ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Agatha Christie: Τα top 5 έργα της χαρισματικής κυρίας της αστυνομικής λογοτεχνίας


Ε ναι. Με αυτά και με εκείνα ήρθε η ώρα να κάνουμε το δικό μας αφιέρωμα στην μεγάλη κυρία της αστυνομικής λογοτεχνίας, που το 1890, ήρθε για να μείνει. Η ταλαντούχα συγγραφέας, γεννήθηκε στην Αγγλία στα τέλη του 19ου αιώνα και το πηγαίο ταλέντο της έμελλε να αποτελέσει ορόσημο για την παγκόσμια συγγραφική κοινότητα μέχρι και σήμερα.

Η Αγκάθα Μαίρη Κλαρίσσα Μίλερ, γεννήθηκε μέσα σε μια σχετικά εύπορη οικογένεια. Πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων, είχε εργαστεί και ως βοηθός φαρμακοποιού στην αεροπορία κατά την διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, γεγονός που μπορεί να εξηγεί και την χρήση των δηλητηρίων σε πολλά από τα έργα της, όπως για παράδειγμα στους "Έξι Υπόπτους", ή αλλιώς "Sparkling Cyanide". Το χάρισμά της στην δημιουργία μιας σύνθετης πλοκής που εμπλέκει πλήθος υπόπτων, χωρίς όμως να μπορεί ο αναγνώστης να καταλήξει κάπου μέχρι να φτάσει τις τελευταίες σελίδες, είναι που την καθιέρωσαν στην κορυφή της λίστας με τους πιο πολυδιαβασμένους και επιτυχημένους συγγραφείς όλων των εποχών. Ο αριθμός των έργων της αγγίζει τα 80, άλλα πασίγνωστα στο ευρύ αναγνωστικό κοινό και άλλα όχι τόσο. Χαρακτήρες - σταθμοί στην συγγραφική της πορεία, υπήρξαν οι Ηρακλής Πουαρό και η κυρία Μαρπλ, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των δεκαετιών ενσαρκώθηκαν και από ηθοποιούς σε κινηματογραφικές παραγωγές. Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει πολλές λίστες με τα καλύτερα κατά την προσωπική άποψη αναγνωστών για έργα της, αλλά η αλήθεια είναι πως η συγγραφέας έμοιαζε να διακατέχεται από ένα πηγαίο πάθος για την δουλειά της το οποίο διοχέτευε στα έργα της, κάνοντας πολύ δύσκολη την επιλογή συγκεκριμένων έργων της.


1) Δέκα μικροί νέγροι (And Then There Were None) - 1939

Οι "Δέκα μικροί νέγροι", είναι ίσως το γνωστότερο βιβλίο της Agatha Christie. Γραμμένο πίσω, στην πολυτάραχη δεκαετία του 1930 και του Μεσοπολέμου, το βιβλίο περιγράφει την εμμονή ενός ακριβοδίκαιου οικοδεσπότη που ζει απομονωμένος σε ένα βουνό, να βρει τον ένοχο για την δολοφονία κάποιου συγκεκριμένου προσώπου. Το ιδιαίτερο στοιχείο στην εν λόγω πλοκή, είναι πως ο οικοδεσπότης προσκαλεί στο σπίτι του δέκα άγνωστα μεταξύ τους πρόσωπα, τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχουν συμβάλλει στο θάνατο ενός αθώου. Το βιβλίο αποτελεί την πλέον μεγάλη συγγραφική επιτυχία της Agatha Christie και θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά και πολυδιαβασμένα βιβλία όλων των εποχών, από λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας και μη.


2) Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές (Murder on the Orient Express) - 1934

To "Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές" αποτελεί ένα ακόμα επιτυχημένο έργο της συγγραφέως, το οποίο πρόσφατα έγινε και κινηματογραφική παραγωγή. Αυτή τη φορά κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο της συγγραφέως ως της βασίλισσας της αστυνομικής λογοτεχνίας, αφού πια η πλοκή εκτυλίσσεται πάνω σε ένα επιβατικό τρένο με προορισμό το Λονδίνο. Τα πράγματα ανατρέπονται, όταν ο ιδιοφυής αστυνομικός καλείται να επιλύσει την υπόθεση δολοφονίας ενός επιβάτη μέσα στα βαγόνια του τρένου, ανακρίνοντας και τους υπόλοιπους επιβαίνοντες και προσπαθώντας να ανακαλύψει την σχέση που τους συνέδεε με το θύμα. Χαρακτηριστικό μάλιστα για αυτήν την ιστορία, είναι πως ο τίτλος του βιβλίου άλλαξε από τον "Φόνος στην κλινάμαξα του Καλαί", σε αυτόν που γνωρίζουμε σήμερα, για να μην το μπερδέψουν οι αναγνώστες με το έργο Stamboul train" του Γκράχαμ Γκρην, το οποίο είχε κυκλοφορήσει δύο χρόνια πριν με τον τίτλο "Oriant Express".


3) Οι έξι ύποπτοι (Sparkling Cyanide) - 1945

Το παραπάνω βιβλίο, δεν έχει καταταχθεί μέσα στα πιο γνωστά ή πολυδιαβασμένα έργα της συγγραφέως και αποτελεί μια κατά κόρον προσωπική προτίμηση. η Ρόζμαρυ Μπάρτον, μια άκρως γοητευτική γυναίκα η οποία θεωρητικά έχει στην ζωή της οτιδήποτε θα ήθελε να έχει μια κοπέλα, ανακαλύπτεται νεκρή την ημέρα των γενεθλίων της, με το πόρισμα της αστυνομίας να καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο θάνατός της οφείλεται σε αυτοκτονία με κυάνιο. Ο σύζυγός της όμως δεν φαίνεται να πείθεται από τα στοιχεία, κάτι στο οποίο συμβάλλει και ένα μυστηριώδες γράμμα που λαμβάνει καιρό αργότερα. Έχοντας κάνει αναφορά στο συγκεκριμένο έργο αρκετά παλαιότερα, θα λέγαμε πως το ιδιαίτερο με αυτό το βιβλίο, είναι ο χωρισμός των κεφαλαίων σε τίτλους με τα ονόματα των υπόπτων που εμπλέκονται στην υπόθεση.


4) Η σοφίτα με τις αράχνες ( Crooked House) - 1949

H "σοφίτα με τις αράχνες" αποτελεί ένα βιβλίο που στο μεγαλύτερο μέρος του, προσιδιάζει αρκετά σε πολλά άλλα που έχει γράψει η συγγραφέας, καθώς μοιάζει με ένα τυπικό σκηνικό που έχει στήσει η Agatha Christie: μια πολυτελής βίλα, ένας δολοφονημένος κροίσος και πολλοί ύποπτοι με διαφορετικά κίνητρα για να διαπράξει ο καθένας τους το έγκλημα. Η ιδιαιτερότητα του βιβλίου ξεδιπλώνεται στο τέλος, και το διαφοροποιεί αρκετά από τα υπόλοιπα έργα της. Στην αυτοβιογραφία της, η συγγραφέας δήλωσε πως πρόκειται για την αγαπημένη της συγγραφική δουλειά.


5) Σφήκα σε ψάθινο καπέλο (Peril at End House) - 1932

Με τον Ηρακλή Πουαρό να είναι και πάλι κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, η Agatha Christie προσπαθεί αυτή την φορά να παρουσιάσει με εμφανές μυστήριο, τις προσπάθειες του ντετέκτιβ να αποκαλύψει τι συμβαίνει πίσω από τις δολοφονικές απόπειρες ενάντια σε μια κοπέλα. Κάδρα που πέφτουν απ' τους τοίχους, χαλασμένα φρένα στο αυτοκίνητο καθώς και άλλα είναι μερικά από τα λίγα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η άτυχη κοπέλα. Το ενδιαφέρον με την υπόθεση αυτή, είναι το γεγονός πως το προφίλ της κοπέλας, πλησιάζει αρκετά σε αυτό μιας καθημερινής, φαινομενικά ανυπεράσπιστης κοπέλας που όλα στρέφονται εναντίον της.


Φυσικά δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πως πέρα από τα εν λόγω έργα που αναφέρθηκαν, η λίστα με τις συγγραφικές επιτυχίες της Agatha Christie είναι ατελείωτη. Είναι η συγγραφέας της οποίας η φαντασία είχε την δυνατότητα να σκαρώνει μια εντελώς διαφορετική πλοκή, σχεδόν χρόνο παρά χρόνο. Μάλιστα η ίδια έχει δηλώσει πως στα περισσότερα βιβλία της , κρατούσε ένα συγκεκριμένο συγγραφικό μοτίβο: τα έγραφε μέχρι το τελευταίο κεφάλαιο και μετά αποφάσιζε τον ένοχο. Αυτά και άλλα πολλά είναι τα στοιχεία τα οποία την έχουν κατατάξει ανάμεσα στους πιο εμβληματικούς συγγραφείς όλων των εποχών με τα έργα της να αριθμούν εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και να βρίσκονται ακόμα και σε βιβλιοθήκες όχι λάτρεων της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Σύνταξη: ΜΑΡΙΑ ΣΜΗΝΑ