ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Top 10 Γαλλικές Ταινίες που πρέπει να δείτε




Αδιαμφισβήτητα, ο γαλλικός κινηματογράφος έχει θερμούς και πιστούς οπαδούς ανά την υφήλιο. Ο αέρας που αποπνέουν οι ταινίες του, είτε είναι κωμικές, είτε αστυνομικές, είτε ρομαντικές, είτε θρίλερ, διακατέχονται από μια φινέτσα και ένα είδος ποιότητας, που τις κάνει μοναδικές. Εάν είστε ήδη λάτρεις του γαλλικού κινηματογράφου, μπορείτε να μας προτείνετε αγαπημένες σας ταινίες για ένα επόμενο Top 10. Εάν πάλι, δεν έχετε πολύ επαφή με τη γαλλική κουλτούρα, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με αυτές εδώ τις προτάσεις. Φυσικά, υπάρχουν πολλές ακόμα αξιόλογες γαλλικές ταινίες για να δείτε, τις οποίες, ποιος ξέρει, ίσως προτείνουμε σε επόμενο άρθρο... Προς το παρόν, καλή ανάγνωση!


1) Jeux d’enfants, 2003


Δε θα πω πολλά για αυτή την ταινία, για να σας κρατήσω σε αγωνία. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μια γλυκιά - τραγική κωμωδία, για τα παιχνίδια εγωισμού δύο ψυχών που συγκατοικούν σε μία καρδιά. Ταυτόχρονα, είναι και πολλά περισσότερα από αυτό. Πάνω από όλα όμως, πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι η επιτομή της κινηματογραφικής αισθητικής παράνοιας. Τρελοί του κόσμου ενωθείτε για ένα βράδυ, δείτε την ταινία και θα με θυμηθείτε. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην την λατρέψετε! Με πρωταγωνιστές τον Guillaume Canet και τη Marion Cotillard στα ντουζένια τους, τι άλλο να ζητήσει κανείς;

2) Ne le dis à personne, 2006


Ο ηθοποιός Guillaume Canet που αναφέραμε παραπάνω, σε αυτή την ταινία πήρε άξια τους ρόλους του σκηνοθέτη και του σεναριογράφου. Η ταινία είναι βασισμένη σε βιβλίο και πρόκειται για μια αστυνομική περιπέτεια μυστηρίου. Ο πρωταγωνιστής (τον οποίο ενσαρκώνει ο François Cluzet), έπειτα από οχτώ χρόνια δολοφονίας της γυναίκας του, λαμβάνει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, στο οποίο απεικονίζεται σε βίντεο μια γυναίκα μέσα σε πλήθος. Το βίντεο δείχνει τι συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο. Η γυναίκα αυτή μοιάζει πολύ με την δικιά του. Στο τέλος, όλοι θα μείνουν άναυδοι, αποδεικνύοντας ότι η γαλλική κομψή προσέγγιση τέτοιου είδους ταινιών, υπερέχει πολύ του κλασσικού αμερικανικού τύπου.

3) Les Intouchables, 2011


Ο ταλαντούχος ηθοποιός François Cluzet που πρωταγωνιστούσε στην προαναφερθείσα ταινία, εδώ ερμηνεύει το ρόλο ενός πάμπλουτου άντρα, ο οποίος έπειτα από ατύχημα, μένει τετραπληγικός σε καροτσάκι, αδυνατώντας να αυτοεξυπηρετηθεί. Αναγκάζεται λοιπόν, να προσλάβει κάποιον για να τον βοηθάει. Ο βοηθός που θα επιλέξει, πάει κόντρα στις προτιμήσεις της οικογένειας του, αφού από τους έμπειρους νοσοκόμους, καταλήγει σε έναν μκροεγκληματία που αιτήθηκε τυχαία για τη δουλειά αυτή. Τον βοηθό του ενσαρκώνει ο Omar Sy, γνωστός για τους ρόλους του στις ταινίες “X-men” και “Transformers”. Η φιλική σχέση που θα αναπτυχθεί μεταξύ των 2 αντρών είναι ανεκτίμητη και βασίζεται σε αληθινά πρόσωπα και καταστάσεις.

4) La Haine, 1995 


Σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ασπρόμαυρης αυτής ταινίας, είναι ο Mathieu Kassovitz. «Το Μίσος», αποτελεί μια αμφιλεγόμενη κοινωνική και δραματική ταινία για τη ζωή των φτωχότερων στρωμάτων στα προάστια της Γαλλίας. Η ιστορία περιγράφει την αντίσταση τριών νεαρών φίλων στην αστυνομική βία και τον αγώνα να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα. Ο σκοπός όμως, αγιάζει τα μέσα; Η βία δεν γεννάει μόνο και πάντα βία; Μια ταινία που δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά, παρά δίνει απαντήσεις στο θεατή, όπως πρέπει να κάνει ένα κινηματογραφικό αριστούργημα. Πρωταγωνιστεί ο Vincent Cassel, γνωστός από τις ταινίες “Ο Μαύρος Κύκνος”, “Η συμμορία των 12” (και των 13), και “Mesrine: Killer Instinct”. 

5) Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, 2001


Η ιστορία αυτής της ταινίας αφηγείται όπως δηλώνει και ο τίτλος, το «υπέροχο πεπρωμένο της Αμελί Πουλέν». Η Αμελί, είναι μια νεαρή κοπέλα που εργάζεται ως σερβιτόρα, σε ένα μικρό καφέ του Παρισιού και από μικρή είχε διαγνωστεί λανθασμένα με μία καρδιακή πάθηση. Τα ασυνήθιστα παιδικά της χρόνια ευνόησαν τη φαντασία και την ενσυναίσθηση της. Για το λόγο αυτό, η Αμελί, γίνεται η αλλαγή που θέλει να δει στον κόσμο, βοηθώντας με τον κάθε δυνατό τρόπο τα φιλικά πρόσωπα του περιβάλλοντός της, ακόμα και άγνωστους. Όμως κάπου μέσα σε όλη αυτή την καλοσύνη, ξεχνάει το πιο σημαντικό: την αγάπη για τον ίδιο της τον εαυτό. Ένας έρωτας γεννιέται μέσα της, έπειτα από μια σειρά τυχαίων και αστείων συμβάντων. Άραγε θα της το θυμίσει; Την εξέλιξη της πλοκής συνοδεύουν οι μαγευτικές μελωδίες του Yann Tiersen! 

6) Bienvenue chez les Ch'tis, 2008


Ένας εργαζόμενος οικογενειάρχης ταχυδρόμος στη Γαλλία, περιμένει μετάθεση σε κάποια παραθαλάσσια περιοχή, για να φτιάξει το κέφι της συζύγου και του παιδιού του. Αντιθέτως, η μετάθεση που περίμενε, θα τον στείλει ακόμα πιο βόρεια, σ’ ένα μικρό γαλλικό χωριό, όπου η προφορά των κατοίκων του είναι τόσο βαριά, ώστε να δημιουργούνται ξεκαρδιστικές παρεξηγήσεις. Στην αρχή θα τα βάψει μαύρα, έπειτα, όμως, θα κρατήσει ένα φωτεινό μυστικό από την οικογένεια του. Μια κωμική ταινία που μας μαθαίνει ότι στην πραγματικότητα τίποτα δεν είναι τόσο ιδανικό, ή τόσο απαίσιο όσο φαίνεται!

7) Les choristes, 2004


Το 1948 ο Ματιέ, ένας άνεργος δάσκαλος μουσικής, βρίσκει δουλειά ως επιτηρητής σε επαρχιακό σωφρονιστικό οικοτροφείο ανηλίκων. Παρά τις αντιρρήσεις του αυταρχικού διευθυντή, οργανώνει μια χορωδία και μέσα από τη μουσική, προσπαθεί να αναμορφώσει τις ψυχές των ατίθασων μαθητών. Μια ταινία που έκανε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία και ήταν υποψήφια για Όσκαρ τραγουδιού και καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Σου αφήνει μια γλυκιά και “μελωδική” γεύση, δίνοντας παράλληλα και την αφορμή περισυλλογής για τη δύναμη της μουσικής να ασκεί επιρροή πάνω μας. Είτε προς το καλύτερο, εξημερώνοντας τα ήθη, είτε προς το χειρότερο, εκφυλίζοντας τα. 

8) Hiroshima mon amour, 1959


Το έργο «Χιροσίμα, αγάπη μου» είναι γαλλική - ιαπωνική ταινία σε σκηνοθεσία του Αλέν Ρενέ και σε σενάριο της Μαργκερίτ Ντυράς. Η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από δύο πρόσωπα: μία Γαλλίδα ηθοποιό που πηγαίνει στην Ιαπωνία και συνάπτει σχέση με έναν Ιάπωνα. Οι δυο τους, όταν χωρίζουν, έχουν έντονη λογομαχία. Μιλούν για τις μνήμες τους από τον πόλεμο, ενώ εκείνος της λέει ότι δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί στη Χιροσίμα. Εκείνη του αποκαλύπτει το πιο βαθύ μυστικό της, για όταν ήταν έφηβη στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε ερωτευτεί έναν Γερμανό. Ακροβατώντας στα όρια της αφηρημένης τέχνης, εάν κάποιος αφιερωθεί προσεχτικά σε αυτήν την ταινία, τότε σίγουρα θα ανακαλύψει το βάθος της ιστορίας της.

9) Le nom des gens, 2010


Μια ρομαντική, πολιτική -και όχι κομματική- κωμωδία που περνάει σημαντικά μηνύματα, αλλά με ανάλαφρο τρόπο, είναι το έργο “Le nom des gens”. Μια πρωτότυπη και όσο πρέπει επιθετική γαλλική πολιτική σάτιρα, που συμμετείχε στο φεστιβάλ των Καννών το 2010 και κέρδισε δύο Σεζάρ (καλύτερου σεναρίου και καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την Σάρα Φορεστιέ). Η τελευταία, υποδύεται μια δυναμική ακτιβίστρια, η οποία κοιμάται με τους πολιτικούς της αντιπάλους, για να τους… αλλάξει ιδέες! Γνωρίζει όμως τον Μαρτέν κι έτσι ξεκινάει μια κόντρα μεταξύ τους, η οποία θα καταλήξει σε ερωτικές φουρτούνες. Θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις αμοιβαίες προκαταλήψεις τους, ή θα πάρει ο καθένας το δρόμο του; Μια ταινία που αναζητά τα συστατικά που διαμορφώνουν ή καθορίζουν την ταυτότητα ενός ανθρώπου. Εν τέλει, είμαστε όπως μας έφτιαξαν, ή φτιάχνουμε αυτό που είμαστε;

10) Dans la maison, 2012


Μια ταινία με τρομερά πρωτότυπη ιδέα σεναρίου, εμπνευσμένη από το ισπανικό θεατρικό «Το αγόρι στο τελευταίο θρανίο» («The Boy in the Last Row») του Χουάν Μαγιόργκα. Μια ταινία που χαρακτηρίζεται από δεξιοτεχνική ισορροπία ανάμεσα στα είδη του θρίλερ και του κοινωνικού. Έχει αποσπάσει πληθώρα βραβείων, μεταξύ των οποίων και αυτά της Καλύτερης Ταινίας και του Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν. Η πλοκή εξελίσσεται σ’ ένα γαλλικό σχολείο, με πρωταγωνιστές έναν καθηγητή έκθεσης και ένα μαθητή του. Όταν ο κύριος Ζερμέν διαπιστώσει τις ικανότητες του Κλοντ στη συγγραφή, θα ξεκινήσει μια σειρά από νοητικά παιχνίδια, αφήνοντας τους θεατές αποσβολωμένους να αναρωτιούνται για το τι είναι αλήθεια και τι παραμύθια. Για το αν η μυθοπλασία πρέπει να έχει όρια, ή αν αντίθετα η πραγματικότητα είναι τόσο ακραία που ξεπερνάει τη φαντασία… 

Πηγές Φωτογραφιών: columnazero.com, alivegurl.blogspot.com, bluray.com, arktimes.com, revistareplicante.com, tumblr.com, motoblouz.com, rendezvousfrancais.com, alternativa.cccb.org, movieforums.com, ert.gr