ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Charles Dickens: Ο σπουδαίος της βικτωριανής εποχής



Έχοντας κάνει αναφορά σε τόσους συγγραφείς, σύγχρονους και μη, δεν θα μπορούσα να παραλείψω μια αναφορά και στον αγαπημένο μου ως παιδί συγγραφέα. Τα έργα του μεγάλου της λογοτεχνίας Charles Dickens, συνόδευσαν όλη την παιδική μου ηλικία και τον κατέταξαν στη λίστα με τους συγγραφείς που διαβάζω τα βιβλία τους ξανά και ξανά και ως ενήλικη.

Ο Βρετανός συγγραφέας γεννήθηκε το 1812 και αποτέλεσε στο διάβα του χρόνου έναν από τους σημαντικότερους λογοτεχνικούς εκπροσώπους της βικτωριανής εποχής. Η φυλάκιση του πατέρα του λόγω χρεών ανάγκασε τον μεγάλο λογοτέχνη να σταματήσει από νωρίς το σχολείο προκειμένου να εργαστεί σε εργοστάσιο. Αυτή του όμως η έλλειψη εκπαίδευσης από το σχολείο δεν τον εμπόδισε να προοδεύσει στη ζωή του, αφού φρόντιζε ο ίδιος για την προσωπική του μόρφωση.


Από την πρώιμη ακόμα παιδική του ηλικία, ο συγγραφέας αναγκάστηκε να μετακομίσει πολλές φορές με την οικογένειά του σε όλη την βρετανική επικράτεια, ενώ τα χρέη του πατέρα του, που είχαν αρχίσει σιγά σιγά να συσσωρεύονται, άρχισαν να σχηματίζουν ένα δυσοίωνο μέλλον για την οικογένεια. Ο Dickens ήταν το δεύτερο από τα οκτώ παιδιά των John και Elizabeth Dickens, το οποίο για ένα διάστημα είχε την πολυτέλεια να απολαύσει την ιδιωτική εκπαίδευση λόγω της προσωρινά καλής οικονομικής κατάστασης του πατέρα του. Η περίοδος ευφορίας όμως διακόπηκε απότομα, όταν τον πατέρα του άρχισαν να κυνηγούν οι οφειλές, με έναν αρτοποιό να καταφέρνει να τον κλείσει στην φυλακή για χρέος 40 λιρών (!). Η οικογένειά του, λόγω της αδυναμίας αυτοσυντήρησής της χωρίς τον πατέρα, τον ακολούθησε στη φυλακή, με τον Charles να διαμένει έξω από αυτήν, μαζί με μια γριά, οικεία της οικογένειας, ενώ αργότερα διέμεινε και στην σοφίτα ενός δικαστικού κλητήρα. Τα βιώματά του θα λέγαμε πως αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για το λογοτεχνικό έργο του, καθώς πολλοί χαρακτήρες εξ αυτών ήταν εμπνευσμένοι από πρόσωπα της πραγματικής ζωής, τα οποία είχε συναντήσει στη δύσκολη πορεία του. Στα 15 του χρόνια η ζωή φέρνει τον Charles να δουλεύει σε μια αποθήκη βερνικιών παπουτσιών σε δεκάωρη καθημερινή βάρδια, με σκοπό να συντηρήσει την οικογένεια και τον εαυτό του αφενός, αλλά και να αρχίσει να αποπληρώνει το χρέος του πατέρα του αφετέρου.

Ο Dickens στην αποθήκη βερνικιών στα 15 του χρόνια

Μετά τον θάνατο της γιαγιάς του και την αποπληρωμή του χρέους του πατέρα του, ο Charles άρχισε να ξεδιπλώνει το λογοτεχνικό του ταλέντο δημοσίως. Γύρω στα 20 του χρόνια αρχίζει να συγγράφει, έχοντας πάντοτε στο μυαλό του τα πρόσωπα τα οποία είχε γνωρίσει μέχρι τότε, γεννώντας έτσι χαρακτήρες και πρωταγωνιστές για τα βιβλία του. Το 1836 κυκλοφορεί το βιβλίο του "Τα χαρτιά του Pickwick" το οποίο γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, ενώ λίγο αργότερα κυκλοφορεί και το πασίγνωστο έργο του "Oliver Twist", το οποίο αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του συγγραφέα μέχρι και σήμερα. Έναυσμα για την συγγραφή του έργου, αποτελούν οι συνθήκες διαβίωσης πολλών παιδιών που είχε συναντήσει ο συγγραφέας στην πορεία του, την περίοδο που δούλευε ως δημοσιογράφος - ανταποκριτής.


                                 

Τα επόμενα χρόνια δεν αργούν να δουν το φως της δημοσιότητας και άλλα έργα του. Ο συγγραφέας έχοντας πλέον εδραιώσει το όνομά του στους λογοτεχνικούς κύκλους, έχει ταξιδέψει στην Αμερική, την οποία ως τότε θεωρεί βάρβαρη, με έναν από τους βασικότερους λόγους να αποτελεί η ύπαρξη δούλων στην επικράτειά της. Λίγο καιρό αργότερα γεννιέται ένα από τα διασημότερα - αν όχι το διασημότερο έργο του - με τίτλο "Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία". Η δημοτικότητα του έργου λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις και καταλήγει να αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα έργα της βρετανικής λογοτεχνίας, το οποίο έχει γίνει η αφορμή για την σκηνοθεσία πληθώρας κινηματογραφικών παραγωγών.

     

Λίγο μετά το 1843, ο Dickens εκδίδει και το βιβλίο του "David Copperfield", το οποίο αποτελεί την αυτοβιογραφία του, ενώ στο πρόσωπο πολλών χαρακτήρων περιγράφει ανθρώπους που γνώρισε στη ζωή του. Την ίδια περίοδο δέχεται μια πρόταση για μια δεύτερη επίσκεψη στην Αμερική. Ο συγγραφέας αποφασίζει να κάνει το ταξίδι για λόγους καθαρά οικονομικούς, καθώς θεωρεί πως αυτή την εποχή μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να του αποφέρει πολύ περισσότερα κέρδη από την έκδοση οποιουδήποτε μυθιστορήματος. 

Πράγματι, η περιοδεία του αποδεικνύεται μια σωστή επιχειρηματική κίνηση, αφού τα κέρδη είναι υψηλά. Το ίδιο όμως δεν συμβαίνει και με το όνομά του, αφού πλέον κυκλοφορούν φήμες για μοιχεία προς την σύζυγό του Catherine. Ο θάνατος του μεγάλου συγγραφέα έρχεται στις 9 Ιουνίου 1870, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο υπέστη. Η ταφή του γίνεται στο Αββαείο του Γουέστμινστερ παρά την αρχική του επιθυμία να ταφεί στο μικρό νεκροταφείο κάτω από τον τοίχο του κάστρου του Ρότσεστερ.


Η συγγραφική φήμη του συγγραφέα έχει παραμείνει ακλόνητη μέχρι και σήμερα. Πλέον κατατάσσεται στη λίστα των κλασσικών παρέα με άλλα μεγάλα ονόματα του χώρου, ενώ τα έργα του έχουν διασωθεί ολόκληρα και έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Ο Charles Dickens αποτέλεσε την ζωντανή απόδειξη του ανθρώπου που παρά τις οικονομικές δυσκολίες παλεύει για το όνειρό του, αφοσιώνεται σε αυτό και προσπαθεί να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα παρά τις δυσκολίες των καιρών.

Πηγές πληροφοριών: wikipedia.com, historyinanhour.com

Πηγές φωτογραφιών: κεντρική: bbc.com, στο γραφείο: thoughtco.com στην αποθήκη: dickenslondontours.co.uk, the pickwick papers, oliver twist: amazon.com, a Christmas carol (βιβλίο): amazon.in, a Chrismas carol (ταινία): disney.wikia.com, David Copperfield: goodreads.com

Σύνταξη: ΜΑΡΙΑ ΣΜΗΝΑ