ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Είδαμε και προτείνουμε: "Μια φορά κι έναν καιρό - Τα παραμύθια του Καραγκιόζη"


Λένε πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις την Κυριακή σου από μια πρωινή βόλτα στη Νέα Παραλία, ειδικά όταν ο καιρός προσφέρεται για κάτι τέτοιο. Εμείς, βέβαια, θα προσθέσουμε και μία πολύ καλή παράσταση στη συνταγή για την ιδανική Κυριακή. Έτσι, την προηγούμενη εβδομάδα μετά την χαλαρωτική μας βόλτα δίπλα στη θάλασσα, απολαμβάνοντας τον ήλιο, παρευρεθήκαμε στην παράσταση «Μια φορά κι έναν καιρό - Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» με τον Χρήστο Στανίση, που παίζεται στο Θέατρο Αθήναιον. Πρόκειται για μια παράσταση με γνωστά, λαϊκά παραμύθια, όπου πρωταγωνιστεί ο Καραγκιόζης, και θα παρουσιάζονται με έναν ολόφρεσκο και πρωτοποριακό τρόπο στο κοινό της Θεσσαλονίκης κάθε Κυριακή για όλη τη νέα σεζόν. 


Φτάνοντας στο Αθήναιον βλέπουμε πολλά παιδάκια να στριφογυρίζουν ανυπόμονα το βλέμμα τους στο χώρο μέχρι να έρθει η στιγμή να ξεκινήσει η παράσταση, να επεξεργάζονται το επιβλητικό σκηνικό που δεσπόζει στο κέντρο της σκηνής, και αποτελείται από ένα κάστρο με δύο πύργους αριστερά και δεξιά, ρωτώντας διαρκώς τους γονείς τους «σε πόση ώρα θα βγει ο Καραγκιόζης;». Η γλυκιά προσμονή, βέβαια, διαρκεί τόσο ώστε να κορυφώσει την αγωνία των λιλιπούτειων θεατών αλλά και των συνοδών τους, που θα ξαναέρχονταν σε επαφή με την αγαπημένη φιγούρα των παιδικών τους χρόνων. Έτσι, σιγά-σιγά ξεπροβάλει στη σκηνή μια νεαρή κοπέλα τραγουδώντας με την γλυκιά και αγγελική φωνή της ένα τραγούδι, διασκευασμένο από τον ίδιο τον Χρήστο Στανίση, το οποίο συνοδεύουν οι δύο μουσικοί που ξεγλιστρούν μέσα από τους θεατές. Και οι τρεις συγκεντρώνονται στο δεξιό μέρος της σκηνής, παίζουν σαντούρι, λαούτο και βιολί, τραγουδούν και παρασύρουν τον κόσμο να συμπράξει μαζί τους και να καλέσουν όλοι μαζί τον Καραγκιόζη στη σκηνή. 


Επιτέλους, η στιγμή που όλοι περίμεναν έφθασε. Ο Καραγκιόζης εμφανίζεται στο πανί τραγουδώντας και χορεύοντας, καλωσορίζοντας τον κόσμο στο "καλυβάκι" του, πλημμυρίζοντας με ενθουσιασμό τα λαμπερά βλέμματα μικρών και μεγάλων. Οι πρώτες ξεκαρδιστικές ατάκες είναι γεγονός και τα γέλια του κοινού από τα πρώτα κιόλας λεπτά προμηνύουν μια απολαυστική παράσταση, που ξεχειλίζει από κέφι. Σταδιακά αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους και τα κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας, φυσικά ο πολυαγαπημένος Καραγκιόζης πρωταγωνιστεί, αλλά και ο Χατζιαβάτης, ο βασιλιάς Πολύδωρος, ο Νιονιός ο Ζακυνθινός και ο Ανδρόνικος είναι μόνο μερικά από τα πρόσωπα, που κλέβουν τις εντυπώσεις και ενισχύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επιβλητική παρουσία του "Μαυρομάτη" στο πανί. Καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης, οι μουσικοί συνοδεύουν τους ήρωες παρεμβάλλοντας μάλιστα και τραγούδια που συνοψίζουν με γλαφυρότητα και ζωντάνια την εξέλιξη της ιστορίας την εκάστοτε χρονική στιγμή, προσδίδοντας παραστατικότητα και επιτυγχάνοντας, παράλληλα, την χαλάρωση των μικρών φίλων με κέφι. Τα μουσικά διαλείμματα, επίσης, εξυπηρετούν με ευφάνταστο τρόπο και την εναλλαγή των σκηνικών τοπίων προσφέροντας έτσι απλόχερα πλούσιες εικόνες στα γεμάτα ενδιαφέρον μάτια των παιδιών. 

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της παράστασης "Μια φορά κι έναν καιρό - Τα παραμύθια του Καραγκιόζη" έγκειται σε μεγάλο βαθμό στην μουσική υπόκρουση, που με τους παραδοσιακούς ρυθμούς της μάγευε και έφερνε ένα μεθυστικό άρωμα Ανατολής στην αίθουσα και δεν άφηνε ασυγκίνητους τους μικρούς αλλά ούτε και τους μεγάλους θεατές. Κάτι ακόμα που αξίζει να υπογραμμιστεί ως προς την καινοτόμα γραμμή του έργου, είναι φυσικά η αλληλεπίδραση του Χρήστου Στανίση με τον κόσμο, και η μοναδική σχέση εμπιστοσύνης, που καταφέρνει να χτίσει μέσα σε μιάμιση ώρα με τους μικρούς θαυμαστές του Καραγκιόζη. 




Ξεχειλίζει από ταλέντο και εμπειρία η ικανότητα κάποιου να καταφέρνει να συναρπάσει και να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον, να επιτυγχάνει το αδύνατο δηλαδή, να μείνουν προσηλωμένα καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης τόσα παιδάκια και κυριολεκτικά να κρέμονται από τις γεμάτες χιούμορ και εξυπνάδα ατάκες του. Και σίγουρα ο Χρήστος Στανίσης είναι αυτός ο άνθρωπος! Αυτός που μπορεί παράλληλα να υποδύεται πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες πίσω από το πανί και παρ' όλα αυτά να μας παρουσιάζει κάθε φιγούρα από μια διαφορετική οπτική και με μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή χροιά. Επιπλέον, δεν έχει καθιερωθεί άδικα ως επάξιος συνεχιστής της τέχνης του θεάτρου σκιών. Η τύχη του να αποτελεί τον τελευταίο και τόσο αγαπητό μαθητή του Ευγένιου Σπαθάρη, δεν άφησε περιθώρια για να επαναπαυτεί στη διατήρησή της. Πολύ περισσότερο διοχέτευσε το ταλέντο και την ενέργειά του στο να την εξελίξει και να την καταστήσει «σύγχρονη» και ικανή να συναγωνιστεί κάθε μοντέρνο τρόπο ψυχαγωγίας για παιδιά, διατηρώντας, φυσικά, και τη διαχρονική της αξία. 

Συνοψίζοντας, μπορούμε με χαρά να σας διαβεβαιώσουμε ότι οι Κυριακές στο Αθήναιον αποτελούν την καλύτερη αφορμή για να περάσει μια οικογένεια ποιοτικό χρόνο μαζί με τα παιδιά της και να ψυχαγωγηθούν μικροί αλλά και μεγάλοι με τις ξεκαρδιστικές αλλά και συγχρόνως καυστικές ατάκες του γνωστού και αγαπημένου Καραγκιόζη. Τέλος, θα μπορέσετε να απολαύσετε και τις επικείμενες παραστάσεις με τις χειροποίητες φιγούρες του ίδιου του Χρήστου Στανίση. 

Είστε έτοιμοι να ανεβείτε στο «μαγικό άλογο» και να ταξιδέψετε εκεί που προστάζει η καρδιά σας;

Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: "Τα Παραμύθια του Καραγκιόζη" στο Θέατρο Αθήναιον

Φωτογραφίες: JOHHNY CONN