ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Διαβάσαμε και προτείνουμε: Ο Μεταξοσκώληκας


Ως λάτρης της αστυνομικής λογοτεχνίας, δεν θα μπορούσα κάποια στιγμή να μην αναφερθώ λεπτομερώς σε ένα βιβλίο το οποίο είχα συμπεριλάβει σε λίστα αγαπημένων μου βιβλίων παλαιότερα, χωρίς όμως να δώσω πολλές λεπτομέρειες. Ο "Μεταξοσκώληκας" της Robert Galbraith, ή αλλιώς J.K. Rowling (ναι, η γνωστή!) εκδόθηκε πρώτη φορά το 2014 και είναι το δεύτερο στη σειρά των τριών αστυνομικών μυθιστορημάτων της συγγραφέως με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Cormoran Strike και την βοηθό του Robin Ellacott.

Σε αυτό το βιβλίο ο πρωταγωνιστής, έχοντας επιλύσει προηγουμένως μια πολύ δύσκολη υπόθεση, έρχεται και πάλι να βρεθεί μπροστά σε ένα περίπλοκο μυστήριο που του παρουσιάζει με ανησυχία η  μυστηριώδης Leonora Quine, σύζυγος ενός εκκεντρικού Βρετανού συγγραφέα, ο οποίος όπως και άλλες φορές, έχει εγκαταλείψει (προσωρινά ελπίζοντας η γυναίκα του) το σπίτι τους προκειμένου να αναζητήσει την έμπνευση κάπου αλλού. Η σύζυγός του ανησυχεί κατά τη διάρκεια της απουσίας του, καθώς τις υπόλοιπες φορές δεν έχει αργήσει τόσο καιρό να επιστρέψει, πράγμα που κινεί τις υποψίες της, αφού πλέον έχουν περάσει αρκετές ημέρες χωρίς να έχει δώσει σημείο ζωής. Επιπλέον, ανησυχία της δημιουργεί το γεγονός πως ο εκκεντρικός συγγραφέας έχει αφοσιωθεί στη συγγραφή ενός έργου το οποίο παρουσιάζει με έντονα καυτηριαστικό ύφος πολλούς γνωστούς από τον κύκλο του, πράγμα το οποίο σημαίνει πως αν εκδοθεί, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα σε αυτούς που περιλαμβάνονται μέσα.


O Strike αποφασίζει να ασχοληθεί με την υπόθεση και να βοηθήσει την ανήσυχη σύζυγο. Πάντοτε με τη βοήθεια της πιστής του βοηθού Robin, ο οξυδερκής ντετέκτιβ αρχίζει την προσπάθεια να ξεμπλέξει το κουβάρι της περίεργης αυτής υπόθεσης, ερευνώντας τα κίνητρα που θα είχε καθένας από τον κύκλο του Owen να τον δολοφονήσει, αφού ο συγγραφέας τελικά ανακαλύπτεται άγρια δολοφονημένος επιβεβαιώνοντας τις αρχικές ανησυχίες της συζύγου του πώς κάτι κακό είχε συμβεί.

Το βιβλίο δεν θα χαρακτηριζόταν μικρό σε μέγεθος -617 σελίδες δεν τις λες και λίγες- όμως η συγγραφέας περιγράφει με τόση γλαφυρότητα και παραστατικότητα την καθημερινότητα του Βρετανού ντετέκτιβ και τις προσπάθειές του για την επίλυση της υπόθεσης, που η ροή του βιβλίου κυλά ευχάριστα και πολύ γρήγορα, κάνοντας τον αναγνώστη να αδημονεί να φτάσει στο τέλος και να ανακαλύψει τον ένοχο. Αξίζει επίσης να τονιστεί πως το βιβλίο έχει μετουσιωθεί και σε τηλεοπτική σειρά η οποία περιλαμβάνει τις περιπέτειες του πρωταγωνιστή. Είναι ένα βιβλίο που προτείνω αδιαμφισβήτητα να διαβάσετε ειδικά αν αναζητάτε μια πρωτότυπη πλοκή να εκτυλίσσεται στην παγωμένη και βροχερή Αγγλία.

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως επιβεβαιώνει τον τίτλο της J.K. Rownling ως μια από τις κορυφαίες συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, αφού αποδεικνύει περίτρανα πως εκτός από συγγραφέας των γνωστών μυθιστορημάτων φαντασίας "Harry Potter", είναι και άξια να στήσει μια ολόκληρη συναρπαστική αστυνομική υπόθεση, να την εξελίξει και την ολοκληρώσει, προσδίδοντάς της το δικό της προσωπικό και μοναδικό συγγραφικό ύφος.

Πηγές φωτογραφιών: κεντρική: thebookcastle.blogspot.com, τρία βιβλία: thecrimereview.com