ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Η εβδομαδιαία θεατρική ατζέντα της Townsendia (27/08 - 2/09)


Η τελευταία εβδομάδα του καλοκαιριού βρίσκει τους περισσότερους από εμάς να έχουμε επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη ξεκούραστοι και ανανεωμένοι. Έτσι, μπαίνοντας σιγά-σιγά στους παλιούς μας ρυθμούς, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε και στις παλιές καλές συνήθειες, και μία από αυτές είναι αδιαμφισβήτητα το θέατρο. Ας δούμε τις παραστάσεις που θα κλέψουν τις εντυπώσεις και θα δώσουν τη σκυτάλη στη νέα θεατρική σεζόν που ξεκινάει. 

"Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια" του Τηλέμαχου Τσαρδάκα στο Θέατρο Κήπου


«Παραθερίζουμε στην ίδια παραλία. Αφήνουμε τα πράγματα μας στα βότσαλα και βουτάμε στη θάλασσα. Είμαστε πολλά παιδιά, μεγάλη παρέα, αλλά για μένα υπάρχεις μόνο εσύ. Καθόμαστε ακριβώς στο σημείο που σκάει το κύμα και μαζεύουμε κοχύλια. Είναι μια ωραία αφορμή για να καθόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο».

Μια ιστορία αγάπης και ενηλικίωσης, για τις πολύ μεγάλες προσδοκίες αλλά και την σκληρή πραγματικότητα, με φόντο τη μικρή κοινωνία της επαρχίας, τις παραλίες του καλοκαιριού και την ξέγνοιαστη εποχή της αθωότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: "Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια" του Τηλέμαχου Τσαρδάκα στο Θέατρο Κήπου

Η "Αντιγόνη" του Σοφοκλή στο Θέατρο Δάσους


Μετά την επιτυχημένη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, o Αιμίλιος Χειλάκης και o Μανώλης Δούνιας συν-σκηνοθετούν φέτος την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Η νέα μετάφραση είναι του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, η πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν η Αθηνά Μαξίμου, ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μιχάλης Σαράντης.

«Το πραγματικό θέμα της τραγωδίας είναι κάτι περισσότερο από την αντιπαράθεση ανάμεσα στο δίκαιο της πολιτείας και το θεϊκό δίκαιο, ανάμεσα στο θετό και το φυσικό δίκαιο ή ανάμεσα στην εξουσία και τη δικαιοσύνη. Η πραγματική σύγκρουση είναι ανάμεσα στην ιδιωτική επιθυμία και τη δημόσια πραγματικότητα.», Γιώργος Μπλάνας.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: Η "Αντιγόνη" του Σοφοκλή στο Θέατρο Δάσους

Η Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα" παρουσιάζει τους "Τρωάδες" του Ευριπίδη


H Θεατρική Ομάδα Κωφών δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελείται από κωφά-βαρήκοα άτομα. Μέσα από μια επταετή συστηματική ενασχόληση με την θεατρική δράση,  σκοπός της ομάδας είναι να αναδείξει νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση και την θεατρική φόρμα, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά, την νοηματική γλώσσα παράλληλα με την φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου. 

Οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη είναι η έβδομη παραγωγή της ομάδας και θα παρουσιαστεί στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης. 

Στις Τρωάδες του Ευριπίδη, κεντρικό θέμα είναι ο πόλεμος που γεννάει την αυθαιρεσία, την απανθρωπιά των εξουσιαστών και προκαλεί τον πόνο, την καταστροφή και τον αφανισμό της έννοιας του πολίτη, αλλά και της ίδιας της πολιτείας. Ο πόλεμος αποτυπώνεται με εικόνες και αήχους ήχους σπαραγμού...

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: Η Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα" παρουσιάζει τους "Τρωάδες" του Ευριπίδη

"Ηλέκτρα" από το Εθνικό Θέατρο στο Θέατρο Δάσους


Η δεύτερη  καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου είναι η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή που θα σκηνοθετήσει ο Θάνος Παπακωνσταντίνου στην πρώτη του δουλειά στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Γραμμένη μέσα στη δίνη του καταστροφικού Πελοποννησιακού πολέμου, η Ηλέκτρα του Σοφοκλή φέρει έντονα τα σημάδια της «παθολογίας του πολέμου», μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από τον θεϊκό λόγο στην ανθρώπινη πράξη.

Η Ηλέκτρα, πλάσμα απειλητικό και άγριο, «γεννά πολέμους».  Μετουσιώνει τον θρήνο σε όργανο εκδίκησης. Ο θρήνος αντί να κατευνάζει τον πόνο της, επιτείνει την παραφορά του.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: Ηλέκτρα από το Εθνικό Θέατρο στο Θέατρο Δάσους