ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Έδεσσα: Οι μεγαλύτεροι καταρράκτες της Μακεδονίας


Η Έδεσσα είναι ορεινή πόλη στο νομό Πέλλας, η οποία φημίζεται για τους καταρράκτες και τα πάρκα της, ενώ αποτελεί μία ενδιαφέρουσα εκδρομή για τον Σεπτέμβριο…

Το καλοκαίρι, μπορεί να έχει λάβει τέλος τυπικά, αλλά ο καιρός παραμένει ζεστός και ιδανικός για ημερήσιες εκδρομές. Εφόσον είστε λάτρεις της φύσης και του καθαρού αέρα, μπορείτε να επισκεφτείτε τους καταρράκτες της Εδέσσης, που θα σας μαγέψουν. Μόλις φτάσετε στην πόλη θα αντικρίσετε από την μία πλευρά το όρος Βέρμιο, στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένη η πόλη και από την άλλη απέραντες πεδιάδες.


Οι καταρράκτες πηγάζουν από τον ποταμό Εδεσσαίο ή Βόδα, ο οποίος διασχίζει όλη την πόλη. Οι πινακίδες θα σας οδηγήσουν στο σημείο των καταρρακτών, όπου πιθανόν να νιώσετε ότι βρίσκεστε σε επίγειο παράδεισο. Το πάρκο των καταρρακτών διαμορφώθηκε χάρη στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, ενώ μετά την λήξη του πολέμου, ο δήμος ανέλαβε τη φροντίδα και την κατασκευή υποδομών ώστε να δέχεται επισκέπτες.


Όσο κατηφορίζετε τα πέτρινα και ολισθηρά σκαλοπάτια θα έρθετε αντιμέτωποι με μικρούς καταρράκτες που περιβάλλονται από πράσινο τοπίο. Το αποκορύφωμα είναι ο μεγάλος καταρράκτης με το βραχώδες σκηνικό και τις πράσινες κορυφές των δέντρων που μοιάζουν με σταλαγμίτες, γύρω από τον οποίο έχουν τοποθετηθεί παγκάκια για ξεκούραση.


Ο ήχος που κυριαρχεί είναι εκείνος του νερού των καταρρακτών, που ρέει άφθονο και ορμητικό αλλά και η μελωδία των τζιτζικιών. Ένα μονοπάτι θα σας οδηγήσει στο Κανναβουργείο, ένα παλιό εργοστάσιο, που κατασκευάζει σπάγκους και καραβόσκοινα μέχρι το 1967, ενώ μετατρέπεται τα τελευταία χρόνια σε καφετέρια αλλά παραμένει κλειστό πλέον, πιθανόν λόγω κρίσης.


Προτού φτάσετε στους καταρράκτες θα συναντάτε στην πόλη διαρκώς πράσινες εκτάσεις με γέφυρες και νερά, που κυλούν αδιάκοπα θυμίζοντας τα λουτρά Πόζαρ ή και τις πηγές της Δράμας. Η περιοχή ενδείκνυται για ιππασία, ποδηλασία, περπάτημα και ράφτινγκ στο ποτάμι.


Τα πάρκα της Έδεσσας αποτελούν οάσεις τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους, που ζουν κατά κύριο λόγο σε πολυκατοικίες και έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν μέσα στην φύση και να γευτούν δροσερό καθαρό νερό που ρέει από το βουνό.

Σύνταξη και φωτογραφίες: ΛΕΥΚΟΘΕΑ ΠΑΝΟΥΣΟΥ