ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Video Club "Η Ανάμνηση"


Στα μέσα του 1980 και ενώ η χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου έχει χάσει αρκετή από την λάμψη της μία νέα καινοτόμος διασκέδαση εισβάλει στα ελληνικά νοικοκυριά, μετατρέποντας την διασκέδαση σε πιο προσωπική υπόθεση.

Κάτω από τις πελώριες τηλεοράσεις βρήκε τη θέση του ένα μεγάλο τετράγωνο κουτί, το επονομαζόμενο βίντεο. Εταιρείες παραγωγής αλλά και βίντεο κλάμπς ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο εν όψη της μεγάλης επιτυχίας, που σημειώνει η νέα αυτή διασκέδαση καθώς όλα δείχνουν ότι ήρθε για να μείνει. Οι Έλληνες μανιωδώς ενοικιάζουν τη μία ταινία μετά την άλλη. Πολλές ήταν αυτές που έχουν μείνει χαραγμένες στο μυαλό μας, όπως και ηθοποιοί που γνωρίσαμε αλλά και αγαπήσαμε μέσα από αυτές.

Για μία δεκαετία οι αγαπημένοι για το κοινό ηθοποιοί κλείνουν τη μια δουλειά μετά την άλλη. Πολλές είναι οι περιπτώσεις ηθοποιών που γυρίζουν δύο ταινίες παράλληλα. Η συνταγή των εμπορικών ταινιών δεν άργησε να γίνει γνωστή στους παραγωγούς, προσφέροντας μέσα από ανάλαφρα σενάρια το γέλιο και κάνοντας το ελληνικό VHS ακόμη πιο αγαπητό στον κόσμο, που ολοένα καθηλώνεται εντός των τειχών για τη διασκέδασή του. 


Κάποιοι από τους πρωταγωνιστές των ταινιών στέφονται βασιλείς και γίνονται ιδιαίτερα αγαπητοί μέσα από τους ρόλους τους. Την πρωτιά -και όχι άδικα- την μοιράζονται ο Σωτήρης Μουστάκας και ο Στάθης Ψάλτης μιας και ο αριθμός των ταινιών όπου πρωταγωνιστούν υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό όλων των υπολοίπων που υπήρξαν ηθοποιοί στις ταινίες αυτές. 


Κατά καιρούς διαβάζουμε άρθρα με το ερώτημα "τι απέγιναν οι πρωταγωνιστές της χρυσής εποχής των βιντεοταινιών;". Δεν είναι λίγα τα ονόματα των πρωταγωνιστών που τους γνωρίσαμε μέσα από αυτή την εποχή και που τώρα δεν υπάρχουν πλέον στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Φυσικά όμως υπάρχει και η μερίδα των ηθοποιών που παρέμειναν και μετά το τέλος της βιντεοταινίας. Θλίψη, επίσης, προκαλούν οι περιπτώσεις αυτοκτονιών που σημειώθηκαν από πρωταγωνιστές, οι οποίοι δεν μπόρεσαν ποτέ να διαχειριστούν τη δύση της αναγνωρισιμότητάς τους. Ας δούμε παρακάτω μερικές από τις ταινίες που άφησαν εποχή, αλλά και τους πρωταγωνιστές αυτών.


"Βασικά καλησπέρα σας" 
Με τους Στάθη Ψάλτη, Πάνο Μιχαλόπουλο, Ρένα Παγκράτη, Σοφία Αλιμπέρτη, Σταμάτη Γαρδέλη, Καίτη Φίνου


"Έλα να γυμνωθούμε ντάρλινγκ"
Με τους Στάθη Ψάλτη, Σταμάτη Γαρδέλη, Έφη Πίκουλα, Καίτη Φίνου, Ρένα Παγκράτη,
 Σπύρο Καλογήρου


"Ο Δυναστείας"
Με τους Σωτήρη Μουστάκα, Γκέλυ Γαβριήλ, Ρένα Παγκράτη, Νατάσσα Γερασιμίδου, κ.α


Στιγμιότυπο από την ταινία "Θηλυκό θηριοτροφείο" 
με τους Σοφία Αλημπέρτη, Τέτα Ντούζου, Κώστα Τσάκωνα κ.α 


Ο αγαπημένος πρωταγωνιστής όλων των ταινιών με τίτλο "Γύφτικη κομπανία" Ταμτάκος,  κατά κόσμον Μιχάλης Μόσιος


"Γλυκιά μου Κούτση από το Χαλκούτσι" με τον Κώστα Βουτσά. 
Η ταινία απέσπασε βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Video.

Σε κάθε ανοδική πορεία ακολουθεί συνήθως και η κάθοδος και ως γνωστόν τα ωραία δεν κρατάνε για πολύ. Η συνεχής άνοδος, που δείχνει να έχει η εποχή της βιντεοκασέτας, αρχίζει να εξασθενεί. Τη σειρά να πάρει τη σκυτάλη της διασκέδασης παίρνει η ιδιωτική τηλεόραση. Οι εταιρίες παραγωγής ολοένα και περιορίζουν τις ταινίες. Ο κόσμος που κάνει ουρά στα κισσέ των βίντεο κλάμπς αρέσκεται στη νέα πλέον μορφή διασκέδασης. Βγαίνει από τη διαδικασία να βγει από το σπίτι του για να επιλέξει το έργο που θα δει. Έχοντας παραπάνω από ένα κανάλι να επιλέξει το θέαμα της βραδιάς, ο Έλληνας θα εμπιστευτεί την ιδιωτική τηλεόραση για την κατ΄ οίκον διασκέδασή του.


Οι εταιρίες παραγωγής κλείνουν η μία μετά την άλλη. Η εποχή των βιντεοταινιών ρίχνει την αυλαία της. Μαζί της "παίρνει" εκατοντάδες καταστήματα ενοικίασης ταινιών, ενώ αδειάζουν σημαντικά τα υπέρογκα με χρήματα πορτοφόλια των συντελεστών. και μεταφέρει τους ανθρώπους, που για πάνω από δέκα χρόνια βρίσκονταν στα φώτα κάποιον καλοστημένων στούντιο, στα σκοτάδια της αφάνειας. Παρότι  ο αριθμός των ηθοποιών, που εμφανίζονται σε σειρές της ιδιωτικής τηλεόρασης είναι μεγάλος, κάποιοι άλλοι δεν θα εμφανιστούν ποτέ ξανά. 


Το σίγουρο είναι ότι κάτι που αγαπήθηκε τόσο πολύ αφού χαθεί θα αφήσει ανάμικτα συναισθήματα και μια γλυκιά αίσθηση νοσταλγίας. Κάποιοι νοσταλγοί της βιντεοκασέτας  μετατρέπουν τις βιντεοταινίες στη μεταγενέστερη μορφή τους, αυτή των DVD. 

Είναι και αυτός ένας τρόπος να γνωρίσει η νέα γενιά τί είναι αυτό που κάποτε καθήλωνε όλη την οικογένεια μπροστά στην τηλεόραση. Χωρίς να πρέπει να εξηγήσουμε τι είναι αυτό το κουτί που διακοσμήθηκε όσο κανένα με σεμεδάκια κάτω από την τηλεόραση στα ελληνικά νοικοκυριά, το βίντεο.