ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Παναγιώτης Κούδας: Ο αυτοσχεδιασμός είναι μια εξαιρετικά αγχολυτική και ψυχαγωγική διαδικασία


Η αξία του αυτοσχεδιασμού πηγάζει από την μοναδικότητα που χαρακτηρίζει την εκάστοτε ερμηνεία. Πως θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε ότι ξεκινούν μαθήματα αυτοσχεδιασμού στη Θεσσαλονίκη και μπορείτε, όλοι ανεξαιρέτως, να δηλώσετε συμμετοχή και να δημιουργήσετε οι ίδιοι κάτι μοναδικό; Το "Ya Impro" είναι η πρώτη σχολή αυτοσχεδιασμού στη Θεσσαλονίκη, για την οποία μας διαφώτισε περαιτέρω και ένας από τους δασκάλους της, ο Παναγιώτης Κούδας, γνωστός και επιτυχημένος stand-up comedian.

Από τη φετινή σεζόν θα διδάσκετε αυτοσχεδιασμό στην σχολή "Ya Impro". Μπορείτε να μας παρουσιάστε με δυο λόγια τη σχολή και το πρόγραμμα λειτουργίας της. 

Η Ya Impro (Yes And Impro) είναι η πρώτη σχολή αυτοσχεδιασμού στην Θεσσαλονίκη. Μέχρι τώρα ο αυτοσχεδιασμός στην Θεσσαλονίκη διδασκόταν από τον Ευάγγελο Μανιτάκη πριν από κάποια χρόνια, και από τον μαθητή του Στέλιο Ανατολίτη μέχρι πρόσφατα αλλά δεν υπήρχε μια σταθερή βάση εκπαίδευσης.  Εδώ έρχεται λοιπόν ο Κωνσταντίνος Κιντής, απόφοιτος της σχολής Improvibe της Αθήνας και ιδρυτής της Ya Impro, για να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην πόλη.  Η σχολή αυτή θα ξεκινήσει την εκπαίδευση στον αυτοσχεδιασμό από το μηδέν, με τακτικά μαθήματα, σεμινάρια και συνεργασίες με άλλους δασκάλους.  Θα παρέχει μια πλήρη εκπαίδευση στο Improv από την αρχική επαφή μέχρι την πιο προχωρημένη μορφή του Long form. 

Το "Ya Impro" είναι η πρώτη σχολή αυτοσχεδιασμού στη Θεσσαλονίκη, τι προσδοκίες έχετε από ένα τέτοιο εγχείρημα;

H εμπειρία μου στο Improv από όλες τις πόλεις που έχω διδάξει με κάνει πολύ αισιόδοξο.  Είναι μια δραστηριότητα που αν της δώσεις την ευκαιρία σε κερδίζει άμεσα και ολοκληρωτικά. Θεωρώ πως με μία σταθερή βάση και λειτουργία πολύ σύντομα θα κερδίσει τον κόσμο της πόλης. Είμαι σίγουρος πως κάθε χρόνο που περνάει, ο Κωνσταντίνος θα αναγκάζεται να βρει ακόμα μεγαλύτερο χώρο για να καλύψει τις ανάγκες. 


Τα σεμινάρια απευθύνονται μόνο σε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες ηθοποιούς;

Ο αυτοσχεδιασμός δεν απαιτεί καμία θεατρική εμπειρία για να ξεκινήσεις. Αν είσαι ήδη ηθοποιός, ή έχεις κάποια εμπειρία στο θέατρο, έχεις ήδη κάποιες ικανότητες που θα σε βοηθήσουν, αλλά αν δεν τις έχεις δεν είναι πρόβλημα. Μέσω των μαθημάτων, και φυσικά από την εξάσκηση, θα αποκτήσεις όλη την θεωρητική κατάρτιση και τις δεξιότητες  που απαιτεί το improv. Πολλές φορές μάλιστα έχω συναντήσει σε μαθητές μου το φαινόμενο να είναι πιο εύκολο για κάποιον χωρίς εμπειρία υποκριτικής  να μπει στο πνεύμα του Improv ενώ άτομα που έχουν ασχοληθεί με το θέατρο να χρειάζεται να προσπαθήσουν περισσότερο για να συνηθίσουν στην φόρμα μιας παράστασης χωρίς σενάριο και προετοιμασία. 

Θα μπορούν να λάβουν μέρος άτομα από όλο το ηλικιακό φάσμα;

Οι μαθητές θα πρέπει να είναι ενήλικες. Τα πρώτα τμήματα θα αφορούν ενήλικες αλλά σίγουρα με τον καιρό θα υπάρξουν και δράσεις για παιδιά και εφήβους. Η δική μου εμπειρία έχει δείξει ότι συγκεκριμένα στους εφήβους το Improv είναι μια εξαιρετική αγχολυτική και ψυχαγωγική διαδικασία. Αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή. Ένα βήμα κάθε φορά. 

Μετά την ολοκλήρωση του καθορισμένου κύκλου μαθημάτων, οι συμμετέχοντες με ποιες δεξιότητες θα είναι καταρτισμένοι;

Η σχολή έχει έναν πολύ ανοικτό τρόπο λειτουργίας όσον αφορά τις συνεργασίες που κάνει. Ο Κωνσταντίνος θα τρέχει την δική του σειρά μαθημάτων, και ταυτόχρονα φιλοξενεί και εμένα στην σχολή με τα δικά μου τμήματα. Έχουμε μία διαφορετική προσέγγιση στην ύλη και την μορφή που διδάσκεται το improv αλλά στην ουσία τους τα μαθήματα μας όταν κλείσεις έναν κύκλο μαθημάτων που διαρκεί περίπου έναν με ενάμιση χρόνου σου παρέχουν και στις δύο περιπτώσεις μία πρώτη αλλά πλήρης επαφή με όλες τις δεξιότητες του αυτοσχεδιασμού. Ένας μαθητής θα έρθει σε επαφή με έννοιες και δεξιότητες όπως ο αυθορμητισμός και η δημιουργικότητα, η δημιουργία χαρακτήρων, το ΝΑΙ ΚΑΙ, το Storytelling, η έννοια του Status κ.α.  Φυσικά όπως σε κάθε τέχνη, όσο και να ασχοληθείς ποτέ δεν σταματάς να βελτιώνεσαι. Έχω μαθητές που δεν έχουν σταματήσει να εξασκούνται εδώ και 5 χρόνια εμβαθύνοντας όλο και περισσότερο. Αλλά η ουσία είναι ότι σε έναν πλήρη κύκλο γνωρίζεις όλες τις βασικές τεχνικές του improv και από εκεί και πέρα είσαι σε θέση να συνεχίσεις όπως εσύ θεωρείς καλύτερο για εσένα. 

Φέτος, οργανώνονται για 1η φορά παράλληλα μαθήματα αυτοσχεδιασμού σε Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη. Από που προκύπτει η πεποίθηση πως το ελληνικό κοινό είναι πλέον έτοιμο να έρθει σε άμεση επαφή με τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης;

Τα τμήματα Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης και Κομοτηνής προϋπήρχαν. Συγκεκριμένα της Αλεξανδρούπολης είναι το πιο παλιό τμήμα που έχω, ξεκίνησε την λειτουργία του το 2013, και από εκεί έχει προκύψει και η ομάδα παραστάσεων  ΔεΜαΝαι..ΚαιΝαι  που παίζει αδιάκοπα από το 2015 σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Η διαφορά φέτος είναι η ύπαρξη πλέον της σχολής στην Θεσσαλονίκη που δίνει την δυνατότητα στον κόσμο εδώ να γνωρίσει τον αυτοσχεδιασμό οργανωμένα και σε σταθερή βάση. Το κοινό ήταν και είναι πάντα έτοιμο. Αρκεί να δουλέψεις και να του παρουσιάσεις κάτι αξιόλογο και θα σε ακολουθήσει. 


Αυτοσχεδιάζω σημαίνει ενεργώ αυθόρμητα σύμφωνα με την έμπνευση της στιγμής. Σε τι βαθμό θεωρείτε πως μπορεί ο αυτοσχεδιασμός να γίνει κτήμα κάποιου που δεν είναι εκ φύσεως αυθόρμητος;

Αυτή είναι μια μεγάλη παρανόηση που υπάρχει για τον αυτοσχεδιασμό. Πολύ κόσμος απορρίπτει την ιδέα του Improv καθώς θεωρεί πως δεν είναι ετοιμόλογος, αυθόρμητος και αστείος. Αλλά δεν είναι ανάγκη να είσαι. Για την ακρίβεια, αν νομίζεις ότι είσαι, μπορεί και να μην είσαι με το τρόπο που απαιτείται. Ο αυτοσχεδιασμός έχει τεχνικές. Μαθαίνεις τις τεχνικές, δοκιμάζεις, βελτιώνεσαι και μαθαίνεις πως να αυτοσχεδιάζεις. Για να αυτοσχεδιάσεις χρειάζεται απλά η απόκτηση πολύ συγκεκριμένων δεξιοτήτων που μπορούν να διδαχτούν. Είναι επίκτητες. Όλοι μπορούν να το κάνουν. Ο καθένας στον χρόνο του και με τον ρυθμό του προφανώς αλλά όλοι μπορούν. 

Πέρα από το χώρο του θεάτρου, τα μαθήματα αυτά κρίνετε πως έχουν εφαρμογή και στην καθημερινή ζωή;

Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό ζήτημα, που πραγματικά προσθέτει πολλές ακόμα διαστάσεις στην ενασχόληση με τον αυτοσχεδιασμό πέρα αυτής του αυτοσχεδιάζω σε μια παράσταση. Υπάρχει πολύ κόσμος που παρακολουθεί μαθήματα αυτοσχεδιασμού, όχι επειδή προετοιμάζεται να παίξει σε μια παράσταση αλλά γιατί οι ώρες του μαθήματος  του προσφέρουν μια ψυχαγωγική και δημιουργική δραστηριότητα που λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά. Έχω ζήσει ανθρώπους με μεγάλη εσωστρέφεια, με δυσκολία στην επικοινωνία, που αντιμετωπίζουν μικρότερες ή μεγαλύτερες δυσκολίες να κερδίζουν από την ενασχόληση τους με τον αυτοσχεδιασμό δεξιότητες που τους βοήθησαν ή έστω κάποιες ώρες που λειτουργούσαν για αυτούς λυτρωτικά και ανακουφιστικά. Το έχω δει να συμβαίνει και το πιστεύω ακράδαντα ότι μπορεί να λειτουργήσει σε όλους. Επίσης πολλές από τις δεξιότητες του αυτοσχεδιασμού όπως η έμφαση που δίνουμε στην επικοινωνία - όπως το λέμε εμείς «Να ακούς πραγματικά τον άλλον» - όπως η δημιουργική σκέψη, η συνεργασία κ.α. είναι εφόδια που βρίσκουν άμεση εφαρμογή και στον εργασιακό χώρο, στις προσωπικές σχέσεις κτλ. Δεν είναι τυχαίο που το improv χρησιμοποιείται στο εξωτερικό ως εργαλείο βελτίωσης σε χώρους από σχολεία έως φυλακές και από θεατρικές σχολές ως μεγάλες επιχειρήσεις. 

Που έγκειται για εσάς η πιο σημαντική διαφορά ανάμεσα στη διδασκαλία και την ενσάρκωση του αυτοσχεδιασμού;

Αυτό είναι ένα θέμα που με απασχόλησε πολύ όταν ξεκινούσα. Υπάρχει η εξής δυσκολία. Για να αυτοσχεδιάσεις, πρέπει να μπεις σε μια πνευματική κατάσταση χαλαρότητας, παιχνιδιού και χωρίς καμία κριτική σκέψη. Απλά ζεις την στιγμή και αρπάζεις ότι σου δίνεται ως την καλύτερη ιδέα που υπάρχει. Όταν διδάσκεις, δεν μπορείς δυστυχώς να είσαι σε αυτήν την κατάσταση. Πρέπει να μπορείς να κρίνεις, να διορθώνεις, να βελτιώνεις. Οπότε είναι δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις σκέψης που πολύ δύσκολα περνάς από την μία στην άλλη στιγμιαία. Προφανώς και το να παίζω είναι πολύ περισσότερο ευχάριστο και αγχολυτικό για εμένα, αλλά από την άλλη όταν βλέπεις μαθητές σου να βγάζουν στην σκηνή αυτά που διδάσκεις νιώθεις μεγάλη ικανοποίηση. 

Εκτός από τη διδασκαλία στη Β. Ελλάδα, τι άλλο να περιμένουμε το χειμώνα από εσάς;

Σίγουρα παραστάσεις αυτοσχεδιασμού. Ετοιμάζουμε ένα tour με τους ΔεΜαΝαι..ΚαιΝαι στην Β. Ελλάδα. Επίσης θα έχουμε διάφορες δράσεις με την σχολή. Φυσικά και πολύ stand-up που δεν έχω ιδέα ακόμα που και πως αλλά το δουλεύω. Επίσης θα κυκλοφορήσει online και η προηγούμενη μου παράσταση, μόλις καταφέρω να βρω χρόνο να τελειώσω το μοντάζ. 

Σχολή "Ya Impro"
Ολυμπιάδος & Θεοτοκοπούλου 4
Θεσσαλονίκη
Τηλ. επικοινωνίας: 695 554 7108