ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Harry Hole: Η ιδιοφυΐα της νορβηγικής αστυνομίας στο σύμπαν του Jo Nesbo


Κοφτερό μυαλό, έρωτας και αλκοολισμός. Αυτά τα σχετικά αντιφατικά μεταξύ τους στοιχεία, είναι που μας έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τον Harry Hole, πρωταγωνιστή του μεγαλύτερου μέρους των βιβλίων του Jo Nesbo, Νορβηγού συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων διεθνούς φήμης. Ο ευφυής αστυνομικός βιώνει διάφορες περιπέτειες, αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους κατά την διάρκεια της καριέρας του, καλούμενος να επιλύσει σοβαρά μυστήρια και ανεξιχνίαστες δολοφονίες που έχουν μείνει για καιρό χωρίς απαντήσεις.

Φωτογραφία 1

Τον αστυνομικό με τα διλήμματα σχετικά με τη ζωή και το τι θεωρείται ηθικό και τι όχι, τον συναντάμε από τα πρώτα κιόλας έργα του συγγραφέα. Πάντα προσηλωμένος στη δουλειά του, καλείται να ξετυλίξει το κουβάρι πολύπλοκων υποθέσεων, στις οποίες τελικά μοιάζει να καταφέρνει να βρει απαντήσεις όχι τόσο από το λεγόμενο "αστυνομικό δαιμόνιο", αλλά από ένα φυσικό ταλέντο στην έρευνα. Προσπαθώντας να αποφύγει τον εθισμό του στο αλκοόλ, με συχνά ανεπιτυχείς προσπάθειες, ο Hole επιστρατεύει όλα τα μέσα που διαθέτει, από συναδέλφους μέχρι προσωπικές θυσίες και ρίσκα, προκειμένου να αποκαλύψει τον ένοχο.

Φωτογραφία 2

Φυσικά ο Nesbo, δεν επιμένει μόνο στο να επιδεικνύει τις αστυνομικές ικανότητες του χαρακτήρα. Ο Hole παρουσιάζεται ιδιαίτερα προστατευτικός απέναντι στο γυναικείο φύλο και τα μικρά παιδιά, θέτοντας πάντοτε την ασφάλειά τους ως προτεραιότητα,  συχνά και με προσωπικό κόστος προκειμένου να διασφαλίσει την σωματική αλλά και ψυχική τους ακεραιότητα. Σε παραπάνω από ένα βιβλία του, ο χαρακτήρας είναι ερωτευμένος με μια συγκεκριμένη γυναίκα, την οποία καλείται συχνά να προστατέψει αφού γίνεται αντικείμενο επιθέσεων που στοχεύουν τον ίδιο.

Όσον αφορά στον ίδιο, ο αστυνομικός γίνεται συχνά αντικείμενο παρατηρήσεων από τους ανωτέρους του και σχολιασμού από τους συναδέλφους του λόγω της αλκοολικής του συμπεριφοράς. Παρ' όλα αυτά, το υπόλοιπο αστυνομικό σώμα μοιάζει να παραβλέπει αυτή του την συνήθεια και να ζητάει τη συνδρομή του όταν πρόκειται για σοβαρές υποθέσεις, καθώς μοιάζει να είναι ο μόνος που να μπορεί να πιάσει από την αρχή το κουβάρι μιας υπόθεσης και να αρχίσει να το ξετυλίγει, μέχρι να καταλήξει σε κάποιες απαντήσεις και κάποιον ένοχο.

Φωτογραφία 3

Γενικά θα λέγαμε πως ο Harry Hole είναι ένας έντονα "ανθρώπινος" χαρακτήρας. Ο Nesbo επιλέγει να μην μας παρουσιάσει την εικόνα ενός αψεγάδιαστου αστυνομικού, αλλά αντίθετα μας προβάλλει το προφίλ ενός ανθρώπου της διπλανής πόρτας, με το ιδιαίτερο χάρισμα της εξυπνάδας και αναλυτικής ικανότητας. Ο λιτός τρόπος ζωής του, το απλό και καθημερινό διαμέρισμα στο οποίο κατοικεί, η αγάπη του για μια γυναίκα που συχνά τον δυσκολεύει στην καθημερινότητά του, καθώς η τάση του να ξεσπά στο αλκοόλ, είναι που κάνουν τον Harry έναν άνθρωπο οικείο στο μέσο αναγνώστη, με τα διλήμματα και τα λάθη του. Ο συγγραφέας επέλεξε έτσι να χτίσει μια φιγούρα - σύμβολο, χωρίς όμως να είναι ανοίκεια στον αναγνώστη και να απομακρύνεται από το μοτίβο της καθημερινής ζωής οποιουδήποτε Νορβηγού πολίτη.

Πηγές φωτογραφιών: κεντρική: goodreads.com, φωτογραφία 1: gumtree.com, φωτογραφία 2: thewrap.com, φωτογραφία 3: mercurynews.com

Σύνταξη: ΜΑΡΙΑ ΣΜΗΝΑ