ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Άλσος Αγίου Νικολάου: Ένας παραμυθένιος τόπος



Όλοι σχεδόν θα έχουν επισκεφτεί, έστω και μία φορά στην ζωή τους, ως παιδιά, τις πηγές του Αγίου Νικολάου κοντά στη Νάουσα, σε μία από τις ημερήσιες εκδρομές του σχολείου. Αξίζει όμως να τις επισκεφτείτε ξανά ως μεγαλύτεροι πλέον, ώστε να δείτε τις αλλαγές μέσα στο πέρασμα του χρόνου.


Διασχίζοντας την κατάφυτη Νάουσα, 92 χλμ περίπου από την Θεσσαλονίκη, με τα σπίτια αυστριακού τύπου, αξίζει μία στάση για φωτογράφιση στον χώρο θυσίας: Θα εντυπωσιαστείτε από το μνημείο που παραπέμπει στην ιστορία με τα γυναικόπεδα που έπεφταν στο ποτάμι για να απαλλαγούν από τους Τούρκους, το 1822, και θα μαγευτείτε από τον μεγάλο καταρράκτη με τα ρυάκια που δημιουργούν παραμυθένια ατμόσφαιρα, θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό άλλες περιοχές της Μακεδονίας (πηγές Αραβησσού, καταρράκτες Εδέσσης, λουτρά Πόζαρ).


Μετά από 2 χλμ θα συναντήσετε το άλσος Αγίου Νικολάου, έναν όμορφο, τουριστικό χώρο αναψυχής. Μία καταπράσινη περιοχή με τις πηγές του ποταμού Αραπίτσας, ρυάκια, λιμνούλες και όμορφα σκαλισμένους κορμούς δέντρων. Τις καθημερινές είναι αρκετά ήρεμα -εκτός και αν υπάρχουν επισκέψεις σχολείων-, ενώ τα σαββατοκύριακα καταφθάνουν συνήθως κύματα επισκεπτών. Κάποιοι κάθονται στις ταβέρνες ή στα παγκάκια, άλλοι βολτάρουν και άλλοι κάνουν πικνίκ στη φύση. Το μέρος ενδείκνυται για γαμήλιες τελετές, χάρη στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου κοντά στις πηγές, για την φωτογράφιση του ζευγαριού μετά την τελετή, λόγω του τοπίου και για γλέντι γάμου σε μία από τις ταβέρνες. Περπατώντας μέσα στο δάσος μέσα από ρυάκια θα συναντήσετε μία λιμνούλα, στην οποία ορισμένες χήνες και πάπιες πλησιάζουν για να τις ταΐσετε.


Το μελανό σημείο είναι οι ταβέρνες (φημίζονται για την πέστροφα), όσον αφορά τους μεμονωμένους επισκέπτες, καθώς οι σερβιτόροι δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν όλο τον κόσμο. Αντίθετα, δίνουν προτεραιότητα μόνο στις μεγάλες παρέες, κάτι που προσδίδει κακή εικόνα. 

Τι άλλαξε από την τελευταία φορά; Κάποια μαγαζιά έχουν κλείσει ωστόσο το τοπίο παραμένει εξίσου σαγηνευτικό και γαλήνιο. Οι άνθρωποι δείχνουν χαλαροί και χαρούμενοι. Μέσα στο δάσος ακούγονται κατά κύριο λόγο μόνο κελαηδίσματα πουλιών και το τρεχούμενο νερό.

Σύνταξη και φωτογραφίες: ΛΕΥΚΟΘΕΑ ΠΑΝΟΥΣΟΥ