ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Ανάλυση λογοτεχνικού χαρακτήρα #1 - Ιδιωτικός ντετέκτιβ Cormoran Strike



Έχοντας αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο αναλυτικά στο δεύτερο έργο της τριλογίας αστυνομικών μυθιστορημάτων της συγγραφέως Robert Galbraith, θα ήταν παράλειψη να μην κάνουμε και μια σε βάθος ανάλυση του κεντρικού χαρακτήρα που πρωταγωνιστεί στις τρεις αυτές υποθέσεις. Το όνομα αυτού; Cormoran Strike. Είναι βέβαιο πως μέσα από τις σελίδες των τριών αυτών μυθιστορημάτων, ο αναγνώστης θα μπορέσει να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον οξυδερκή ήρωα, να συμμεριστεί τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του και συχνά να ταυτιστεί μαζί του σε διάφορα θέματα, αφού θα λέγαμε πως αναφορικά με τις περισσότερες συνήθειές του, αποτελεί τον ήρωα της "διπλανής πόρτας".

Αναλυτικότερα, ο Cormoran Strike, βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν και νυν ιδιωτικός ντετέκτιβ, χαρακτηρίζεται στο σύνολό του, ως μια ήπια δύναμη. Έχοντας χάσει μέρος από το πόδι του κατά τη διάρκεια του πολέμου και αφού αποσύρεται από το στράτευμα, αποφασίζει να διοχετεύσει την ενεργητικότητά του στην επίλυση δύσκολων υποθέσεων. Είναι σημαντικό να πούμε, πως βάσει των αναλυτικών περιγραφών της συγγραφέως, ο πρωταγωνιστής δεν προσιδιάζει σε καμιά περίπτωση στο προφίλ ενός τυπικού αστυνομικού. Παρουσιάζεται ως ένα ήρεμος χαρακτήρας, αρκετά αποκομμένος από την κοσμική ζωή της πόλης στην οποία διαμένει, στον οποίο δεν αρέσουν οι κοινωνικές συναθροίσεις και προσπαθεί να τις αποφεύγει. Ο χαρακτήρας δεν παρουσιάζεται ως αντικοινωνικός, μα ως εσωστρεφής, που προτιμά να περνά χρόνο μόνος του, ή με τη συντροφιά της βοηθού του Robin.

Επαγγελματικά, ο ντετέκτιβ παρουσιάζεται ως ένας ιδιαίτερα οξυδερκής άνθρωπος, ικανός να λύσει σταδιακά και τις πιο δύσκολες υποθέσεις. Τις ικανότητές του αυτές δε μαρτυρά το απλό και συχνά απεριποίητο της εμφάνισής του, αφού ο Strike δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εξωτερική του εικόνα. Η ζωή του στο γραφείο και το σπίτι είναι λιτή, αρκετά κοντά στην καθημερινότητα ενός απλού ανθρώπου που αγαπά το ποδόσφαιρο στην τηλεόραση και καταναλώνει περιστασιακά αλκοόλ. Κατά την διερεύνηση των υποθέσεών του είναι μεθοδικός, ερευνά σταθερά, εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους και όλους τους υπόπτους. Αποτελεί τον ντετέκτιβ εκείνο ο οποίος δε βιάζεται να καταλήξει σε συμπεράσματα, αλλά λειτουργεί αθόρυβα, μεθοδικά και δεν κατηγορεί ποτέ κάποιον χωρίς να έχει καταλήξει σε κάποιο βέβαιο συμπέρασμα.

Φωτογραφία 2

O Strike, παρόλο που δείχνει να μην ενδιαφέρεται για την κοινωνική ζωή της πόλης του, εντούτοις δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον (όχι ερωτικό) για τη βοηθό του, αν και γενικότερα υπάρχει ένα ρομαντικό κλίμα στην ατμόσφαιρα καθ' όλη τη διάρκεια των έργων. Πέρα από συνεργάτες, οι δυο βασικοί χαρακτήρες είναι και φίλοι, με τη δεύτερη να προσπαθεί πάντοτε να διατηρήσει μια πιο τυπική σχέση μαζί του, εξαιτίας του σεβασμού και θαυμασμού που τρέφει για το αφεντικό της. Εντούτοις, δε διστάζει να του παρασταθεί σε οποιοδήποτε εγχείρημά του, όσο ριψοκίνδυνο και αν είναι αυτό και συχνά εκτός ωρών εργασίας. Ο Strike, αν και δεν το εκφράζει πάντοτε ξεκάθαρα, εκτιμά απεριόριστα τις προθέσεις της και ενδιαφέρεται για εκείνη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός πως σε πολλές περιπτώσεις, προσπαθεί να δικαιολογήσει με το δικό του τρόπο το γεγονός πως ο σύντροφος της Robin, δεν αρέσκεται στη συνεργασία της με τον ντετέκτιβ. Παρά τη φύση της δουλειάς του, ο ίδιος προσπαθεί να μην την εκθέτει ποτέ σε κίνδυνο, παρά το σθένος και το ζήλο για δουλειά που επιδεικνύει η βοηθός του.

Αναφορικά με την προσωπική ζωή του πρωταγωνιστή, δε θα μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες για να μην αποκαλύψουμε συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία θα έκαναν την πλοκή λιγότερο ενδιαφέρουσα. Αυτό που μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε, είναι πως η ερωτική ζωή του Strike, είναι περίπλοκη. Διάφορα γεγονότα και σκέψεις από το παρελθόν κατακλύζουν συχνά το μυαλό του ταράζοντας την ηρεμία του, ενώ ο ίδιος προσπαθεί να βρει εσωτερική γαλήνη στο πρόσωπο της ήρεμης βοηθού του η οποία πάντοτε έχει μια λύση ή μια καλή κουβέντα για όλα και απασχολούμενος με τη δουλειά του. Τα ερωτικά προβλήματα δεν εγκαταλείπουν ούτε τους έξυπνους και μοναχικούς ντετέκτιβ, οι οποίοι παρουσιάζονται συχνά ως εργασιομανείς, προκειμένου να αποκολλήσουν τη σκέψη τους από όσα ταλανίζουν το μυαλό τους και συχνά όχι με επιτυχία.

Φωτογραφία 3 (o Strike και η Robin από τη σειρά «Strike»)

Όπως είχαμε αναφέρει και στο αφιέρωμά μας στον "Μεταξοσκώληκα", η ιστορία του Cormoran Strike έχει μετουσιωθεί και σε τηλεοπτική σειρά με τον τίτλο «Strike». Στο γενικό σύνολό του, ο χαρακτήρας είναι πολύ ενδιαφέρων και η J.K. Rowling (ναι, αυτή κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο!) κατάφερε να χτίσει προοδευτικά την εικόνα ενός ανθρώπου, ο οποίος παρά την ευφυΐα του και το ριψοκίνδυνο του επαγγέλματός του, εξακολουθεί να παραμένει ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας, με τις αδυναμίες, ευαισθησίες και τα λάθη του. Και ίσως αυτό να είναι που κερδίζει τον αναγνώστη: Ένα συνονθύλευμα δράσης, ευαισθησίας, δικαιοσύνης και απλότητας, ενσωματωμένο στο πρόσωπο ενός δραστήριου επιθεωρητή.

Πηγές φωτογραφιών: κεντρική: pieceofgrey.blogspot.com, φωτογραφία 2: criminaljusticedegreelink.com, φωτογραφία 3: theguardian.com

Σύνταξη: ΜΑΡΙΑ ΣΜΗΝΑ