ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Θάσος: Το πράσινο νησί




Ένα νησί με εύκολη πρόσβαση είναι η Θάσος που αποτελεί μία οικονομική και ενδιαφέρουσα λύση. Όμορφες παραλίες, πράσινο τοπίο, γραφικά χωριά και πολυάριθμα μαγαζιά για καφέ και νυχτερινή διασκέδαση χαρακτηρίζουν το νησί.

Η Θάσος είναι από τα νησιά με πλούσια βλάστηση, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα και θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την Χαλκιδική. Γνωστές και όμορφες παραλίες είναι η Αλυκή αλλά και η Σαλιάρα. Στην Σαλιάρα, όπως και σε άλλες κοντινές παραλίες οδηγεί ένας στενός χωματόδρομος αλλά αξίζει τον κόπο, καθώς το τοπίο με τα κρυστάλλινα νερά θα σας μαγέψει. Η Αλυκή είναι αξιοποιημένη περιοχή με μαγαζιά για φαγητό και οργανωμένη παραλία από την μία πλευρά, ενώ είναι πιο ήρεμη από την άλλη πλευρά.


Το ταξίδι από Κεραμωτή για την Θάσο (Λιμένας) διαρκεί 40 λεπτά με τα δρομολόγια να είναι πολύ συχνά (κάθε μισή ώρα). Η πρωτεύουσα του νησιού ονομάζεται Λιμένας. Κατά μήκος του λιμανιού θα συναντήσετε ταβέρνες και καφετέριες, ενώ στα στενά δρομάκια μαγαζιά με τουριστικά είδη, αλλά και ταλαντούχους ζωγράφους που αποδίδουν με εκπληκτική ακρίβεια την προσωπογραφία των επισκεπτών. Στο κέντρο βρίσκεται επίσης ο αρχαιολογικός χώρος και το αρχαιολογικό μουσείο της Θάσου. Στο κέντρο του λιμανιού θα συναντήσετε το Καλογερικό, ένα κτίριο του 19ου αιώνα, που χρησιμοποιείται σήμερα από το δήμο για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο χωριό Κάστρο μπορείτε να επισκεφτείτε τα ερείπια του κάστρου, το τείχος του οποίου χτίζεται το 1403 από τον Γενοβέζο Jacob Gatelluzzi.


Ένα από τα χωριά που αξίζουν να επισκεφτείτε στο νησί είναι η Παναγιά, λόγω της γραφικότητας και της πρωτοτυπίας που διαθέτει. Καθώς ανεβαίνετε στα σοκάκια, δίπλα ρέει νερό, το οποίο οδηγεί σε μία πηγή. Κοντά στην πηγή υπάρχουν μαγαζιά για καφέ και γλυκά, όπου μπορείτε να καθίσετε και να αφουγκραστείτε τον ήχο του νερού. Τα Κοίνυρα είναι από τα χωριά με βουνό και θάλασσα. Το χωριό απέχει κάποια χιλιόμετρα από τον Λιμένα και η διαδρομή είναι αρκετά δύσκολη με αλλεπάλληλες κουραστικές στροφές. Η Σκάλα Ραχωνίου, σχετικά κοντά στον Λιμένα είναι ένα ήσυχο χωριό μέσα στην φύση, για περιήγηση και περπάτημα.


Ο Ποτός, ο οποίος απέχει περίπου 40 χλμ από τον Λιμένα φημίζεται για τη νυχτερινή διασκέδαση. Το μέρος είναι αρκετά αξιοποιημένο, διαθέτει ταβέρνες, καφετέριες τουριστικά είδη αλλά και κλαμπ που θυμίζουν beach bar. Λίγο πριν τον Ποτό θα συναντήσετε τα Λιμενάρια, ένα όμορφο χωριό ιδιαίτερα τη νύχτα που είναι φωταγωγημένο και προσφέρεται για χαλαρό ποτό. Εντύπωση προκαλεί ένα μαγαζί στη χώρα, το οποίο βρίσκεται σε ύψωμα και χαρίζει θέα στο πέλαγος, ενώ ακούγεται ο ήχος του κύματος που σκάει πάνω στα βράχια…


Το νησί μπορεί να το επισκεφτεί τόσο μία οικογένεια όσο και μία παρέα που επιθυμεί να διασκεδάσει και να ζήσει ξέγνοιαστες στιγμές. Μετά το πέρας του ταξιδιού μένει το πράσινο τοπίο, η δροσιά από το ελαφρύ αεράκι που φυσά αλλά και η ζωντάνια του νησιού, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.

Σύνταξη και φωτογραφίες: ΛΕΥΚΟΘΕΑ ΠΑΝΟΥΣΟΥ