ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Top 10 Χειμερινοί Προορισμοί


Σιγά σιγά μπαίνουμε στον Δεκέμβριο, τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και το κρύο σφίγγει περισσότερο! Αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα, γιατί μπορείτε να ξεφύγετε και να χαλαρώσετε, στο σαλέ ενός χιονοδρομικού κέντρου της χώρας. Για όσους δεν προλάβατε τις προσφορές της Ryanair για το εξωτερικό, ή και για εσάς που απλά προτιμάτε να μείνετε Ελλάδα, εδώ είναι μια λίστα με δέκα χειμερινούς μαγευτικούς προορισμούς. Άλλοι είναι μικρότερα χωριουδάκια, ενώ άλλοι μεγαλύτερες πόλεις. Όπως και να έχει, επωφεληθείτε από τις μέρες άδειάς σας ή τις σχολικές και φοιτητικές σας διακοπές, για να ανακαλύψετε κρυμμένα μέρη που σίγουρα θα θυμάστε για πάντα!

1) Άγιος Αθανάσιος


Πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, βρίσκεται ο παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός του Παλιού Αγίου Αθανασίου, ή Τσέγανη, όπως ονομαζόταν παλιά. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Βόρας. Χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από κτηνοτρόφους και χτίστες από την Ήπειρο, ενώ το 1992 χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός. Παρά το γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια είχε νεκρώσει, αποτελεί πλέον τον πιο χειμερινό προορισμό της Βόρειας Ελλάδας, χάρη στα πέτρινα σπίτια, τα γραφικά μαγαζάκια και τις αναπαλαιωμένες κατοικίες.

2) Αρναία


Η ορεινή Χαλκιδική μπορεί να γίνει ένας φανταστικός προορισμός, ειδικά το χειμώνα.. Η Αρναία είναι μια κωμόπολη, χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Χολομώντα. Μέχρι σήμερα έχει καταφέρει και διατηρεί το υπέροχο φυσικό της περιβάλλον και τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Έχει υπέροχες διαδρομές που όλες ξεκινούν και καταλήγουν ακτινωτά στην κεντρική πλατεία, αποκαλύπτοντας τόσο τις κοντινές, όσο και τις μακρινές γωνιές του οικισμού. Στην ορεινή αυτή κωμόπολη έχουν αναρτηθεί επιγραφές σε παλιά κτίρια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, όπου και αναγράφονται πληροφορίες για την ιστορία του κάθε κτίσματος.

3) Τρία-Πέντε Πηγάδια


Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα της χώρας και αγαπημένο προορισμό για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, αλλά και του χιονιού. Ανήκει στον Δήμο της Νάουσας, ενώ συνδέεται με την πόλη της Νάουσας με ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Καταλαμβάνει μία έκταση, η οποία ξεκινά από υψόμετρο 1.430 μέτρων, φτάνοντας μέχρι τα 2.005 μέτρα και διαθέτει πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας. Από την κορυφή έχει κανείς μια πανοραμική θέα -προς τον Όλυμπο, το Μπέλες, τον Βόρα και τη λίμνη Βεγορίτιδα- που κόβει την ανάσα, ειδικά αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή!

4) Ξάνθη


Αμφιθεατρικά χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης, η Ξάνθη αποτελεί το στολίδι της Θράκης, του μοναδικού αυτού μέρους που συνδέει την Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο και την Ευρώπη με την Ασία. Η Ξάνθη έχει την Παλιά και τη Νέα Πόλη. Αδιαμφισβήτητα, η Παλιά Πόλη είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Εκεί μπορείτε να δείτε πετρόκτιστα δρομάκια, εντυπωσιακά παραδοσιακά κτίρια με σαχνισιά, χάνια, καλοδιατηρημένα αρχοντικά, τυπικές εκκλησίες της τελευταίας Οθωμανικής περιόδου, δυτικότροπα νεοκλασικά μέγαρα και φυσικά, το σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι!

5) Νυμφαίο


Ο οικισμός του Νυμφαίου, πρώην "Νιβεάστα" ή "Νέβεσκα" είναι παλαιό βλαχοχώρι που πρωτοκατοικήθηκε το έτος 1385 από Βλάχους Οδίτες, δηλαδή λατινοφωνήσαντες αυτόχθονες Μακεδόνες. Επί 1.400 χρόνια φύλαγαν τη γειτονική Εγνατία Οδό και κατέφυγαν τότε στα απρόσιτα βουνά, ύστερα από σκληρές μάχες με τους Οθωμανούς. Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί τοποθετούν το Νυμφαίο ως ένα από τα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός. Επίσης, στον παγκόσμιο διαγωνισμό της U.N.E.S.C.O., διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη, για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος. Μπορείτε να περιηγηθείτε στα μαγευτικά καλντερίμια του, να περάσετε μια βόλτα από τον Αρκτούρο, αλλά και να απολαύσετε τα πεντανόστιμα τοπικά εδέσματα στα ταβερνάκια της κεντρικής πλατείας. 

6) Καλαμπάκα


Η Καλαμπάκα είναι μια αρχαία πόλη, γνωστή στους Βυζαντινούς χρόνους ως “Σταγοί”. Η λέξη «καλαμπάκα» είναι τούρκικη και σημαίνει «ισχυρό φρούριο». Ανήκει στο Νομό Τρικάλων και είναι πρωτεύουσα του Δήμου Μετεώρων. Η Καλαμπάκα είναι αγαπημένος και ασφαλής προορισμός αναρριχητών. Οι βράχοι των Μετεώρων που υπάρχουν ακριβώς από πάνω της, παρουσιάζουν αρκετά ενδιαφέρουσες διαδρομές για έμπειρους και μη. Εξάλλου τα Μετέωρα, αυτό το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο, αξίζει να τα δει κανείς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Για τον λόγο αυτό, η Καλαμπάκα φιλοξενεί ετησίως πολλούς θρησκευτικούς και μη τουρίστες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να θαυμάσουν από κοντά τις χτισμένες μονές πάνω στους βράχους. 

7) Αράχωβα


Η Αράχωβα είναι μία ορεινή κωμόπολη του Νομού Βοιωτίας, χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, σε υψόμετρο 950 μέτρων. Αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς της νότιας Ελλάδας, καθώς η σύντομη απόστασή της από την Αθήνα, την καθιστά ευκόλως προσβάσιμη. Ο παραδοσιακός πετρόκτιστος οικισμός της, συμβιώνει με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της, χάρη στη νυχτερινή ζωή και την πολυτελή διαμονή που προσφέρει. Έχει επίσης και το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας!

8) Δράμα


Στη Δράμα αξίζει να πάτε χειμώνα και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο, γιατί αυτό το μήνα κάθε χρόνο πραγματοποιείται η γιορτή της «Ονειρούπολης». Η Ονειρούπολη οργανώνεται κάθε χρόνο στο κέντρο της πόλης και διαρκεί σχεδόν ένα μήνα. Φέτος θα λάβει χώρα από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου. Το πρόγραμμά της συμπεριλαμβάνει εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, αθλητικές δράσεις, παιχνίδια και άλλα προγράμματα ενημερωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη! Ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός και για οικογένειες, καθώς μπορείτε να επισκεφτείτε το σπίτι του Άι-Βασίλη, να τον γνωρίσετε, να του στείλετε γράμμα και να διαβάσετε παιδικά παραμύθια.

9) Καστοριά


Η Καστοριά αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο μαγευτικές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, με πλούσια φύση και ιστορία. Πλαισιωμένη από τα επιβλητικά βουνά Γράμμο και Βίτσι, η φημισμένη πόλη των γουναράδων, αντικατοπτρίζεται αιώνες τώρα στα ασάλευτα νερά της Ορεστιάδας. Η χειμερινή περίοδος είναι ιδανική για να την επισκεφτείτε, καθώς μπορεί να είστε τυχεροί και να πετύχετε παγωμένα σημεία της λίμνης. Όπου και αν κατευθυνθείτε στην Καστοριά, θα βρεθείτε μπροστά στη λίμνη, όπου μπορείτε να παρατηρήσετε πάπιες, χήνες και κύκνους. Πρέπει, επίσης, να επισκεφτείτε και τη σπηλιά του δράκου! Η παράδοση θέλει τη σπηλιά να είναι ένα χρυσωρυχείο, το οποίο φύλαγε άγρυπνος φρουρός ένας δράκος. Στην ουσία είναι ένα πανέμορφο σπήλαιο με σήραγγες και υπόγειες λίμνες.

10) Περτούλι


Ιδανικός προορισμός για φυσιολάτρες, καθώς το Περτούλι είναι ορεινός παράδεισος, περιτριγυρισμένος από βουνά με πυκνά δάση, καταπράσινα λιβάδια και τρεχούμενα νερά. Χτισμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, στις πλαγιές του Κόζιακα, μπορείτε να μαγευτείτε από τα γραφικά πέτρινα σπίτια, το χιονοδρομικό κέντρο και τις καλές τουριστικές υποδομές. Ζαρκάδια και ελάφια μπορεί να περάσουν από δίπλα σας την ώρα που κάνετε ιππασία. Θα δείτε σίγουρα παλιά πέτρινα γιοφύρια και ποταμάκια, όλα ντυμένα στα λευκά! Το βράδυ θα σας ζεσταίνει η φωτιά από τα τζάκια στα ταβερνάκια του χωριού, ενώ τα ρουθούνια σας θα γαργαλίζουν μυρωδιές από παραδοσιακές συνταγές, όπως αγριογούρουνο με δαμάσκηνα, κοκκινιστό ζαρκάδι και ελάφι στιφάδο με αποξηραμένα φρούτα. 

Πηγές Φωτογραφιών: kathimerini.gr, arneafairplay.blogspot.com, remosvillas.gr, stihovoli.com, web-greece.gr, touristikosodigos.blogspot.com, travelstyle.gr, athinorama.gr, digital-camera.gr, bellatoumpa.gr