ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων - Αστυνομικά μυθιστορήματα


Όπως ήταν αναμενόμενο, το 2019 βρήκε τους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους να εκδίδουν πυρετωδώς νέα έργα από πληθώρα αστυνομικών συγγραφέων, Ελλήνων και μη, τα οποία σίγουρα θα συναρπάσουν τους φαν της αστυνομικής λογοτεχνίας. Με τις υποθέσεις των νέων έργων να απέχουν εκ διαμέτρου η μια από την άλλη, είναι αναμενόμενο πως οι νέες κυκλοφορίες για τις οποίες θα μιλήσουμε σήμερα, απευθύνονται σε ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό και κατά συνέπεια ο κάθε λάτρης του αστυνομικού μυθιστορήματος, θα βρει σίγουρα κάτι που να άπτεται των ενδιαφερόντων του. Τα έργα περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα υποθέσεων που διαδραματίζονται στο δικό τους ιδιαίτερο χωροχρόνο και πολλά από αυτά αναμένεται να εκδοθούν μέχρι το καλοκαίρι, οπότε σίγουρα θα βρείτε κάποιο που να να σας κεντρίσει το ενδιαφέρον στις παρακάτω αναφορές. Μέχρι τότε, μπορείτε να πάρετε μια γεύση και να εξερευνήσετε τις επιλογές σας!

1) Το χρυσό κλουβί - Camilla Läckberg

Φωτογραφία 1
Ξεκινάμε τις αναφορές μας με μια βόλτα στη Σκανδιναβία και πιο συγκεκριμένα με την πολυδιαβασμένη Σουηδέζα Camilla Läckberg. Αυτή τη φορά η συγγραφέας επικεντρώνεται σε μια γυναίκα που η κρίση της θολώνει, όταν μαθαίνει πως ο σύζυγός της την απατά, ενώ φαινομενικά η ίδια έμοιαζε να τα έχει όλα και είχε παρατήσει τα πάντα για να είναι μαζί του.  Πάνω στο θυμό της, η πρωταγωνίστρια αποφασίζει να πληρώσει το σύντροφό της με το ίδιο νόμισμα. Το έργο θα κυκλοφορήσει στις 4 Απριλίου από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».

2) Ξέχασέ με - Clare Mackintosh

Φωτογραφία 2
Μετά τη Σκανδιναβία μεταφερόμαστε στην Αγγλία, και στο νέο έργο της Βρετανίδας συγγραφέως Clare Mackintosh, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει και αυτό τον Απρίλιο του 2019, συγκεκριμένα στις 18 του μηνός, από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο». Η πλοκή του βιβλίου περιστρέφεται γύρω από την κόρη ενός ζευγαριού, η οποία πιστεύει πως ο θάνατος των γονιών της δεν ήταν αυτοκτονία. Πρόκειται όπως φαίνεται για ένα βιβλίο με έντονη συναισθηματική φόρτιση, αλλά και διάχυτο το αστυνομικό στοιχείο.

3) Ευτυχισμένη Ζωή - Έλενα Βαρβελό

Φωτογραφία 3
Με την τρίτη μας αναφορά θα μεταφερθούμε σε ένα μικρό χωριό της Ιταλίας, όπου ένα δεκαεξάχρονο αγόρι οδηγείται στην ενηλικίωση, με την επιστροφή στην περιοχή του της Άννας, μιας όμορφης κοπέλας. Στο μεταξύ, ένα κορίτσι επιβιβάζεται σε ένα φορτηγάκι και εξαφανίζεται στο δάσος της περιοχής, ενώ ένα αγόρι βρίσκεται δολοφονημένο, αναστατώνοντας έτσι την τοπική κοινωνία. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπόθεση από τη συγγραφέα, με το έργο να έχει κυκλοφορήσει ήδη από τον Ιανουάριο του 2019 από τις εκδόσεις «Ψυχογιός».

4) Όλα τα χρώματα του σκότους - Peter Robinson

Φωτογραφία 4
Στο έργο αυτό, θα παρακολουθήσουμε τις προσπάθειες μιας ντετέκτιβ να εξιχνιάσει την - όπως όλα δείχνουν - αυτοκτονία ενός επιφανούς σκηνογράφου, ο οποίος βρέθηκε κρεμασμένος από ένα δέντρο, από μια παρέα παιδιών που έκαναν μπάνιο σε ένα κοντινό ποτάμι. Η νεαρή ερευνήτρια δε φαίνεται να πείθεται από το σενάριο της αυτοκτονίας, λόγω της ιδιότητας του θύματος και αποφασίζει να ρίξει φως σε μια υπόθεση, φαινομενικά αρκετά δύσκολη, με τη βοήθεια του ντετέκτιβ Άλαν Μπανκς. Το έργο κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες από τις εκδόσεις «διόπτρα».

5) 1793: Τότε που βασίλευε η βία - Niklas Natt och Dag

Φωτογραφία 5
Στο έργο αυτό, ο συγγραφέας καταφέρνει να υφάνει περίτεχνα ένα πέπλο μυστηρίου, σε συνδυασμό με μια ιστορική αύρα μιας άλλης εποχής, στη Σουηδία των τελών του 18ου αιώνα, όπου ενώ οι διάδοχοι του θρόνου σφάζονται μετά το θάνατο του βασιλιά και φοβούνται μήπως ο απόηχος της Γαλλικής Επανάστασης περάσει τα σουηδικά σύνορα, ένας αστυνόμος αναλαμβάνει να εξιχνιάσει μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση: ένα πτώμα βρίσκεται σε μια απομονωμένη περιοχή, φρικτά παραμορφωμένο. Το συγκεκριμένο έργο κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» και είναι πιθανόν να κερδίσει και τους λάτρεις του ιστορικού μυθιστορήματος.

6) Οδηγός φόνων - Αντώνης Γκόλτσος

Φωτογραφία 6
Από τις αναφορές μας δε θα μπορούσε να λείπει και κάποιος Έλληνας συγγραφέας. Το έργο «Οδηγός φόνων» του Αντώνη Γκόλτσου, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», περιγράφει τη δράση ενός δολοφόνου ο οποίος κινείται στις παραλιακές περιοχές της Αττικής, με τη Δίωξη να βρίσκεται διαρκώς ένα βήμα πίσω. Πρόκειται για μια ομολογουμένως ενδιαφέρουσα υπόθεση, ειδικά αν αναλογιστούμε πως τα γεγονότα διαδραματίζονται σε ελληνικό έδαφος.

7) Στον οίκο των ψεμάτων - Ian Rankin

Φωτογραφία 7
Στο έργο αυτό του Ian Rankin, θα παρακολουθήσουμε την ανακάλυψη ενός σκελετού σε ένα δασάκι από μια παρέα παιδιών, με την Σιβόν Κλάρκ να αναλαμβάνει την υπόθεση και σύντομα να αντιλαμβάνεται πως ο μέντοράς της και οι μέθοδοί που χρησιμοποιεί, ίσως να εμπλέκονται. Το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2019 από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».

8) Άναμπελ - Lina Bengtsdotter

Φωτογραφία 8
Αν έπρεπε να κάνουμε μια προσωπική παρατήρηση, θα λέγαμε πως η υπόθεση του εν λόγω έργου, μοιάζει αρκετά στην περιγραφή του με το βιβλίο «Sharp Objects» της Gillian Flynn. Πιο συγκεκριμένα, το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2019 από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» και περιγράφει την προσπάθεια μιας ντετέκτιβ να εξιχνιάσει την υπόθεση δολοφονίας της δεκαεπτάχρονης Άναμπελ, επιστρέφοντας στην πόλη που άφησε στα δεκατέσσερά της χρόνια και από την οποία προσπαθεί να σβήσει κάθε της ανάμνηση. Πρόκειται για μια επίσης ενδιαφέρουσα υπόθεση, με τα γεγονότα να εκτυλίσσονται για μια ακόμη φορά στη Σκανδιναβία.

9) Μαχαίρι - Jo Nesbo

Φωτογραφία 9
Ο Nesbo επιστρέφει δυναμικά στη σκηνή του αστυνομικού μυθιστορήματος, αυτή τη φορά με το έργο «Μαχαίρι», το οποίο αποτελεί συνέχεια της «Δίψας». Χωρίς να αναφέρονται περαιτέρω στοιχεία στην σελίδα του εκδοτικού οίκου «Μεταίχμιο» από την οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2019, επισημαίνεται πως η πλοκή του έργου περιστρέφεται γύρω από τι άλλο... από ένα μαχαίρι από την Ιάβα...

10) Η ξηρασία - Jane Harper

Φωτογραφία 10
Μέσα από το έργο αυτό της Jane Harper, μεταφερόμαστε στην Αυστραλία, όπου μια καταστροφική ξηρασία έχει πλήξει την πόλη της Κιβάρα εδώ και δυο χρόνια. Τρία μέλη μιας οικογένειας βρίσκονται δολοφονημένα, ενώ πιστεύεται πως ένα από τα τρία αυτά μέλη είναι που αιματοκύλισε την οικογένεια και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Ένας αστυνομικός καλείται να ρίξει φως στην υπόθεση, με την οικογένεια του δολοφόνου και αυτόχειρα, να ζητά απαντήσεις... Το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 7 Μαρτίου από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».

11) Ο άνθρωπος της νύχτας - Jorn Lier Horst

Φωτογραφία 11
Η προτελευταία μας αναφορά, έχει να κάνει με τον Βίλιαμ Βίστιν, ο οποίος καλείται να επιλύσει μια από τις πιο δύσκολες υποθέσεις δολοφονίας στην καριέρα του, ενώ παράλληλα θα βρεθεί αντιμέτωπος με εμπόρους όπλων και ναρκωτικών και με ένα νέο πτώμα να ανασύρεται στο μεταξύ από το βυθό ενός ποταμού. Από την περιγραφή στον ιστότοπο του εκδοτικού οίκου «διόπτρα» από τον οποίο και κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες, καταλαβαίνουμε πως ο πρωταγωνιστής θα βρεθεί σε μάχη με τον υπόκοσμο, κάτι που δε συναντήσαμε μέχρι στιγμής στις προηγούμενες αναφορές.

12) Αμνησία - Federico Axat
Φωτογραφία 12
Κατά την τελευταία μας αναφορά, θα μιλήσουμε για το έργο «Αμνησία» του Federico Axat, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερο λογοτεχνικό εγχείρημα. Πιο συγκεκριμένα, κάποιος άνθρωπος ξυπνά σε ένα σαλόνι, με ένα πτώμα να βρίσκεται μαζί του στον ίδιο χώρο, χωρίς όμως να θυμάται πολλά πράγματα... Μοιάζει αρκετά συναρπαστική υπόθεση, χωρίς να αποκαλύπτονται πολλά στοιχεία γύρω από αυτήν. Το έργο κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».

Όπως είναι εύκολα κατανοητό, οι εκδοτικοί οίκοι μας ετοιμάζουν πολλές λογοτεχνικές εκπλήξεις, με πολλές από αυτές να έχουν ήδη αποκαλυφθεί από τις αρχές του έτους. Με πληθώρα διαφορετικών υποθέσεων, αναμένουμε να δούμε στα βιβλιοπωλεία πολλές νέες κυκλοφορίες αστυνομικών μυθιστορημάτων που σίγουρα θα μας συναρπάσουν...

Πηγές φωτογραφιών: κεντρική: viewbug.com, φωτογραφία 1: metaixmio.gr, φωτογραφία 2: vivliomystika.blogspot.com, φωτογραφία 3: psichogios.gr, φωτογραφία 4: dioptra.gr, φωτογραφία 5: metaixmio.gr, φωτογραφία 6: metaixmio.gr, φωτογραφία 7: metaixmio.gr, φωτογραφία 8: skroutz.gr, φωτογραφία 9: metaixmio.gr, φωτογραφία 10: metaixmio.gr, φωτογραφία 11: dioptra.gr, φωτογραφία 12: metaixmio.gr

Σύνταξη: ΜΑΡΙΑ ΣΜΗΝΑ