ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Μαριλένα Λιακοπούλου: Ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου εξελίσσεται και διαμορφώνεται συνεχώς



Η Μαριλένα Λιακοπούλου είναι μια νεαρή, ενθουσιώδης ηθοποιός και παίζει στην παράσταση"5ος Όροφος" που ανεβαίνει στο Θέατρο Σοφούλη. Μια κωμωδία ψυχολογικού μυστηρίου, που έρχεται να ανατρέψει το πόσο ειλικρινείς είμαστε με τους άλλους, αλλά και τον εαυτό μας τον ίδιο. Μαζί της μιλήσαμε για τον κόντρα ρόλο, αυτόν της Μαρίας Χ., που έπρεπε να υποδυθεί για το θεατρικό έργο, πώς τα βρήκε μαζί του και για άλλα πολλά. Αμέσως παρακάτω!

Συστήνεστε στο κοινό μέσα από τη θεατρική παράσταση «5ος Όροφος» ως η Μαρία Χ., μια νοικοκυρά. Ποια είναι στα αλήθεια, όμως, η Μαριλένα Λιακοπούλου;

«Στα αλήθεια»! Ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου εξελίσσεται και διαμορφώνεται συνεχώς! Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ήρθα σ' επαφή με την τέχνη μέσα από το μπαλέτο και το σύγχρονο χορό. Ευχαριστώ τη μητέρα μου γι' αυτό. Αργότερα, ήρθε η περιέργεια για το θέατρο. Τελείωσα την Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος» και είμαι ευγνώμων για τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις φιλίες - συνεργασίες που αποκόμισα. Η πρώτη μου επαγγελματική επαφή ήταν το παιδικό θέατρο, το οποίο λάτρεψα και συνεχίζω μέχρι σήμερα. Έχω συμμετάσχει σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις διαφόρων θεματικών. Δεν κρύβω ότι είμαι λάτρης της σωστής κωμωδίας και της σάτιρας του πολιτικού γίγνεσθαι και των κοινωνικών φαινομένων της κάθε εποχής.

Θα θέλατε να μας περιγράψετε με λίγα λόγια το ρόλο που ενσαρκώνετε στον «5ο Όροφο»;

Η Μαρία Χ. λοιπόν, είναι μια γυναίκα παλαιάς κοπής, βαθιά θρησκευόμενη και τολμώ να πω απόλυτη στις απόψεις της. Εκ πρώτης όψεως δε μπόρεσα να βρω κανένα κοινό στοιχείο για να ακουμπήσω τον χαρακτήρα. Χρειάστηκε να πιούμε μερικούς καφέδες εγώ και η Μαρία για να βρούμε τη χρυσή τομή! (γέλια)


Ποια είναι η αίσθηση που σας άφησαν οι πρόβες και το γενικότερο κλίμα μεταξύ της ομάδας των ηθοποιών με τους οποίους συνεργαστήκατε για να ανέβει ο «5ος Όροφος»;

Είμαι πολύ χαρούμενη που συνάντησα όλους αυτούς τους ανθρώπους κι όχι μόνο επί σκηνής! Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει λειτουργικό κλίμα στις πρόβες, οτιδήποτε κι αν αυτό συνεπάγεται! Εδώ θα δανειστώ την ατάκα της Μαρίας Χ.: «Η ηρεμία και η γαλήνη βοηθούν στην ομαλή διαβίωση των ανθρώπων».

«Αν θέλετε να μάθετε τι πιστεύει ο Θεός για τα χρήματα, ρίξτε μια ματιά στους ανθρώπους που τα έδωσε», λέει ο χαρακτήρας σας, εκφράζοντας μάλλον μια μορφή απέχθειας ως προς τους ευκατάστατους της κοινωνίας. Ταυτίζεστε με αυτή τη δήλωση;

Σιχαίνομαι τις ταμπέλες. Έχουμε την τάση να χαρακτηρίζουμε ανθρώπους από την κοινωνική τους θέση, την εξωτερική τους εμφάνιση, τη θρησκεία τους, ακόμα και την καταγωγή τους, χωρίς να σκεφτόμαστε την ουσία. Το ότι έχουμε γεννηθεί με κάποια χαρακτηριστικά επειδή… έτυχε! Αν ο καθένας μας ξεχωριστά σκεφτεί με αυτόν τον τρόπο, θα σταματήσει να δίνει στον εαυτό του το «δικαίωμα» να νιώθει απέχθεια για άλλους ανθρώπους, επειδή είναι διαφορετικοί σε κάποιους τομείς.


Η ηθοποιός που υποδύεστε αναφέρει επίσης: «Ποιος είπε ότι η νοικοκυρά δεν είναι επάγγελμα; Πληρώνομαι με το χαμόγελο του παιδιού μου και του άντρα μου. Αυτό και μόνο αξίζει μία περιουσία.». Πως σχολιάζετε τη συγκεκριμένη φράση ως στάση ζωής;

Θα μου επιτρέψετε ν' απαντήσω μ' ένα ποίημα:

Κάποιος να γράψει
Κάποιος πρέπει να γράψει
για τις νοικοκυρές,
αυτές που στέκονται στο νεροχύτη το πρωί
να κάνουν τον καφέ τους.
Σ΄ αυτά τα ελάχιστα λεπτά που χαμηλώνουν τη φωτιά,
ισιώνουν
για να κοιτάξουν πέρα απ’ το παράθυρο.
Μαρμαρωμένες,
όρθιες.
Καπετάνισσες
στο άλογο του χρόνου.
Ώσπου αναστατώνονται, κλείνουν εν τάχει τη φωτιά
και βίαια επανέρχονται
στη φύση τους.
Κάποιος πρέπει να γράψει και για τις νοικοκυρές.
Ναι, αυτές
με τη φωλιά στα αχτένιστα μαλλιά τους.

-Δήμητρα Κουβάτα, "Σκυλί δεμένο"

Πιστεύετε ότι σήμερα, για να είναι μια γυναίκα ολοκληρωμένη, αρκεί μονάχα να υιοθετεί ρόλους μητέρας, συζύγου και νοικοκυράς;

Προσωπικά δεν με αντιπροσωπεύει. Ίσως επειδή πιστεύω ότι ένας άνθρωπος – μπορεί ν' ακουστεί λιγάκι εγωιστικό – οφείλει να είναι δημιουργικός, πρώτα για τον εαυτό του κι έπειτα για τους άλλους. Κι εδώ θα έρθω να διαφωνήσω με τον εαυτό μου και να συμπληρώσω ότι είναι θέμα οπτικής. Εκτιμώ βαθιά γυναίκες και άντρες που επιλέγουν ν’ αφιερωθούν στην οικογένεια τους κατ' αυτόν τον τρόπο.

Βλέπουμε ότι πέρα από τη θεατρική παράσταση, γυρίσατε με την υπόλοιπη ομάδα και ένα κινηματογραφικό τρέιλερ το οποίο διεγείρει την αγωνία του κοινού. Εσείς θα θέλατε να ασχοληθείτε ποτέ με τον κινηματογράφο; (εάν δεν το έχετε ήδη κάνει)

Μου αρέσει πάρα πολύ ο κινηματογράφος! Με μαγεύει διαφορετικά. Έχω ήδη ασχοληθεί και θα ήθελα να συνεχίσω ν' ασχολούμαι! Θέλω να ευχαριστήσω τον δάσκαλό μου Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο, που μας δίδαξε σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο την τέχνη του κινηματογράφου.

Τι μηνύματα πιστεύετε ότι περνάει η παράσταση, είτε μέσα από τον δικό σας ρόλο προσωπικά, είτε μέσα από όλους τους ήρωες συνολικά;

Η παράσταση για μένα πραγματεύεται την ειλικρίνεια. Πόσο ειλικρινείς είμαστε στις προσωπικές μας σχέσεις, αλλά και πόσο ειλικρινείς είμαστε με τον ίδιο μας τον εαυτό. Συνήθως μένουμε εγκλωβισμένοι στην οικεία εικόνα που έχουμε πλάσει από μικροί για τον εαυτό μας και δεν μπαίνουμε στην επίπονη διαδικασία ν' αμφισβητήσουμε τις αλήθειες μας. Πιστεύω πως το έργο κάνει τον θεατή ν' αναρωτηθεί πάνω σε αυτό το θέμα.


Τι πρέπει να περιμένει το κοινό που έρχεται να δει τον «5ο Όροφο», αυτήν την κωμωδία ψυχολογικού μυστηρίου;

Ό,τι και να περιμένει το κοινό, οι αλλαγές του έργου θα του ανατρέψουν την αρχική αίσθηση!

Και τέλος, τι θα θέλατε να πετύχετε μέσα στο 2019;

Θα ήθελα να είμαι ευτυχισμένη εγώ και οι άνθρωποι γύρω μου. Α, και κάτι ακόμα! Τη μιζέρια… με σφεντόνα στο δόξα πατρί!



Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παράσταση: ΕΔΩ