ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Είδαμε και προτείνουμε: "5ος Όροφος" του Άνθιμου Κατιρτζόγλου στο Θέατρο Σοφούλη


Αν είστε λάτρεις της κωμωδίας και του μυστηρίου, τότε η θεατρική παράσταση "5ος όροφος", σκηνοθεσίας του Άνθιμου Κατιρτζόγλου που ανεβαίνει αυτό το διάστημα στο θέατρο Σοφούλη, σίγουρα θα αποτελέσει μια επιτυχημένη επιλογή για εσάς. Γεμάτο ανατροπές, με το δραματικό στοιχείο να συνυπάρχει ανεπαίσθητα με την αγωνία και το άφθονο χιούμορ, πρόκειται για μια παράσταση η οποία συνδυάζει διαφορετικά μεταξύ τους στοιχεία.

Τι συμβαίνει όταν ένα ζευγάρι που έχει αποφασίσει να χωρίσει και να πουλήσει το σπίτι του, δέχεται την επίσκεψη μερικών περίεργων υποψήφιων αγοραστών; Η συμπεριφορά των αγνώστων είναι ομολογουμένως αλλόκοτη και ύποπτη, χωρίς όμως το ζευγάρι να μπορεί να ανιχνεύσει αν υπάρχει και κάποιος άλλος λόγος που τους επισκέφθηκαν, πέραν από το ενδιαφέρον για το σπίτι.

Αναφορικά με τους χαρακτήρες που συμμετέχουν στην παράσταση, οφείλουμε σίγουρα να υπογραμμίσουμε πως είναι άκρως διαφορετικοί μεταξύ τους. Μάλιστα, αντιπροσωπεύουν σε ικανοποιητικό στοιχείο το μέσο άνθρωπο, αφού αποτελούν ένα συνονθύλευμα παθών, συναισθήματος και χιούμορ. Στην παράσταση παρατηρούμε σταδιακές διαβαθμίσεις, αφού οι μεταβάσεις από το δράμα και το μυστήριο, στο χιούμορ και αντίστροφα, γίνονται αρκετά ομαλά.


Τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτό το παράξενο παιχνίδι, παρουσιάζουν έντονες διαφορές μεταξύ τους. Ο στρυφνός και με τάσεις ανωτερότητας μπάτλερ του ζευγαριού, αναλαμβάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού, ενώ συχνά παρουσιάζεται ανικανοποίητος από τη θέση του και δε χάνει ευκαιρία να υπερτονίζει την αξία της εργασίας του στα αφεντικά του, με τα οποία ομολογουμένως παρόλη τη δυσαρέσκεια του, έχει αρκετή οικειότητα.

Από την άλλη πλευρά, το ζευγάρι λόγω και του επικείμενου χωρισμού του, δείχνει να μη μπορεί να συμβιώσει στον ίδιο χώρο, που είναι άλλωστε και ο λόγος που αποφασίζει να πουλήσει το σπίτι του, ενώ πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους, αναφορικά με τους οποίους ο θεατής θα βρεθεί συχνά να αναρωτιέται τι μπορεί να ήταν αυτό που τους ένωσε. Με τον Νίκο Νικολαΐδη στο ρόλο του συζύγου και τη Λιλιάνα Νίγκρο στο ρόλο της γυναίκας του, οι δυο σύζυγοι, φιλόδοξοι και ερωτευμένοι με τη δουλειά τους, αλλά συνάμα ανικανοποιήτοι πια από τη μεταξύ τους σχέση, δείχνουν να μη μπορούν να βρουν πλέον διαύλους επικοινωνίας και αποφασίζουν να χωρίσουν τους δρόμους τους.

 

Στην άλλη πλευρά των εξελίξεων, έχουμε τους δύο υποψήφιους αγοραστές του σπιτιού. Ο Βασίλης Κανελλόπουλος στο ρόλο του αστυνομικού και η Μαριλένα Λιακοπούλου στο ρόλο μιας ανησυχητικά ήσυχης νέας γυναίκας, επισκέπτονται αιφνιδίως το σπίτι του ζευγαριού με σκοπό να δούνε το σπίτι για το οποίο ενδιαφέρονται και να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην αγορά του, ενώ στο μεταξύ η αμηχανία αιωρείται διαρκώς στην ατμόσφαιρα. Παρότι οι υποψήφιοι αγοραστές προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα οικείο κλίμα με τους ιδιοκτήτες, εντούτοις καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης, ο θεατής αντιλαμβάνεται πως κάτι βαθύτερο κρύβεται πίσω από την ξαφνική επίσκεψή τους. Από την προσπάθειά τους αυτή, δε λείπει το χιούμορ με το οποίο προσπαθούν να εξομαλύνουν την κατάσταση που συχνά είναι τεταμένη, ενώ ο Άνθιμος Κατιρτζόγλου στο ρόλο του μπάτλερ, ο οποίος μοιάζει νευρικός και απόμακρος, κάθεται διαρκώς σε αναμμένα κάρβουνα, προσπαθώντας συχνά να διατηρεί τις ισορροπίες.

 

Από την παράσταση βέβαια δε λείπει και μια νεαρή κοπέλα, της οποίας ο ρόλος είναι επίσης καθοριστικός για την εξέλιξη της υπόθεσης. Το ρόλο της μυστηριώδους γυναίκας, της οποίας τα κίνητρα δεν είναι γνωστά σε κανέναν από τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές, ενσαρκώνει η Έλενα Χατζή, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης, μοιάζει να παρακολουθεί με προσοχή τις συνομιλίες μεταξύ του ζευγαριού και των επισκεπτών, χωρίς όμως να αντιδρά συχνά σε όσα ακούει. Παρόλα αυτά, η παρουσία της στο σπίτι μόνο τυχαία δεν είναι...


Το έργο συνολικά χαρακτηρίζεται από χιούμορ και ανατροπές. Οι προθέσεις των αγοραστών δεν είναι ξεκάθαρες, ενώ οι συχνοί διαξιφισμοί και οι έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των τεσσάρων, θα γίνουν η αφορμή για την αποκάλυψη πολλών μυστικών. Οι σχέσεις μεταξύ τους μοιάζουν να ισορροπούν συχνά στην κόψη του ξυραφιού, αφού ο θεατής αντιλαμβάνεται εύκολα πως κάτι ύποπτο συμβαίνει στο σπίτι, με το κουβάρι της υπόθεσης να αρχίζει να ξετυλίγεται μετά τη μέση της παράστασης. Το χιουμοριστικό στοιχείο είναι έντονο, αφού ο κειμενογράφος μοιάζει να έχει επηρεαστεί από απλές, καθημερινές καταστάσεις και προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στο δράμα, την αγωνία και την κωμωδία.

Η σκηνή της παράστασης φωτίζεται από θερμά χρώματα, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στην επιλογή των επίπλων που την στολίζουν, αφού επικρατεί ως επί το πλείστον το καφέ χρώμα, ενώ η αισθητική και η διακόσμηση του σπιτιού, προσιδιάζει αρκετά στο κλασσικό - αριστοκρατικό στοιχείο, που πιθανόν να δημιουργεί στον θεατή την αίσθηση πως είτε το ζευγάρι είναι ευκατάστατο οικονομικά, είτε πως είναι λάτρεις των κλασσικών επίπλων, με μια νότα άλλης εποχής. Στον αντίποδα, ο φωτισμός γίνεται ιδιαίτερα ψυχρός όταν οι συζητήσεις μεταξύ των τεσσάρων σοβαρεύουν, ή όταν πρόκειται να γίνει κάποια αναφορά στο παρελθόν.

Και φυσικά ποια παράσταση θα μπορούσε να είναι ολοκληρωμένη χωρίς να την αγκαλιάζει το μουσικό στοιχείο. Τα κομμάτια που έχουν επιλεγεί είναι μελωδικά, μεταφέρουν αρκετά καλά τον θεατή στο κλίμα, ενώ ανάλογα με τη σκηνή, η μουσική άλλοτε γίνεται δραματικότερη και άλλοτε δημιουργεί ένταση. Απόλυτα συντονισμένη με τον εκάστοτε φωτισμό, μπορεί να μεταδώσει άριστα στους θεατές το νόημα που κρύβεται πίσω από κάθε φράση των πρωταγωνιστών.

Η παράσταση άνοιξε αυλαία την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου και οι παραστάσεις συνεχίζονται για δύο ακόμη Παρασκευοσαββατοκύριακα. Πρόκειται σίγουρα για μια προσπάθεια που θα κερδίσει τους λάτρεις των υποθέσεων μυστηρίου, με το κωμικό στοιχείο να είναι έντονο, αφού ο θεατής θα πιάσει τον εαυτό του να γελάει με την ψυχή του σε πολλές σκηνές κατά τη διάρκεια της παράστασης, ενώ παράλληλα άλλες τόσες θα βρεθεί με κομμένη την ανάσα να παρακολουθεί απορροφημένος τους διαλόγους, προσπαθώντας να κατανοήσει τι τελικά διαδραματίζεται σε αυτό το διαμέρισμα του 5ου ορόφου...


Το χειροκρότημα στο τέλος της πρεμιέρας της παράστασης στο θέατρο Σοφούλη (1/2/2019)


Το τρέιλερ της παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=SU1tc7l753A

Σύνταξη: ΜΑΡΙΑ ΣΜΗΝΑ

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση: "5ος Όροφος" του Άνθιμου Κατιρτζόγλου στο Θέατρο Σοφούλη