ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Ernest Hemingway - Ο κορυφαίος των έργων του πολέμου και της αγάπης



Όποτε αναφέρομαι στον Ernest Hemingway, μια φράση θα μπορούσα να πω πως μου έρχεται στο μυαλό: πολύτιμη παρακαταθήκη. Δεν είναι άλλωστε και τυχαίο το γεγονός πως κατατάσσεται ανάμεσα στους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς, με πλούσιο δημοσιογραφικό και λογοτεχνικό έργο καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του. Σήμερα, ο μεγάλος αυτός κύριος, αποτελεί ένα από τα εμβληματικότερα παραδείγματα λογοτεχνικής γραφής και κατατάσσεται ανάμεσα στους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς όλων των εποχών.

Το ημερολόγιο γράφει 21 Ιουλίου του 1899, όταν ο μικρός Ernest Miller Hemingway έρχεται στη ζωή, στο Ιλλινόις των ΗΠΑ. Γεννημένος σε μια πολυμελή οικογένεια, είναι το δεύτερο από τα παιδιά της και κληρονομεί από τον πατέρα του την αγάπη για τη φύση, που είναι ερασιτέχνης ψαράς και κυνηγός. Οι επιδόσεις του στο σχολείο είναι αρκετά καλές, με τον ίδιο να είναι εξίσου καλός και στα αθλήματα. Ο 20ός αιώνας βρίσκει τον Hemingway να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «The Kansas City Star» όπου και μαθαίνει βασικούς κανόνες γραφής και αφήγησης. Στα νεανικά του χρόνια ο συγγραφέας είναι ιδιαίτερα δραστήριος, αφού θέλει να καταταγεί ως στρατιώτης για να μπορέσει να λάβει μέρος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως τελικά απορρίπτεται λόγω κάποιου προβλήματος υγείας. Ο ίδιος όμως δεν το βάζει κάτω και επιδεικνύει σημαντική εθελοντική δράση, για την οποία και τιμάται.

Φωτογραφία 1 (ο Hemingway στρατιώτης)
Όσον αφορά στο δημοσιογραφικό και λογοτεχνικό ταλέντο του συγγραφέα, αυτό θα λέγαμε πως ξετυλλίσεται ιδίως τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, μέχρι και τα μέσα του περίπου. Αφορμές για την έμπνευση και δημοσίευση των έργων του υπάρχουν πολλές, αφού ο Hemingway δεν σταματά να εργάζεται, με διάφορες παραιτήσεις κατά καιρούς από τα μέσα που δουλεύει, για προσωπικούς λόγους (όπως για παράδειγμα η οικογενειακή επιστροφή του στο Παρίσι μετά την Αμερική, όπου γεννιέται ο γιος του). 

Είναι επίσης καίριας σημασίας να τονιστεί το γεγονός πως συμμετείχε ως ανταποκριτής στην κάλυψη του ελληνοτουρκικού πολέμου, ενώ έκανε και εκτενείς αναφορές στην καταστροφή της Σμύρνης καθώς και στην ανταλλαγή των πληθυσμών. Τις δεκαετίες αυτές, είναι και που ανθίζει το λογοτεχνικό ταλέντο του συγγραφέα, με έργα όπως τον «Αποχαιρετισμό στα όπλα», τα «Τρία διηγήματα και δέκα ποιήματα», και τα «Ο Ήλιος ανατέλλει ξανά» και «Άνδρες χωρίς γυναίκες». 

Η λογοτεχνική αξία των έργων αυτών δεν αναγνωρίστηκε αμέσως, καθώς ο συγγραφέας δέχτηκε και έντονη κριτική, με πολλούς να υποστηρίζουν πως το 1950, ο Hemingway είχε χάσει πια το πηγαίο συγγραφικό του ταλέντο. Άκρων άωτον της δημοσιογραφικής και συγγραφικής του καριέρας, είναι το βραβείο Πούλιτζερ και το Νόμπελ Λογοτεχνίας, που λαμβάνει το 1953 και 1954 αντίστοιχα.

Φωτογραφία 2
Αναφορικά με την προσωπική ζωή του συγγραφέα, γνωρίζουμε πως αυτή είναι πολυτάραχη. Από το 1927 ως και το 1961 παντρεύεται τέσσερις φορές, ενώ αποκτά και τρεις γιους. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, πως στην τρίτη γυναίκα του, ονόματι Martha Gellhorn, δεν άρεσε ποτέ το γεγονός πως αποτελούσε την τρίτη κατά σειρά σύζυγο του συγγραφέα. Και φυσικά δεν πρέπει να παραλειφθεί το γεγονός, πως η τέταρτη σύζυγός του Mary, ήταν και αυτή η οποία έδωσε στο φως της δημοσιότητας παραπάνω λεπτομέρειες σχετικά με το θάνατο του συγγραφέα, μερικά χρόνια μετά από αυτόν.

Φωτογραφία 3 (ο Hemingway με την τρίτη σύζυγό του, Martha Gellhorn)
Μιας και συνόψισα πολλά στοιχεία από τη ζωή του μεγάλου συγγραφέα σε μερικές γραμμές λίγο παραπάνω, δεν θα μπορούσα να παραλείψω να αναφερθώ και στο συγγραφικό του έργο, παραθέτοντας τα 3 κατά την άποψή μου, σημαντικότερα έργα του.

1) Αποχαιρετισμός στα όπλα (1929)

Φωτογραφία 4
Το εν λόγω έργο του Hemingway, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συγγραφικά του πονήματα. Θα λέγαμε πως περιλαμβάνει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, αφού ένα μεγάλο μέρος του, αποτελεί γεγονότα της πραγματικής ζωής του ίδιου. Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά σε έναν νεαρό Αμερικανό στρατιώτη, ο οποίος γνωρίζει από νωρίς τα βάσανα και τα δεινά του πολέμου, ενώ παράλληλα ερωτεύεται μια νοσοκόμα, στο Μιλάνο όπου νοσηλεύεται. Με διάχυτο το ρομαντικό στοιχείο σε όλο το έργο, θα λέγαμε πως ο «Αποχαιρετισμός στα όπλα» είναι ένα από τα γνωστότερα και πιο πολυδιαβασμένα έργα του συγγραφέα.

2) Ο γέρος και η θάλασσα (1951)

Φωτογραφία 5
Ο «γέρος και η θάλασσα» αποτελεί ένα εξίσου πολυδιαβασμένο έργο του συγγραφέα. Η πλοκή αφορά σε έναν γέρο ψαρά, ο οποίος δίνει μια τεράστια μάχη με έναν μεγάλο ξιφία στα ανοιχτά της Κούβας. Μετά από μια δύσκολη μάχη κάποιων ημερών, ο γέρος ψαράς επιστρέφει στο λιμάνι, όπου και συνειδητοποιεί με χαρά τη νίκη του. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να τονίσουμε, πως το έργο αυτό γράφτηκε στις Μπαχάμες, με τον Hemingway να έχει επηρεαστεί από την παραμονή του στην Κούβα, ενώ για αυτό του το συγγραφικό πόνημα, έλαβε την ίδια χρονιά το βραβείο Πούλιτζερ.

3) Για ποιον χτυπά η καμπάνα (1940)

Φωτογραφία 6
Πώς θα μπορούσε να παραλειφθεί το συγκεκριμένο έργο... Ο Hemingway έχοντας βιώσει τα δεινά του πολέμου, μετουσίωσε τις εμπειρίες του σε σελίδες βιβλίων, με τα γεγονότα του συγκεκριμένου έργου να λαμβάνουν χώρα κατά την περίοδο του ισπανικού εμφυλίου. Με γερές δόσεις ρομαντισμού και περιγράφοντας τον έρωτα ενός στρατιώτη για μια νεαρή κοπέλα, ο συγγραφέας υφαίνει περίτεχνα ένα πέπλο αγωνίας, πολέμου και αγάπης, που δε μπορεί παρά να εντυπωσιάσει τον αναγνώστη...

Το τέλος του μεγάλου συγγραφέα έρχεται δυστυχώς τη δεκαετία του 1960. Η ζωή του έχει πάρει πια άσχημη τροπή, αφού εμφανίζει πολλά προβλήματα υγείας, τα οποία σε συνδυασμό με το αλκοόλ που καταναλώνει και την κατάθλιψη που βιώνει, επιδεινώνουν την κατάστασή του. Τελικά, φεύγει τον Ιούλιο του 1961, μετά από πυροβολισμό που καταφέρνει ο ίδιος στον εαυτό του.

Ο Ernest Hemingway έχει καταταχθεί ανάμεσα στους σημαντικότερους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας και όχι αδίκως, αφού η ζωή του ήταν πολυτάραχη, σημαδεμένη από πόλεμο, προβλήματα, αλλά και αγάπη. Έτσι, κατάφερνε να μετουσιώνει τα γεγονότα αυτά σε σκέψεις, ενώ με λίγο μελάνι, χαρτί και έμπνευση, κατάφερε να μας αφήσει πολύτιμη παρακαταθήκη μέχρι και σήμερα.

«Ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για την ήττα. Ένας άνθρωπος μπορεί να καταστραφεί, αλλά όχι να νικηθεί...» είχε χαρακτηριστικά πει...

Πηγές φωτογραφιών: κεντρική: time.com, φωτογραφία 1: genius.com, φωτογραφία 2: rarenewspapers.com, φωτογραφία 3: townandcountrymag.com, φωτογραφία 4: public.gr, φωτογραφία 5: rustypages.blogspot.com, φωτογραφία 6: el.wikipedia.org

Σύνταξη: ΜΑΡΙΑ ΣΜΗΝΑ