ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

"Τα Παραμύθια του Καραγκιόζη" στο Θέατρο Αθήναιον


Μια φορά και έναν καιρό
Τα Παραμύθια του Καραγκιόζη

Σε διασκευή και σκηνοθεσία Χρήστου Στανίση

Από τον Οκτώβριο στο Θέατρο Αθήναιον / Μικρή Σκηνή

Το Θέατρο Αθήναιον επιφυλάσσει για το κοινό του μια αναπάντεχη συνάντηση! Συμπράττει με τον γνωστό καλλιτέχνη θεάτρου σκιών Χρήστο Στανίση και παρουσιάζει με την τεχνική του Θεάτρου Σκιών και πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη γνωστά, λαϊκά παραμύθια για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για ολόκληρη τη θεατρική σεζόν. 

Τρεις δεξιοτέχνες μουσικοί θα πλαισιώνουν ζωντανά την παράσταση που φέρει τον τίτλο "Μια φορά κι έναν καιρό - Τα παραμύθια του Καραγκιόζη" και θα βρίσκονται σε άμεση διάδραση με το κοινό. Σκοπός είναι η ενεργή συμμετοχή του κοινού στη δράση της παράστασης μέσω της παραδοσιακής μουσικής. 

Τα ευφάνταστα σκηνικά θα ντύνουν τη σκηνή από άκρη σε άκρη και έτσι οι θεατές θα είναι σε θέση να απολαύσουν ένα υπερθέαμα Θεάτρου Σκιών.  

Οι ιστορίες θα εναλλάσσονται κάθε μήνα ώστε οι λιλιπούτειοι θεατές να έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον αγαπημένο τους Καραγκιόζη ξανά και ξανά με απώτερο στόχο τη διασκέδαση, την απόκτηση γνώσεων και τον προβληματισμό. 

Ο Χρήστος Στανίσης και το Θέατρο Αθήναιον ανεβάζουν τον πήχη ψηλά και φέρνουν τον Καραγκιόζη σε κλειστό θέατρο για μία ολόκληρη σεζόν. Ο Καραγκιόζης βρήκε φέτος το σπίτι του!

Πρόγραμμα παραστάσεων έως και τον Δεκέμβριο 2018

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 07, 14, 21, 28 

Το μαγικό άλογο
Ο Καραγκιόζης πηγαίνει τον εαυτό του ως δώρο στον κακομαθημένο βασιλιά, ο οποίος θέλει συνέχεια να παίρνει δώρα. Όλα κυλούν καλά, μέχρι που ένας παράξενος επισκέπτης φέρνει για δώρο στον βασιλιά, ένα μαγικό άλογο...

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 11, 18, 25 

Το αθάνατο νερό     
Ο Καραγκιόζης για να ξεχάσει την πείνα του κοιμάται... όμως αντί να δει στον ύπνο του μακαρόνια και κεφτέδες, βλέπει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει καλά ο άρρωστος βασιλιάς. Ο βασιλιάς θα γίνει καλά μόνο αν πιει το αθάνατο νερό... Πού βρίσκεται όμως;;;

ΔΕΚΕΜΡΙΟΣ 02, 09, 16, 23 

Η νύχτα των καλλικαντζάρων     
Ημέρες γιορτών και όλοι ετοιμάζουν τα γλυκά, τις πίτες και τα φαγητά για να γιορτάσουν. Όμως τις μέρες αυτές βγαίνουν από τα βάθη της γης και οι καλλικάντζαροι, που δεν αφήνουν κανέναν σε ησυχία και κάνουν τις σκανταλιές τους!

Συντελεστές:
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Χρήστος Στανίσης
Επιλογή μουσικής, Διασκευή, Ενορχήστρωση: Χρήστος Στανίσης  
Φιγούρες, Σκηνικά: Χρήστος Στανίσης
Κοστούμια: Κώστας Αλεξανδρίδης
Σχεδιασμός Φωτισμού: Στέλλα Κάλτσου
Ηχοληψία, Φωτισμοί: Απόστολος Πελτέκης
Επικοινωνία: Έρη Χριστοφορίδου
Υπεύθυνη Οργάνωσης Παραστάσεων: Γωγώ Μαντούβαλου

Μουσικοί επί σκηνής: 
Σαντούρι / Φωνή: Μελίνα Μπιτζίδου
Βιολί / Φωνή: Χρήστος Δανάς
Λαούτο / Φωνή: Μιχάλης Αναστασίου

Πληροφορίες:
Χώρος: Θέατρο Αθήναιον / Μικρή Σκηνή (Βασιλίσσης Όλγας 35)
Πρεμιέρα: Οκτώβριος 2018
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 832 060
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή στις 12:00 για το κοινό | Καθημερινά για σχολεία κατόπιν συνεννόησης
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Χρήστος Στανίσης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Έμαθε την τέχνη του θεάτρου σκιών και του λαϊκού θεάτρου από τον Ευγένιο Σπαθάρη.
Από το 1993 παίζει επαγγελματικά σε σχολεία, σε παιδικούς σταθμούς, παιδικά πάρτι, σε εκδηλώσεις δήμων και πολιτιστικών συλλόγων, σε φεστιβάλ Ελλάδα και εξωτερικό κ.α.
Από τον Οκτώβριο του 2001 μέχρι και τον Ιούνιο του 2010 παρουσιάσει στην δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης την εκπομπή «η Ελλάδα μέσα από το θέατρο σκιών» όπου ανεβάζει κλασικές κωμωδίες του Καραγκιόζη αλλά και διασκευάζει και ιστορίες από την αρχαία και νεότερη Ελλάδα.
Είναι ο πρώτος που καθιέρωσε τον Καραγκιόζη σαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα μουσεία. Λ.Ε.Μ.Μ.Θ. Πολεμικό Μουσείο Παράρτημα Θεσσαλονίκης, Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. 
Έχει συνεργαστεί με πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες, τραγουδιστές, ηθοποιούς, ζωγράφους και χορευτές όπως οι: Ψαραντώνης, Μελίνα Κανά, Αγάθωνας, Μίμης Πλέσσας, Χριστόδουλος Χάλαρης,, Ross Daly, Αντώνης Καφετζόπουλος, Βαγγέλης Τάκος, Νίκος Δημητράτος, Κωνσταντίνος Παλιάν, Κώστας Αλεξανδρίδης κ.α.
Έχει διδάξει λαϊκό θέατρο και θέατρο σκιών στη δραματική σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. και σε ιδιωτικές σχολές θεάτρου.
Μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος και συνεργάτης του Λαογραφικού και εθνολογικού μουσείου Μακεδονίας - Θράκης.
Φιγούρες του φιλοξενούνται στο μουσείο του φεστιβάλ του Τσεν – Τσουν στη Ν. Κορέα, στο μουσείου παγκοσμίου κουκλοθεάτρου στην Ισπανία (el topic de Tolosa puppet center ) στο μουσείο θεάτρου σκιών «ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ» και σε διάφορες συλλογές ιδρυμάτων και ιδιωτικές.