ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Γιάννης Χαρούλης: Ο καλλιτέχνης - φαινόμενο


Όταν πήγα για πρώτη φορά να ακούσω τον Χαρούλη δεν ήξερα ούτε μισό τραγούδι του, αλλά σε πολύ λίγη ώρα κατάλαβα ότι αυτό δεν είχε καμία σημασία. Ο ήχος που έβγαζαν όλα μαζί τα όργανα και που αντηχούσε μέσα στον χώρο ήταν μαγευτικός και σε καθήλωνε, έβλεπες μπροστά σου να συγκρούεται η παράδοση με το παρόν και να εναρμονίζεται τόσο σωστά στο τέλος. Δεν ήξερες ποιον να πρωτοκοιτάξεις, τον Χαρούλη ή τους καταπληκτικούς του μουσικούς που τα έδιναν όλα στη σκηνή για 4 ώρες συνεχόμενα.

Δεν υπάρχει χώρος, κλειστός ή ανοιχτός, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και επαρχεία που να μην γεμίζει για τον Γιάννη Χαρούλη. Προσελκύει κοινό όλων των ηλικιών, αφού στις συναυλίες του παρατηρείς δεκαεξάχρονα να διασκεδάζουν χοροπηδώντας και τραγουδώντας δυνατά στην αρένα, ενώ στις εξέδρες εβδομηντάρηδες να απολαμβάνουν γαλήνια τον ταλαντούχο καλλιτέχνη, αλλά και τη νεολαία. Η μεγάλη του επιτυχία οφείλεται στα δυνατά του live, τα οποία αποτελούν και μονόδρομο για τους καλλιτέχνες της Ελλάδας του σήμερα με την ανύπαρκτη δισκογραφία και την παρακμή των μουσικών ραδιοφώνων.



Γεννιέται στο χωριό Έξω Λακώνια του Αγίου Νικολάου Κρήτης, όπου ζει μια πολύ ανέμελη παιδική ηλικία, μακριά από την τεχνολογία, κάνοντας βόλτες με τα πρόβατα. Σε πολύ μικρή ηλικία ανακαλύπτει την αγάπη του για την μουσική, όταν ο πατέρας του, γλύπτης στο επάγγελμα, στα έξι του χρόνια του χαρίζει ένα μαντολίνο. Λίγο αργότερα, πιάνει στα χέρια του το πρώτο του λαούτο και ασχολείται με την κρητική παραδοσιακή μουσική. Από τα 15 του χρόνια εργάζεται ως λαουτιέρης σε πανηγύρια για να βγάζει το χαρτζιλίκι του.

Σε μια από αυτές του τις εμφανίσεις τον βλέπει ο Χρήστος Θηβαίος και εντυπωσιάζεται από την κελαριστή του φωνή. Έτσι τον προσκαλεί να εμφανιστεί μαζί του το καλοκαίρι του 2002 στη συναυλία - αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη στον Λυκαβηττό και ο ντροπαλός έφηβος με το μεγάλο ταλέντο κλέβει την παράσταση. Κάποιοι τον αποκαλούν διάδοχο του Ξυλούρη λόγω της παρόμοιας χροιάς τους, όμως ο ίδιος δεν συμφωνεί λέγοντας ότι ο Ξυλούρης ήταν μοναδικός και κανείς δεν μπορεί να τον φτάσει.


Ο Γιάννης Χαρούλης με τον Χρήστο Θηβαίο
Ο πρώτος του προσωπικός δίσκος, "Γύρω μου και εντός", βγαίνει στην αγορά το 2003 με συνθέτη τον Μιχάλη Νικολούδη. Τρία χρόνια μετά κυκλοφορεί το πολύ αγαπητό και συζητημένο άλμπουμ του, "Χειμωνανθός", σε παραγωγή του Μάνου Ξυδούς. Τον Μάιο του 2012 ολοκληρώνεται ο δίσκος "Μαγγανείς" σε στίχους και μουσική Θανάση Παπακωνσταντίνου, ο οποίος γίνεται και χρυσός.

Το  2013 δεν υπάρχει κάποιος που να μη γνωρίζει το όνομά του, μετά τις δύο συναυλίες του στο Θέατρο του Λυκαβηττού που σαρώνουν τα ταμεία. Πραγματοποιούνται δύο συναυλίες η μια μετά την άλλη, αφού όταν ανακοινώνεται η πρώτη συναυλία, μέσα σε μόλις δύο ώρες και χωρίς να προλάβουν να τη διαφημίσουν, γίνεται sold out και η επόμενη το ίδιο. Έτσι το 2015 παρουσιάζεται το διπλό άλμπουμ με τίτλο "Χίλια καλώς εσμίξαμε – Live", το οποίο περιέχει ζωντανά τις δύο αυτές συναυλίες του Λυκαβηττού, που έκαναν θραύση. Την ίδια χρονιά κάνει την πρώτη του ευρωπαϊκή περιοδεία στο Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία, κ.α.



Ο τελευταίος του δίσκος, "Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου", κυκλοφορεί το 2016, το οποίο περιλαμβάνει 12 μελοποιημένα αποσπάσματα από το ομότιτλο έργο του Κωστή Παλαμά. Την ίδια περίοδο συμμετέχει ως ένας από τους κύριους ερμηνευτές στο "Φύλαξα τα’ όνειρο" του Μίκη Θεοδωράκη μαζί με τους Αλκίνοο Ιωαννίδη, Σωκράτη Μάλαμα και Μαρία Φαραντούρη.


Με τον Μίλτο Πασχαλίδη
Ο Γιάννης Χαρούλης συνεργάζεται με πολλούς καλλιτέχνες του ελληνικού μουσικού στερεώματος όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σημαδεύει την καριέρα του γράφοντάς του κάποια από τα καλύτερά του τραγούδια, ο Μίλτος Πασχαλίδης, οι Χαΐνηδες, ο Μάνος Ξυδούς, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, η Νατάσσα Μποφίλιου, αλλά και με διεθνής φήμης τραγουδιστές όπως η Yasmin Levy και ο Eric Burdon.


Με την Νατάσσα Μποφίλιου
Το μυστικό της επιτυχίας του Χαρούλη οφείλεται μεν στον ίδιο, αλλά και σε μεγάλο βαθμό στους μουσικούς που τον πλαισιώνουν. Το σχήμα αποτελείται από την μουσική ιδιοφυΐα Κωνσταντίνο Πιστιόλη, ο οποίο παίζει ό,τι όργανο μπορεί να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους, τον τσελίστα Μιχάλη Πορφύρη, τον Παύλο Συνοδινό και τον Πάνο Τόλιο.

Στις συναυλίες του Γιάννη Χαρούλη δεν γίνεται να μη σου κεντρίσει το ενδιαφέρον ο Κωνσταντίνος Πιστιόλης, ο βιρτουόζος καλλιτέχνης που περνάει από το ένα όργανο στο άλλο παίζοντας γκάιντα, κλαρίνο, μελλόντικα, κιθάρα, κοντραμπάσο, τύμπανα, didgeridoo και σίγουρα πολλά άλλα. Πολλές φορές συνοδεύει τον Χαρούλη και φωνητικά. Ο πολυτάλαντος Κωσταντής, όπως τον αποκαλούν οι fans του, κατάγεται από τη Κόνιτσα, έχει βαθιά ριζωμένη τη παράδοση μέσα του και το σίγουρο είναι ότι είναι ένας ακόμη λόγος για να εντυπωσιαστείς σε συναυλία του Γιάννη Χαρούλη.


Ο Κωνσταντίνος Πιστιόλης


Εν κατακλείδι, ο Γιάννης Χαρούλης είναι ένας πολύ ικανός τραγουδιστής, αλλά ακόμα πιο ικανός ερμηνευτής, γιατί χειρίζεται τον λόγο και τη μελωδία με μοναδικό τρόπο και ό,τι τραγουδά το νιώθεις. Ο κόσμος τον αγαπάει, όπου εμφανίζεται τα εισιτήρια γίνονται ανάρπαστα και αυτό σημαίνει πολλά για την Ελλάδα της κρίσης που μόνο ό,τι είναι value for money αξίζει. Μήπως το lifestyle έχει πεθάνει και αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ψυχή και η αλήθεια;




TOP 5  Γιάννη Χαρούλη


5. "Σου μιλώ και κοκκινίζεις"





4. "Χειμωνανθός"





3. "Έλα πάρε με"




2. "Της λήθης το πηγάδι"