ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Στέργιος Σαραγιώτης: Το θέατρο αποτελεί μια άγραφη σύμβαση ανάμεσα σε θεατές και ηθοποιούς



Εξαιρετικά ταλαντούχος, δραστήριος και καλλιτέχνης, ο Στέργιος Σαραγιώτης ασχολείται με την υποκριτική και τη δημιουργία θεατρικών έργων άκρως επιτυχημένα. Πιο πρόσφατη παράστασή του, το ''Γκρίνια μου'', που παρουσιάζεται από τις 2 Νοεμβρίου και για έξι μοναδικές παραστάσεις στο Θέατρο Αθήναιον αποτέλεσε την αφορμή για τη συζήτησή μας. Ας μας μιλήσει, όμως, ο ίδιος για αυτό...

Μετά την Αθήνα, επόμενος προορισμός για τη θεατρική παράσταση «Γκρίνια μου» αποτελεί η Θεσσαλονίκη και το Θέατρο Αθήναιον. Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση.

Η παράσταση ''Γκρίνια μου'' είναι μια κωμωδία, που διαδραματίζεται ανάμεσα σε ένα νέο ζευγάρι, όπου ο Χρήστος είναι συγγραφέας με μοναδική πηγή έμπνευσης του την γκρίνια της Δέσποινας, η οποία μόλις το συνειδητοποιήσει τον τιμωρεί γλυκά όπως μόνο μια γυναίκα ξέρει. 

Ως δημιουργός του έργου, πώς δημιουργήθηκε αυτή η ιδέα και πώς εξελίχθηκε στη μορφή που έχει σήμερα η παράσταση; 

Ίσως μια εσωτερική μου ανάγκη, πέραν του να γράψω μια κωμωδία, να δείξω κάποιες πτυχές της ζωής των ζευγαριών, οι οποίες αποτελούν το αλατοπίπερο της εξέλιξης της σχέσης τους, αλλά εξαιτίας των συνθηκών της καθημερινότητας, επιτρέπουν σε αυτές τις στιγμές να λιγοστεύουν και να φθείρονται. Όσον αφορά τη μορφή που έχει πάρει η παράσταση σήμερα, θα την χαρακτήριζα ένα όμορφο ταξίδι με όμορφους συνοδοιπόρους.

Πώς είναι η αίσθηση να συμμετέχετε επί σκηνής στο δικό σας δημιούργημα;

Δεν γνωρίζω ποια είναι η λέξη, που μπορεί να περιγράψει την αίσθηση το να συνυπάρχεις στη σκηνή με τους ανθρώπους, που μαζί με εσένα πορεύτηκαν στη δημιουργία ενός έργου και ειδικά όταν είναι δικό σου.


Το «Γκρίνια μου» χαρακτηρίζεται ως κωμωδία, βγαλμένη από την καθημερινότητα. Θεωρείτε ότι οι καταστάσεις, που προβάλλονται μέσω της παράστασης ανταποκρίνονται στη καθημερινή ζωή ενός μέσου ζευγαριού;

Βλέποντας το έργο είμαι σίγουρος πως πολύς κόσμος θα ταυτιστεί με τις καταστάσεις, που προβάλλονται.

Πείτε μας ένα στοιχείο των ηρώων ή της ζωής τους, που θεωρείτε ότι ενυπάρχει ρεαλιστικά και ένα ακόμα, που το εμπνευστήκατε ο ίδιος και πώς συμπληρώνουν αρμονικά την ιδέα σας.

Ένα στοιχείο, που υπάρχει ρεαλιστικά, είναι ότι ο Χρήστος μπορεί να νοικιάσει έναν χώρο του σπιτιού, που μένεις σε έναν «ξένο» μέσω του διαδικτύου, το στοιχείο που εμπνεύστηκα είναι να το νοικιάσει στον ίδιο του τον αδερφό, που θα υποδυθεί τον «ξένο».

Οι συνάδελφοί σας και η θεατρική συνύπαρξή σας επιτέλεσαν την αρχική σας βλέψη ως προς το τελικό αποτέλεσμα;

Όλοι ακολούθησαν την σκηνοθετική μου γραμμή και εγώ δεν αρνήθηκα να προσθέσουν αυτά, που οι ίδιοι έχουν να δείξουν ως καλλιτέχνες.




Το αθηναϊκό κοινό «αγκάλιασε» το συγκεκριμένο έργο σας. Τι είναι αυτό, που κερδίζει τους θεατές κατά τη γνώμη σας;

Το γέλιο, η ταύτιση με τους χαρακτήρες, η συγκίνηση και οι ανατροπές, θεωρώ ότι είναι κάποια από τα στοιχεία του έργου, που κερδίζει τους θεατές.

Έχοντας σημαντική εμπειρία από τη Θεσσαλονίκη και το χώρο του θεάτρου, τι προσμένετε από το «ανέβασμα» αυτής της παράστασης στο Θέατρο Αθήναιον;

Σε μια παλαιότερη συνέντευξη μου είχα αναφέρει πως ο μόνος λόγος να φύγω από τη Θεσσαλονίκη είναι για να επιστρέψω σοφότερος. Η παράσταση ''Γκρίνια μου'' είναι η απόδειξή μου.

Ο Αντρέ Ζιντ έλεγε ότι δεν του αρέσει το θέατρο, διότι πρέπει να κάνεις πολλές υποχωρήσεις στο κοινό. Θεωρείται ότι θα μπορούσε να αποτελεί έναν από τους λόγους, που ακμάζει σε κάθε εποχή;

Το θέατρο αποτελεί μια άγραφη σύμβαση ανάμεσα σε θεατές και ηθοποιούς και σε κάθε σύμβαση υπάρχουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Σίγουρα αυτό αποτελεί έναν λόγο που ακμάζει σε κάθε εποχή.

Κλείνοντας, ποια είναι τα μελλοντικά επαγγελματικά σας σχέδια;

Χρωστάω ακόμη πολλή γέλιο στο κοινό της Θεσσαλονίκης!


Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ: "Γκρίνια μου" του Στέργιου Σαραγιώτη στο Θέατρο Αθήναιον