ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Με ποντιακό παραμύθι κλείνει τη θεατρική σεζόν ο Χρήστος Στανίσης στο Θέατρο Αθήναιον


Ο Χρήστος Στανίσης και το Θέατρο Αθήναιον

παρουσιάζουν το ποντιακό παραμύθι

“Ο Ακρίτας και η Λυγερή”

σε διασκευή και σκηνοθεσία Χρήστου Στανίση

31 Μαρτίου και 7, 21 Απριλίου

στο Θέατρο Αθήναιον / Μικρή Σκηνή

Αφιερωμένες στο φωτεινό αστέρι του Πόντου είναι οι τελευταίες παραστάσεις των επιτυχημένων Α’ και Β’ κύκλων παραμυθιών “Μια φορά κι έναν καιρό – Τα παραμύθια του Καραγκιόζη” του γνωστού καλλιτέχνη θεάτρου σκιών Χρήστου Στανίση σε συνεργασία με το Θέατρο Αθήναιον.

Σκοπός του αφιερώματος είναι η ανάδειξη της ιστορίας και του ποντιακού πολιτισμού μέσα από το ποντιακό παραμύθι “Ο Ακρίτας και η Λυγερή”. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης θα ακούγονται τραγούδια και μουσική από τον ιστορικό Πόντο σε διασκευή Χρήστου Στανίση.

Ο Χρήστος Στανίσης και το Θέατρο Αθήναιον σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε το μοναδικό αφιέρωμα σε ένα παραμυθένιο ταξίδι στον πολιτισμό του Πόντου, μέσα από τις ποντιακές νότες, την ποντιακή παράδοση και την κουλτούρα του.


Ο Ακρίτας και η Λυγερή – Ποντιακό παραμύθι (31 Μαρτίου και 7, 21 Απριλίου)

Ένας άγνωστος ντυμένος “αρἀπ᾽ς” με προβιές και κουδούνια, κλέβει την κόρη του Βασιλέα και κρύβεται μέσα στο δάσος. Ο Βασιλέας υπόσχεται, σε όποιον του φέρει πίσω την κόρη του, ένα σακί γεμάτο χρυσά φλουριά. Τότε, όλοι τρέχουν και ψάχνουν στο δάσος για την όμορφη κόρη. Δεν αρκεί όμως να την βρουν. Πρέπει και να καταφέρουν να νικήσουν και τον Αράπ. Πολλοί προσπαθούν αλλά κανένας δεν μπορεί… Τότε έρχεται ο Ακρίτας, που ως νέος Διγενής μονομαχεί για να γλυτώσει την κόρη.


Συντελεστές:
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Χρήστος Στανίσης
Επιλογή μουσικής, Διασκευή, Ενορχήστρωση: Χρήστος Στανίσης
Φιγούρες, Σκηνικά: Χρήστος Στανίσης
Κοστούμια: Κώστας Αλεξανδρίδης
Σχεδιασμός Φωτισμού: Στέλλα Κάλτσου
Επικοινωνία: Έρη Χριστοφορίδου
Υπεύθυνη Οργάνωσης Παραγωγής: Γωγώ Μαντουβάλου (Τηλ. επικοινωνίας 697 447 4749)

Συμμετέχουν οι: Γιάννης Γεωργιάδης, Σταύρος Δουκουζγιάννης, Γιώργος Βαλετόπουλος, Μαριαλένα Γεωργιάδου, Μελίνα Μπιτζίδου, Χρήστος Δανάς, Μιχάλης Αναστασίου, Νίκος Σιμητσάκος

Στην ποντιακή λύρα η Χριστίνα Κυριακίδου

Συμμετέχει το χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων Κάτω Σχολαρίου Ανέβζηγος Αροθυμία.


Πληροφορίες:
Χώρος: Θέατρο Αθήναιον / Μικρή Σκηνή (Βασιλίσσης Όλγας 35)
Πρεμιέρα: 31 Μαρτίου 2019
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 832 060 (Θέατρο Αθήναιον) και 2310 262 051 (Θέατρο Αριστοτέλειον)
Παραστάσεις: 31 Μαρτίου και 7, 21 Απριλίου
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τις Κυριακές στις 12:00
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά
Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr


Χρήστος Στανίσης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Έμαθε την τέχνη του θεάτρου σκιών και του λαϊκού θεάτρου από τον Ευγένιο Σπαθάρη.
Από το 1993 παίζει επαγγελματικά σε σχολεία, σε παιδικούς σταθμούς, παιδικά πάρτι, σε εκδηλώσεις Δήμων και πολιτιστικών συλλόγων, σε φεστιβάλ Ελλάδα και εξωτερικό κ.α.
Από τον Οκτώβριο του 2001 μέχρι και τον Ιούνιο του 2010 παρουσιάσει στην δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης την εκπομπή «η Ελλάδα μέσα από το θέατρο σκιών» όπου ανεβάζει κλασικές κωμωδίες του Καραγκιόζη αλλά και διασκευάζει και ιστορίες από την αρχαία και νεότερη Ελλάδα.
Είναι ο πρώτος που καθιέρωσε τον Καραγκιόζη σαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα μουσεία. Λ.Ε.Μ.Μ.Θ. Πολεμικό Μουσείο Παράρτημα Θεσσαλονίκης, Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.
Έχει συνεργαστεί με πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες, τραγουδιστές, ηθοποιούς, ζωγράφους και χορευτές όπως οι: Ψαραντώνης, Μελίνα Κανά, Αγάθωνας, Μίμης Πλέσσας, Χριστόδουλος Χάλαρης, Ross Daly, Αντώνης Καφετζόπουλος, Βαγγέλης Τάκος, Νίκος Δημητράτος, Κωνσταντίνος Παλιάν, Κώστας Αλεξανδρίδης κ.α.
Έχει διδάξει λαϊκό θέατρο και θέατρο σκιών στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. και σε ιδιωτικές σχολές θεάτρου.
Μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος και συνεργάτης του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης.
Φιγούρες του φιλοξενούνται στο Μουσείο του Φεστιβάλ του Τσεν – Τσουν στη Ν. Κορέα, στο Μουσείου Παγκοσμίου Κουκλοθεάτρου στην Ισπανία (El Topic De Tolosa Puppet Center) στο Μουσείο Θεάτρου Σκιών «ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ» και σε διάφορες συλλογές ιδρυμάτων και ιδιωτικές.