομονωμένη εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών σε ένα νησί. Παράλληλα και ενώ η κόρη του ιατροδικαστή Χέρτσφελντ έχει απαχθεί, ο ίδιος θα ζητήσει από τη νεαρή γυναίκα να δοκιμάσει κάτι παράτολμο: να πραγματοποιήσει νεκροψία μέσω τηλεφωνικών οδηγιών του, σε ένα πτώμα το οποίο η σχεδιάστρια ανακάλυψε τυχαία στο νησί. Ο ιατροδικαστής είναι σε μάχη με το χρόνο, αφού έχει προηγουμένως ανακαλύψει στο κεφάλι ενός κακοποιημένου πτώματος, προσωπικά στοιχεία της κόρης του, η οποία πλέον έχει εξαφανιστεί, ενώ το κορίτσι δεν είναι το μόνο που κινδυνεύει.

Μετά από την εν λόγω περιγραφή της υπόθεσής του,η αγωνία η οποία υπάρχει διάχυτη στο βιβλίο, είναι τελικά θα λέγαμε αναμενόμενη. Ενώ αρχικά ο αναγνώστης θα βρεθεί να αναρωτιέται με ποιόν τρόπο μπορεί να συνδέεται μια σχεδιάστρια κόμικ με έναν ιατροδικαστή, εντούτοις η απορία του θα λυθεί σύντομα.

Φωτογραφία 1
Σε γενικές γραμμές, το έργο κρατά διαρκώς την αδρεναλίνη του αναγνώστη σε υψηλά επίπεδα. Πρόκειται για ένα βιβλίο που θα σας κρατήσει σε εγρήγορση και δε θα μπορείτε να το αφήσετε από τα χέρια σας, αφού η υπόθεση δεν είναι από την αρχή ξεκάθαρη, μα ξεδιαλύνει όσο κυλά η ανάγνωση. Θα βρεθείτε σε πολλά σημεία και για αρκετές σελίδες με κομμένη την ανάσα αναμένοντας να συμβεί κάτι συγκεκριμένο, όμως η αγωνία συχνά θα παρατείνεται.

Είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε, πως σε ορισμένα σημεία οι περιγραφές των συγγραφέων γίνονται αρκετά σκληρές, σε σημείο που ίσως να ενοχλήσουν τον αναγνώστη, οπότε οφείλουμε να προειδοποιήσουμε και για αυτό. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν και κάποια σημεία (λίγα βέβαια), στα οποία υπάρχουν και χιουμοριστικές περιγραφές για να αντισταθμίσουν το βαρύ και αγωνιώδες κλίμα.

Το έργο διαφέρει αρκετά από ένα κλασσικό αστυνομικό μυθιστόρημα, άλλωστε τονίζεται και στο εξώφυλλό του πως πρόκειται για θρίλερ. Πέρα από την επίλυση μιας δύσκολης υπόθεσης, γεγονός που συναντούμε και στις συνήθεις αστυνομικές πλοκές, οι πρωταγωνιστές βρίσκονται αντιμέτωποι με έντονα διλήμματα και φοβίες, ενώ οι γλαφυρές περιγραφές των συγγραφέων που σε πολλά σημεία γίνονται αρκετά ωμές, μετατρέπουν το έργο σε ένα αστυνομικό θρίλερ.

Φωτογραφία 2
Αναφορικά με τους χαρακτήρες του έργου, θα λέγαμε πως είναι αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους. Ο ιατροδικαστής παρουσιάζεται ως ένας σοβαρός επιστήμονας, του οποίου η καθημερινότητα είναι αρκετά σταθερή, μέχρι τη στιγμή που ανακαλύπτει τον αριθμό τηλεφώνου της κόρης του στο κρανίο του πτώματος, με την ίδια να έχει απαχθεί. Τότε τα πάντα ανατρέπονται, η ανησυχία, ο φόβος και το άγχος πλημμυρίζουν τον πρωταγωνιστή, ο οποίος παρά τη δυσκολία της κατάστασης που αντιμετωπίζει, προσπαθεί να παραμείνει λογικός προκειμένου να διασώσει το παιδί του. Εμφανίζεται «ανθρώπινος», με τα φυσιολογικά πάθη που έχουν όλοι οι άνθρωποι, ενώ παρά τη σκληρή φύση της δουλειάς του, προσπαθεί να μην την αφήνει να τον επηρεάζει και να αντιμετωπίζει τις νεκροψίες ως επάγγελμα και μόνο.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Λίντα, μια σχεδιάστρια κόμικ της οποίας η ζωή είναι αρκετά διαφορετική. Όπως πολλοί καλλιτέχνες, στο έργο παρουσιάζεται ως ένας χαρακτήρας που αγαπά τη δουλειά της και ασχολείται αρκετά με αυτήν. Αντιμετωπίζει διάφορα προσωπικά προβλήματα, τα οποία όμως προσπαθεί να μην αφήνει να την καταβάλουν. Η τυχαία ανακάλυψη του πτώματος και το αίτημα του ιατροδικαστή να πραγματοποιήσει τη νεκροψία μέσω τηλεφωνικών οδηγιών του φέρνουν τα πάνω κάτω στη ζωή της, ενώ παράλληλα προσπαθεί να παραμείνει ψύχραιμη, αν και μοιάζει να δυσκολεύεται αρκετά.

Φωτογραφία 3
Όπως μπορούμε να καταλάβουμε από τα προαναφερθέντα, πρόκειται για ένα ιδιαίτερο είδος, το οποίο ίσως λόγω των σκληρών περιγραφών του να μη μπορεί να διαβαστεί από μια ευρεία γκάμα αναγνωστών. Είναι βέβαιο πως θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον αυτών που αγαπούν τα αστυνομικά μυθιστορήματα, αλλά ίσως λόγω της αγωνίας που επικρατεί σε όλο το έργο, καταφέρει να προσεγγίσει και κάποιους άλλους αναγνώστες. Στο σύνολό του αποτελεί μια βιβλιοπρόταση για γερό στομάχι, που σίγουρα θα μείνει στη μνήμη τους ως μια εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δυο συγγραφέων.

Πηγές φωτογραφιών: κεντρική: vivlia4u.weebly.com, φωτογραφία 1: youtube.com, φωτογραφία 2: youtube.com, φωτογραφία 3: bebee.com

Σύνταξη: ΜΑΡΙΑ ΣΜΗΝΑ