ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Η εβδομαδιαία θεατρική ατζέντα της Townsendia (26/11 - 02/12)

Οι παραστάσεις πολλές, οι διαφημίσεις ακόμη περισσότερες και, δυστυχώς, ο ελεύθερός μας χρόνος ελάχιστος και πολύτιμος. Γι'αυτό η Townsendia κάθε εβδομάδα επιλέγει για εσάς τις πιο αξιόλογες παραστάσεις που αξίζει να αφιερώσετε λίγο απο το χρόνο σας. Είστε περίεργοι για τα θεατρικά έργα που ξεχώρισαν για εμάς αυτήν την εβδομάδα;


«Η πόρνη από πάνω» με την Κατερίνα Διδασκάλου μετά τις sold out παραστάσεις έρχεται ξανά στο θέατρο Αυλαία. H Ερατώ -η νοικοκυρά από κάτω- μιλάει για τον έρωτα, την απόρριψη, την προδοσία, τη βαναυσότητα σε βάρος των γυναικών, τους διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς ,την έλλειψη αυτοεκτίμησης. Με υπομονή και στωικότητα ζει στο περιθώριο, μέχρι την ημέρα που στο από πάνω διαμέρισμα μετακομίζει μια πόρνη. Και τότε…;; Η Κατερίνα Διδασκάλου, αναπολώντας τη ζωή της Ερατούς, πλημμυρίζει κυριολεκτικά τη σκηνή παίζοντας ταυτόχρονα με απίστευτη ευκολία όλους τους χαρακτήρες που έπαιξαν ρόλο στη ζωή της ηρωίδας. 'Ενα μοναδικό ρεσιτάλ ηθοποιίας που μας ταξιδεύει για 70 λεπτά από το γέλιο στη συγκίνηση, παραμένοντας κάθε στιγμή στην πραγματικότητα για να οδηγήσει σε ένα τέλος έκπληξη. Μπορείτε να την απολάυσετε στις 26 και 27 Νοεμβρίου στις 21:00 στο Θέατρο Αυλαία. 


Το Θέατρο Τέχνης κάνει πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αυλαία, στις 28 Νοεμβρίου με το εμβληματικό έργο των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε «Όλο σπίτι κρεβάτι κι εκκλησία», σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη. Το έργο πραγματεύεται την κατάσταση της γυναίκας στον σύγχρονο «πολιτισμένο» κόσμο. H κατάσταση της γυναίκας είναι παντού και πάντα ίδια. Γυναίκες, αδελφές, μητέρες, φίλες, με ανάγκη για αγάπη και σεβασμό. Μια κραυγή απόγνωσης και σημαία επανάστασης. Σεξουαλική δουλεία και εξέγερση στην κοινωνική και οικογενειακή καταπίεση. Το ισχυρο αδύναμο φύλο ανά τους αιώνες. Ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Το έργο πρωτοανέβηκε το 1977, με τη Φράνκα Ράμε να παίζει όλους τους ρόλους. Έκτοτε παίζεται συνεχώς σε όλο τον «πολιτισμένο» κόσμο. Μπορείτε να μαγευτείτε απο την ερμηνεία των τεσσάρων γυναικών (Τζένη Κόλλια, Αντωνία Καμπάκου, Γιάννα Μαλακατέ, Ράνια Παπαδάκου) στο Θέατρο Αυλαία απο Τετάρτη 28 Νοεμβρίου μέχρι και Κυριακή 2 Δεκεμβρίου. 


Η νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, «Χειμωνιάτικο Παραμύθι» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε μετάφραση Νίκου Χατζόπουλου, παρουσιάζεται μέσα από τη ματιά του μεγάλου Ρουμάνου σκηνοθέτη Σίλβιου Πουρκαρέτε. Η μεγαλοφυής σαιξπηρική εξιστόρηση μιας δυνατής ιστορίας αγάπης, ζήλειας κι εγκατάλειψης, σε ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του μεγαλύτερου δραματουργού όλων των εποχών, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, μεταφέρεται στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ). Ένα σκοτεινό παραμύθι γεμάτο εικόνες και συναισθήματα, εκεί όπου ο χρόνος επιβραδύνεται κι οι άμυνες, οι αντοχές κι οι αντιστάσεις των ηρώων πέφτουν σε «χειμερία νάρκη». Παραστάσεις καθημερινά εκτός Δευτέρας και Τρίτης. 


Μετά από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (10 – 13 Μαΐου, Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών), η ομάδα θεάτρου Ars Moriendi μεταφέρει στη σκηνή του Θεάτρου Τ, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2018, το έργο της Μπιλιάνα Σερμπλιάνοβιτς «Σεράγεβο 1914 – Μου είναι μικρός αυτός ο τάφος» σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα. Μέσα από το έργο της Μπιλιάνα Σερμπλιάνοβιτς μεταφερόμαστε στο Σεράγεβο το 1914, τις φυλακές της Θεσσαλονίκης το 1917 και το φρούριο Τερεζίν στη σημερινή Τσεχία το 1918, παρακολουθώντας τον Γκαβρίλο Πρίντσιπ, τον άνθρωπο πίσω από τους αντιφατικούς χαρακτηρισμούς που του αποδόθηκαν (δολοφόνος, θύτης, θύμα, τρομοκράτης, ήρωας), τον άνθρωπο πίσω και πέρα από την πράξη της δολοφονίας, που απώτερο στόχο είχε την απελευθέρωση από την Αυστρία και τη δημιουργία γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας. Κάθε Δευτέρα – Τρίτη – Παρασκευή – Σάββατο στις 21:30 και Κυριακή στις 19:00. 


Το Θέατρο ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ, παρουσιάζει κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9μμ το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο, «Οι Γίγαντες του βουνού». Πρόκειται για το τελευταίο έργο του μεγάλου συγγραφέα, το οποίο, μετά το θάνατο του, έμεινε ημιτελές. Ωστόσο, πρόλαβε να διηγηθεί στο γιο του, το τι επρόκειτο να συμβεί στην τέταρτη και τελευταία πράξη. Με βάση λοιπόν τις σημειώσεις αυτές, δημιουργήσαμε μια συγγραφική ομάδα, που ανέλαβε να γράψει το τελευταίο μέρος του έργου. Εμπνευσμένη από το κόσμο των ονείρων και των φαντασμάτων, η παράσταση είναι βουτηγμένη σε εικόνες μαγικές, φαντασμαγορικές, μουσικές, ποτισμένες από μια ανυπέρβλητη γοητεία. Είναι ένα ταξίδι στο βάθος των εικόνων, των πραγμάτων, των ιδεών. Μέχρι την τελική αναμέτρηση.

Καλή Θέαση!