ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

10 αισθηματικά μυθιστορήματα με αφορμή τον Άγιο Βαλεντίνο



Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πολλά είναι τα ζευγάρια τα οποία θα γιορτάσουν την ημέρα των ερωτευμένων, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου όπως έχει ονομαστεί. Για πολλούς η ημέρα αυτή δε σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο και εξομοιώνεται με όλες τις υπόλοιπες ημέρες, μα για άλλους αποτελεί μια ευκαιρία να εκφράσουν - πέρα από τις υπόλοιπες ημέρες - και μια συγκεκριμένη ημέρα, την αγάπη τους προς το σύντροφό τους. Ας μην ξεχνάμε βέβαια, πως η 14η Φεβρουαρίου έχει χαρακτηριστεί ως η ημέρα της αγάπης γενικότερα, με αυτήν να εκφράζεται λίγο πιο έντονα όχι μόνο μεταξύ του ζευγαριού, αλλά και προς την οικογένεια και τους φίλους (ποιος είπε πως γιορτάζουν μόνο τα ζευγάρια;). Έτσι λοιπόν, σήμερα θα σας παρουσιάσουμε 10 μυθιστορήματα που μπορείτε να χαρίσετε σε κάποιον αγαπημένο σας, τα οποία συχνά μπορεί να εμπεριέχουν και πολλά κοινωνικά μηνύματα. Και ναι, όπως καταλάβατε, τα έργα αυτά μπορούν να δοθούν και σε κάποιο οικείο πρόσωπο που αρέσκεται στην αισθηματική λογοτεχνία, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως είναι ο σύντροφός μας.


1) Οικογενειακή ευτυχία - Leo Tolstoy

Φωτογραφία 1

Το βιβλίο αυτό του κλασσικού Ρώσου συγγραφέα Leo Tolstoy το οποίο γράφτηκε το 1859, παραμένει πάντοτε επίκαιρο και μπορεί να αποτελέσει σημείο ταύτισης για πολλά σύγχρονα ζευγάρια. Πιο συγκεκριμένα, η πλοκή αφορά στην δεκαεπτάχρονη Μάσα, η οποία μετά το θάνατο των γονιών της παντρεύεται έναν γοητευτικό σύντροφο, τον Σεργκέι Μιχάηλιτς. Η μετακόμισή τους όμως στην Πετρούπολη θα αλλάξει δραματικά τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς της νέας, η οποία δείχνει να θαμπώνεται από την κοσμική ζωή που παρακολουθεί. Μέσα από το εν λόγω έργο, ο συγγραφέας προσπαθεί να αποσαφηνίσει τις αιτίες που μπορεί να ξεθωριάσουν έναν γάμο, ενώ προβάλλει παράλληλα την ευκολία με την οποία μπορεί να παρασυρθεί ο ένας από τους δυο συζύγους από εξωτερικούς παράγοντες και να αρχίσει σταδιακά να μεταλλάσσεται. Η έκδοση στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».


2) Ιστορία χωρίς όνομα - Στέφανος Δάνδολος

Φωτογραφία 2

Πως θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας ένα βιβλίο που αναφέρεται στη ζωή της πολυδιαβασμένης Πηνελόπης Δέλτα; Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο αφιέρωμά μας, η μεγάλη αυτή κυρία της λογοτεχνίας, έζησε έναν θυελλώδη έρωτα με τον Ίωνα Δραγούμη, ο οποίος τη στιγμάτισε για όλη της τη ζωή, αν και δεν κατάφεραν να είναι ποτέ μαζί. Το συγκεκριμένο έργο, περιγράφει την περίοδο της ζωής της γύρω στο 1908, όπου βρισκόταν έγκλειστη σε ένα σανατόριο στη Βιέννη, με τη σκέψη του αγαπημένου της να την ακολουθεί παντού. Με την εισβολή των Γερμανών στην Αθήνα την άνοιξη του 1941, η Πηνελόπη Δέλτα βρίσκεται πλέον στην Αθήνα, στο σπίτι της στην Κηφισιά, ενώ επεξεργάζεται μια σκέψη που μπορεί να την φέρει κοντά με τον αγαπημένο της Ίωνα που έχει πεθάνει. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο βιβλίο, γραμμένο από τον Στέφανο Δάνδολο, με αναφορές στην πολυτάραχη ζωή μιας από τις σημαντικότερες Ελληνίδες συγγραφείς, ένας ύμνος στον ανεκπλήρωτο έρωτα που δε σιγεί μπροστά σε κανένα εμπόδιο, ακόμη και τριάντα και σαράντα χρόνια μετά... Το έργο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός».


3) Μαζεύοντας κοχύλια - Rosamunde Pilcher

Φωτογραφία 3
Όπως τονίστηκε και στην εισαγωγή, το παρόν άρθρο δε θα περιλαμβάνει μόνο καθαρά αισθηματικά μυθιστορήματα, αλλά και κάποια με κοινωνικά μηνύματα, με την οικογένεια συχνά να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, και για αυτό το λόγο θα θεωρούνταν παράλειψη αν δεν αναφερόμασταν στην αγαπημένη συγγραφέα Rosamunde Pilcher, που βύθισε τον συγγραφικό κόσμο στο πένθος, με το θάνατό της λίγες ημέρες πριν. Το έργο της «Μαζεύοντας κοχύλια», γραμμένο παραπάνω από μισό αιώνα πριν, της χάρισε παγκόσμια φήμη και αναγνωρισιμότητα και όχι αδίκως, αφού πρόκειται για ένα έργο με βαθύ κοινωνικό μήνυμα. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, η πλοκή αφορά στην Πενέλοπε, μια γυναίκα της οποίας ο πίνακας του πατέρα της «Μαζεύοντας κοχύλια», αποτελεί για αυτήν ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ζωής της, αφού διατηρεί ζωντανές πολλές της αναμνήσεις. Πολλά χρόνια αργότερα, ο πίνακας αυτός θα γίνει η αιτία διαξιφισμών με τα παιδιά της, αφού πλέον η αξία του είναι υψηλή και θέλουν να τον πουλήσουν, κάτι που δεν συμμερίζεται η ίδια. Πλέον, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το δίλημμα να αποχωριστεί σημαντικές αναμνήσεις από τη ζωή της... Το έργο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός».

4) Το μουσείο της σύγχρονης αγάπης - Heather Rose


Φωτογραφία 4

Προσπαθώντας να καλύψουμε ένα ευρύ φάσμα προτιμήσεων, επιλέξαμε να συμπεριλάβουμε στη λίστα μας και το εν λόγω έργο, στο οποίο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η τέχνη. Πιο συγκεκριμένα, η πλοκή αφορά σε έναν συνθέτη, ο οποίος μαγεύεται από την παράσταση που δίνει μια νεαρή καλλιτέχνης πάνω στη σκηνή, πιάνοντας τον εαυτό του να θέλει να επανέλθει στο ίδιο μέρος και να την παρακολουθήσει ξανά, όπως και πολύς κόσμος. Το έργο περιλαμβάνει έντονες καλλιτεχνικές πινελιές και αποτελεί σίγουρα μια καλή επιλογή για όσους αρέσκονται στις παραστάσεις και τα θεατρικά θεάματα, σε συνδυασμό με το ρομαντικό στοιχείο. Το έργο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός».

5) Λογική και Ευαισθησία - Jane Austen
Φωτογραφία 5

Έχοντας αναφερθεί σε κάποιους σύγχρονους συγγραφείς, θα ήταν αδύνατο να μην αναφερθούμε και σε ορισμένα κλασσικά μυθιστορήματα, τα οποία αποτέλεσαν παγκόσμια λογοτεχνική πρωτοπορία και άνοιξαν το δρόμο για το μυθιστόρημα, ειδικά στην Αγγλία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Η Jane Austen και το έργο της «Λογική και Ευαισθησία», γραμμένο δύο αιώνες πριν, αλλά με έναν πάντοτε επίκαιρο, ρομαντικό χαρακτήρα. Η υπόθεση του βιβλίου αφορά σε δυο αδερφές, την Έλινορ και την Μάριαν, άκρως διαφορετικές μεταξύ τους. Η μια παρουσιάζεται ως πιο αυστηρή, πιστή στα ιδανικά της και της αρχές της, ενώ η άλλη αδερφή εμφανίζεται πιο ευαίσθητη και συναισθηματική. Και τα δυο κορίτσια, γόνοι αριστοκρατικής οικογένειας, αναζητούν την ευτυχία, η καθεμιά με τη δική της προσέγγιση στα γεγονότα... Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Λιβάνη».


6) Περηφάνια και Προκατάληψη - Jane Austen

Φωτογραφία 6
Η «Περηφάνια και Προκατάληψη» είναι άλλο ένα κλασσικό έργο της ίδιας συγγραφέως που δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε. Η υπόθεση του βιβλίου αυτού της Jane Austen είναι παρόμοια με του προηγούμενου έργου της, όμως στηρίζεται σε διαφορετική βάση. Αφορά και το εν λόγω έργο σε δυο αδερφές που αναζητούν την αγάπη στη βικτωριανή κοινωνία του 19ου αιώνα, όμως αυτή τη φορά το βιβλίο επικεντρώνεται στα συναισθήματα και στην έκφρασή τους, αφού τα δυο κορίτσια ανακαλύπτουν πως όταν αυτά δεν εξωτερικεύονται, ο δρόμος μπορεί να γίνει εξαιρετικά δύσβατος. Το έργο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πατάκη».

7) Ανεμοδαρμένα Ύψη - Emily Brontë

Φωτογραφία 7
Συνεχίζοντας τις κλασσικές μας προτάσεις, δε γίνεται να μην αναφερθούμε σε ένα από τα γνωστότερα αισθηματικά μυθιστορήματα παγκοσμίως. Στο έργο της αυτό, η πολυδιαβασμένη Emily Brontë έχει καταφέρει να στήσει περίτεχνα μια ιδιαίτερη πλοκή, στην οποία συνδυάζεται το δράμα, με την αγάπη, το μίσος και την ταπείνωση. Ειδικότερα, η πλοκή του βιβλίου αφορά σε μια νεαρή κοπέλα, την Κάθριν, της οποίας ο αγαπημένος Χίθκλιφ δεν είναι αντάξιος των προσδοκιών του αδερφού της, με τη νεαρή να επηρεάζεται αισθητά και να παντρεύεται τελικά κάποιον άλλο. Με τον Χίθκλιφ να επιστρέφει μερικά χρόνια αργότερα εντελώς αλλαγμένος και τυφλωμένος από το μίσος του και τη δίψα για εκδίκηση, είναι βέβαιο πως στο έργο αυτό συνυπάρχει η αγάπη με τη δυστυχία και το θυμό, προσφέροντας ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα... Το έργο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μίνωας».

8) Το λάθος αστέρι - John Green

Φωτογραφία 8
Ένα άλλο εξαιρετικό βιβλίο το οποίο οφείλαμε να συμπεριλάβουμε, είναι το «Λάθος αστέρι», γνωστότερο ίσως και ως «The Fault in Our Stars» το οποίο έχει μετουσιωθεί και σε κινηματογραφική παραγωγή. Το βιβλίο αυτό δεν αποτελεί κλασσική επιλογή όπως οι τρεις προηγούμενες και στο σύνολό του, είναι αρκετά διαφορετικό, αφού αγγίζει στο μεγαλύτερο μέρος του και υπαρξιακά ζητήματα. Η Χέιζελ συναντά κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες τον Ογκάστους, με τον οποίο αναπτύσσει μια ξεχωριστή σχέση και αρχίζουν μαζί να μοιράζονται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους σχετικά με τη ζωή, ενώ παράλληλα η αγάπη αιωρείται στην ατμόσφαιρα σε όλη τη διάρκεια του έργου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη πρόταση που σε πολλά σημεία ίσως προκαλέσει θλίψη στον αναγνώστη, μα σε άλλα τόσα θα τον συναρπάσει. Το έργο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Λιβάνη».

9) Ο Μπρούτζινος Καβαλάρης - Paullina Simons

Φωτογραφία 9
Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα αποτελεί μια επίσης αρκετά διαφορετική επιλογή από τις προηγούμενες, αφού το μεγαλύτερο μέρος των γεγονότων διαδραματίζεται σε περίοδο πολέμου. Με τον Χίτλερ να εισβάλει στο Στάλινγκραντ, η Τατιάνα γνωρίζει τον Αλεξάντερ, αξιωματικό του Κόκκινου Στρατού, με ένα ασίγαστο πάθος να αναπτύσσεται μεταξύ τους. Οι δυο τους προσπαθούν να κρατήσουν με κάθε τρόπο κρυφή τη σχέση τους λόγω των εξελίξεων, ενώ παράλληλα η πείνα αρχίζει να θερίζει και η οικογένεια της κοπέλας να απειλείται. Η σχέση τους θα περάσει από χίλια δυο εμπόδια, όμως ο αναγνώστης θα μπορέσει να απολαύσει έναν έρωτα στη δίνη πολεμικών εξελίξεων, στα μέσα του 20ου αιώνα. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «διόπτρα».

10) Αποχαιρετισμός στα Όπλα - Ernest Hemingway

Φωτογραφία 10

Το τελευταίο έργο στο οποίο θα αναφερθούμε, έχει τίτλο «Αποχαιρετισμός στα Όπλα» και ανήκει στον πολυγραφότατο Ernest Hemingway. Η πλοκή του βιβλίου εξελίσσεται και αυτή όπως και η προηγούμενη σε καιρό πολέμου, με έναν Αμερικανό στρατιώτη, να ερωτεύεται μια νοσοκόμα που τον φροντίζει σε ένα νοσοκομείο του Μιλάνου. Η αγάπη τους είναι θυελλώδης και οι συνθήκες δύσκολες, αφού τα γεγονότα συμβαίνουν σε μια περίοδο ραγδαίων εξελίξεων, με κίνδυνο για όλους. Παρόλα αυτά, το ρομαντικό στοιχείο συναντάται σχεδόν σε κάθε σελίδα του βιβλίου και δίνει την αίσθηση πως παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι τον 20ο αιώνα εξαιτίας της πείνας και των πολέμων, η αληθινή αγάπη μπορεί να επιβιώσει... Το έργο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καστανιώτη».


Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμα έργα στα οποία το ρομαντικό στοιχείο έχει την τιμητική του και τα οποία δεν αναφέρθηκαν. Στο παρόν άρθρο προτιμήσαμε να κάνουμε μια συνολική πρόταση νέων κυκλοφοριών και κλασσικών μυθιστορημάτων, χωρίς να επικεντρωθούμε μόνο σε υποθέσεις που αφορούν σε ζευγάρια. Και το στοιχείο που ξεχωρίζει είναι πως, αν και σε πολλά από αυτά τα έργα τα γεγονότα εκτυλίσσονται σε δύσκολες εποχές παγκοσμίως, εντούτοις η αγάπη βρίσκει τρόπο να επιβιώσει και να υπερπηδήσει τα εμπόδια...

Πηγές φωτογραφιών: κεντρική: hdlatestwallpaper.com, φωτογραφία 1: malliaris.gr, φωτογραφία 2: psichogios.gr, φωτογραφία 3: psichogios.gr, φωτογραφία 4: psichogios.gr, φωτογραφία 5: livanis.gr, φωτογραφία 6: public.gr, φωτογραφία 7: public.gr, φωτογραφία 8: el.wikipedia.org, φωτογραφία 9: dioptra.gr, φωτογραφία 10: malliaris.gr

Σύνταξη: ΜΑΡΙΑ ΣΜΗΝΑ