ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Η αμφιθεατρική Καβάλα…


Η πόλη της καβάλας γοητεύει από την πρώτη στιγμή που την αντικρίζει ο περιηγητής. Αμφιθεατρικά κτισμένη, παραθαλάσσια, με πλακόστρωτα, στενά δρομάκια και έναν άλλο αέρα…

Μόλις συναντήσετε την πινακίδα για την στροφή για την πόλη της Καβάλας σημαίνει πως έχετε φτάσει στον προορισμό σας, καθώς βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο. Αφού κατηφορίσετε για αρκετή ώρα, αντί να κατευθυνθείτε προς το κέντρο της πόλης μπορείτε να στρίψετε δεξιά, όπου θα συναντήσετε μία παραλία και λουόμενους όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τον… χειμώνα. Αν ακολουθήσετε τον δρόμο ευθεία, θα συναντήσετε τα μαγαζιά της νέας πόλης, το λιμάνι όπου είναι αγκυροβολημένα τα πλοία και αφού περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια της νέας πόλης, αξίζει να ανηφορίσετε και να επισκεφτείτε την παλιά πόλη: ταβέρνες πάνω στον πεζόδρομο, καφετέριες με θέα το απέραντο γαλάζιο που κόβουν την ανάσα, μαγαζιά με σουβενίρ, κτίρια που μαρτυρούν την εποχή της Τουρκοκρατίας.


Το μεγαλοπρεπές κάστρο στην κορυφή της παλιάς πόλης δίνει τη δυνατότητα να απολαύσετε και να φωτογραφήσετε την εντυπωσιακή θέα της πόλης από ψηλά. Το κάστρο μαζί με τις Καμάρες θεωρούνται σήμα κατατεθέν της πόλης. Το κάστρο που υφίσταται από την αρχαιότητα, τροποποιείται κατά την Βυζαντινή εποχή και η σημερινή του μορφή προκύπτει από ανακατασκευή των Οθωμανών το 1425. Στην πλατεία της παλιάς πόλης στεγάζεται και το σπίτι του Μεχμέτ Αλή, ιδρυτή της Αιγυπτιακής δυναστείας, το οποίο έχει μετατραπεί σε μουσείο - καφετέρια, αλλά και το υπαίθριο θέατρο όπου λαμβάνουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στην πλατεία έχει στηθεί και μπρούντζινος έφιππος ανδριάντας προς τιμήν του σουλτάνου της Αιγύπτου.


Αξιοσημείωτο δε, είναι και το μεσαιωνικό υδραγωγείο η αλλιώς Καμάρες που χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά νερού από τις πηγές των ορεινών όγκων στην «παλιά πόλη». Αφού διασχίσετε τις Καμάρες θα αντικρίσετε για άλλη μια φορά τη θάλασσα, καθώς και εγκαταλειμμένα πλοία, ενώ εντύπωση προκαλεί ένα ρεμπετάδικο με πρόσοψη που θυμίζει παλιό ραδιόφωνο.


Όλα τα μέρη μπορούν να φαίνονται στα μάτια μας μαγευτικά ανάλογα με την διάθεση της στιγμής αλλά και τους ανθρώπους που μας συνοδεύουν στο ταξίδι. Η Καβάλα όμως είναι όντως γοητευτική και αυτό είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί, αφού φιλοξενεί πλήθος τουριστών όλο τον χρόνο.

Σύνταξη: ΛΕΥΚΟΘΕΑ ΠΑΝΟΥΣΟΥ