ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Βάσω Γουλιελμάκη: Η μαγεία του θεάτρου είναι ότι φέρνει κοντά διαφορετικούς ανθρώπους


Μετρά πολλά χρόνια καριέρας στο χώρο της υποκριτικής, με τη μία επιτυχία να διαδέχεται την επόμενη! Η Βάσω Γουλιελμάκη τολμά και συνεχίζει ακάθεκτη στο θέατρο και μας μιλά για όλα λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης ''Σ'αγαπώ αλλά...'' στη Θεσσαλονίκη.

Πρωταγωνιστείτε στην θεατρική παράσταση ‘’Σ’αγαπώ αλλά...’’, μία κωμωδία του Γιώργου Βάλαρη; Πείτε μας λίγα λόγια για αυτήν.

Είναι μια ανατρεπτική και διαδραστική κωμωδία, η οποία μιλάει για δύο ζευγάρια, που ξεκινάνε από μια λαϊκή γειτονιά. Η Κική και ο Φώτης είναι ένα ζευγάρι που γνωρίζεται από μικρή ηλικία, πιστοί και αγαπημένοι, με μόνο πρόβλημα την κατά φαντασία εξαρτώμενη Κική, που συνεχώς δημιουργεί σκηνές ζήλιας. Το άλλο ζευγάρι ''προχωράει'' τις σπουδές του, γίνονται δικηγόροι, φεύγουν από τη λαϊκή γειτονιά και κρύβουν γενικά το παρελθόν τους! Όλο το έργο διαδραματίζεται στο δικηγορικό γραφείο των φίλων και κουμπάρων της Κικής και του Φώτη. Το κοινό πολλές φορές καλείται να πει την γνώμη του και να αλλάξει την πορεία του έργου. Τα δύο ζευγάρια, φίλοι από τα παιδικά χρόνια, προσπαθούν να σώσουν τους γάμους τους με αστείο και συγκινητικό τρόπο, όπου ο θεατής πολλές φορές μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό του.

Πόσο εύκολο είναι να επιβιώσει ένα ζευγάρι μέσα στην καθημερινότητα;

Είναι πολύ δύσκολη η καθημερινότητα για τα ζευγάρια, είτε είναι παντρεμένα είτε συγκατοικούν, χρειάζεται μεγάλη υπομονή, ωριμότητα και διάθεση να διατηρήσεις την καλή σχέση!

Η παράσταση παρουσιάζει τη ζωή δύο ζευγαριών, που κινούνται χρονικά μαζί. Ποια είναι τα κοινά σημεία και οι αντιθέσεις τους;

Τα ζευγάρια, αν και μεγάλωσαν μαζί σε μια λαϊκή φτωχογειτονιά, είναι τελείως διαφορετικά από τη μια πλευρά. Η Κική και ο Φώτης είναι λαϊκά παιδιά, που δεν παριστάνουν κάτι άλλο από αυτό που είναι, άρα και πιο αληθινοί. Από την άλλη, η Νινα και ο Μάνος σπουδάζουν, φεύγουν και θέλουν να χαθούν τα ίχνη τους, να πουν ότι είναι κάτι άλλο από αυτό που είναι. Όμως, παρ' όλες τις διαφορετικές απόψεις ζωής, έχουν κοινά βιώματα και στην ουσία αγαπούν ο ένας τον αλλον.


Δουλεύοντας μαζί με ηθοποιούς, που έχετε διαφορετική πορεία ο καθένας, πώς είναι να ‘’ζείτε’’ ταυτόχρονα μαζί τους;

Σε κάθε παράσταση, σε κάθε συνάντηση τυχαίνει οι ηθοποιοί να έχουν διαφορετικές πορείες ή διαφορετικές φιλοσοφίες και αυτή είναι η μαγεία του θεάτρου, που φέρνει κοντά ανθρώπους διαφορετικούς λίγο η πολύ! Έχω συνηθίσει τόσα χρόνια να ακούω, να αφουγκράζομαι, να κρατάω ό,τι με πάει παραπέρα, από όπου κι αν προέρχεται. Έτσι κάνω και με το καμαρίνι, με την παράσταση και με τους ανθρώπους γενικότερα. Αν δεν το κάνεις, εσύ χάνεις, γιατί δυσκολεύεις τη ζωή σου και τη ζωή των άλλων! Αλλά πέρα από το συμβιβασμό, σε κρατάει σε ζωντάνια και κάθε μέρα μαθαινεις.

Έχετε συμμετάσχει σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές αλλά και θεατρικές παραγωγές. Από το ξεκίνημά σας έως σήμερα, πόσο έχει αλλάξει το εργασιακό περιβάλλον για έναν καλλιτέχνη;

Από το ξεκίνημα μου έως τώρα έχουν αλλάξει πάρα πολλά. Από τους ανθρώπους, που εισχωρούν στο χώρο του θεάτρου και γενικότερα μέχρι τις συνθήκες! Έιχα την τύχη να δουλέψω με τον Μίνωα Βολανάκη σαν σκηνοθέτη, με τον Γιώργο Λεμπέση σαν παραγωγό θεάτρου, με τον Αιμίλιο Βαρβιτσιώτη στην παραγωγή στον κινηματογράφο και με πόσους ακόμα! Έχουν αλλάξει οι συμπεριφορές, οι άγραφοι νόμοι του θεάτρου, οι αμοιβές. Κάθε χρονιά είναι και πιο ζόρικα. Όχι πως δεν υπήρχαν και τότε πράγματα που σε στεναχωρουσαν για να είμαι δίκαιη! Αλλά υπήρχε κάτι πολύ έντονο, η αγάπη και ο σεβασμός, σε αυτό που υπηρετούσε ο καθένας.

Αν μπορούσατε να ‘’επιλέξετε’’ σε ποιο χώρο θα ήταν το επόμενο εγχείρημά σας, θα επιλέγατε και πάλι το θέατρο, στο οποίο σας συναντάμε συχνότερα;

Ναι, το θέατρο είναι η πρώτη μου επιλογή, είναι το δυσκολότερο και το πιο αληθινό! Μπορεί να σε ''ανεβάσει'' ή να σου δώσει τα παπούτσια στο χερι.


Υπάρχει χώρος για τους νέους ηθοποιούς σε μια εποχή, που η κρίση μαστίζει και το χώρο της Τέχνης;

Υπάρχει χώρος για κάθε νέο, κάθε ηλικίας, αρκεί αυτό που κάνει να το σέβεται, να έχει συναίσθηση του χώρου και πάνω από όλα να είναι αληθινός.

Λίγο πριν το ανέβασμα της παράστασης ‘’Σ’αγαπώ αλλά...’’, ποιες είναι οι επόμενες βλέψεις σας στον επαγγελματικό τομέα;

Το ''Σ'αγαπάω αλλά...'' είναι μία παράσταση, που η πορεία της αρχίζει τώρα και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι για πολύ καιρό, όποτε προς το παρόν κάνω σχέδια και όνειρα για το παρόν.


Περισσότερες πληροφορίες για τηνπαράσταση θα βρείτε εδώ: "Σ’αγαπάω, αλλά…" σε σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη στο Ράδιο Σίτυ