ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Λίμνη Κερκίνη: Ένας επίγειος παράδεισος στη Μακεδονία


Πρόκειται ίσως για μια από τις ομορφότερες λίμνες που έχει η χώρα μας, με πολλές ιδιαιτερότητες.

Η λίμνη Κερκίνη είναι μια τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε το 1932 με την δημιουργία φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα και βρίσκεται στο δυτικό με νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Σερρών. 

Αποτελεί ιδιαίτερα προστατευμένο υδροβιότοπο και τοπίο σπάνιας ομορφιάς με θέα το βουνό Μπέλλες ή όρος Κερκίνη, στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένα τα Άνω Πορρόια, καθώς και πλήθος άλλων γραφικών χωριών του νομού της Κεντρικής Μακεδονίας.

Πενήντα χρόνια μετά, το 1982, όπου παρατηρήθηκε μείωση της χωρητικότητας της λίμνης εξαιτίας των φερτών υλών από τον Στρυμόνα, κρίθηκε αναγκαία η κατασκευή νέου φράγματος.

Όσον αφορά στην έκταση της λίμνης Κερκίνης, αυτή κυμαίνεται από 54.250 έως 72.110 στρέμματα, ανάλογα με την περίοδο του χρόνου.


Χλωρίδα & πανίδα

Εντυπωσιακά χαρακτηρίζονται και τα παραποτάμια δάση, τα νούφαρα, και η ποικιλία των ψαριών που κάποτε αποτελούσαν κύρια πηγή εσόδων για κάποιους κατοίκους της περιοχής.

Η σημερινή κατάσταση βέβαια δίνει μια άλλη εικόνα, μιας και είναι ελάχιστοι αυτοί που ασχολούνται με την αλιεία. Οι περισσότεροι έχουν διαφύγει στον τουρισμό, όπου τα πράγματα δείχνουν να είναι κάπως καλύτερα, αφού τα τελευταία χρόνια ο νομός Σερρών βρίσκεται σε υψηλές θέσεις στις προτιμήσεις επισκεπτών κυρίως στη χειμερινή και ανοιξιάτικη περίοδο, όπου η ομορφιά της περιοχής είναι στο μέγιστο βαθμό.

Η λίμνη Κερκίνη προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Φύση 2000» ή «Natura 2000». 

Στην περιοχή της λίμνης, ο κάθε επισκέπτης και λάτρης της φυσικής ομορφιάς, θα έχει την πολυτέλεια να θαυμάσει πολλά θηλαστικά.

Μερικά από αυτά είναι το τσακάλι, ο λύκος, η αγριόγατα, η βίδρα, η νυφίτσα, το ζαρκάδι, ο λαγός, το αγριογούρουνο. 

Η λίμνη Κερκίνη φιλοξενεί 10 είδη αμφίβιων και περίπου 20 είδη ερπετών. Στη συγκεκριμένη λίμνη εντοπίζονται περισσότερα από 30 είδη ψαριών, με κυριότερα τα χέλια, ενώ γύρω από τη λίμνη πετούν ανέμελα περισσότερα από 300 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων οι πασίγνωστοι ερωδιοί, λαγγόνες και καλαμοκανάδες.

Ανάμεσα σε αυτά είναι ο εντυπωσιακός αργυροπελεκάνος και η λαγγόνα που ζουν εκεί και είναι μοναδικά είδη σε ολόκληρο τον πλανήτη και απειλούνται με εξαφάνιση. Φυσικά από τη λίστα της πανίδας δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα αρπακτικά, όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός αλλά και ο πετρίτης τα οποία μπορείτε να παρατηρήσετε σε μια σας βόλτα στη λίμνη Κερκίνη, εφόσον είσαι διακριτικός και φιλικός προς το περιβάλλον.


Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα τελευταία χρόνια η λίμνη Κερκίνη έχει αναπτυχθεί τουριστικά, ωστόσο η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την οκνηρία ορισμένων, δείχνει να εμπόδισε την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, με τους κατοίκους να δυσκολεύονται πολύ να ανταπεξέλθουν, μιας και οι πηγές εισοδήματος έχουν περιοριστεί άρδην.

Απειλές

Οι σημαντικότερες απειλές για τη λίμνη, εκτός από τις μολυσμένες ύλες του Στρυμόνα, είναι η ρύπανση του ίδιου, η παράνομη ξυλεία, η παράνομη αλιεία, το παράνομο κυνήγι, οι ενοχλήσεις στις φωλιές των πουλιών που έχουν αρνητικές συνέπειες στην αναπαραγωγή τους και η ανύψωση αναχωμάτων που συντελεί στην ελάττωση των ειδών των ψαριών. 

Αξίζει να σημειωθεί, πως η λίμνη Κερκίνη διαθέτει τον μεγαλύτερο πληθυσμό βουβαλιών στην Ελλάδα, μιας και  υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 500.


Δράσεις 

Η λίμνη Κερκίνη αλλά και η περιοχή γύρω από αυτή, προσφέρεται για περιβαλλοντική εκπαίδευση τόσο απλών ανθρώπων, όσο και οργανωμένων ομάδων, που τις περισσότερες φορές προέρχονται από διάφορα σχολεία της Ελλάδας, από συλλόγους και γενικότερα ομάδες που έχουν ή θέλουν να αναπτύξουν ιδιαίτερη σχέση με τη φύση και τα αυτά που χαρίζει.

Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μεταξύ άλλων πεζοπορία, αναρρίχηση στο όρος Μπέλλες, ποδηλατάδα γύρω από τη λίμνη Κερκίνη, ιππασία, βαρκάδα στη λίμνη και ξενάγηση σε σημεία που μόνο η φύση διαθέτει προς παρουσίαση.


Η λίμνη Κερκίνη βρίσκεται στον νομό Σερρών και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Υπάρχουν δύο δρόμοι προσέγγισης στο Εθνικό Πάρκο της λίμνης Κερκίνης. Ο ένας είναι από τις Σέρρες προς το χωριό Λιθότοπος ή προς Σιδηρόκαστρο- Νέο Πετρίτσι- Βυρώνεια- Κερκίνη. 

Ο άλλος έρχεται από το Κιλκίς, μέσω Δοϊράνης και Καστανούσας. Από τη Θεσσαλονίκη, η προσέγγιση του Πάρκου γίνεται από το δρόμο προς Στρυμωνικό και Λιθότοπο.

Η λίμνη Κερκίνη απέχει περίπου μισή ώρα από την πόλη των Σερρών και σχεδόν μία με μιάμιση ώρα από τη Θεσσαλονίκη, καθιστώντας την έτσι έναν μοναδικό, κοντινό και πανέμορφο προορισμό για τους φυσιολάτρες αλλά και για κάθε άνθρωπο που θέλει δει το "πρόσωπο" της φύσης. 


Φωτογραφίες: Athina D. Pantazatou, Vlahos Vaggelis, Mike Charitakis, philoxeniahotel.gr, in2life.gr