ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Στης Πάργας τον ανήφορο...




Η Πάργα είναι μία αμφιθεατρικά κτισμένη πόλη στο νομό Πρέβεζας, που φτάνει ως τα παράλια του Ιονίου Πελάγους και προσελκύει πλήθος τουριστών χάρη στη φυσική της ομορφιά και την ιστορία της.

Μόλις φτάσετε στην πόλη θα αντικρίσετε το φρούριο, που βρίσκεται πάνω σε λόφο στην είσοδο του λιμανιού της πόλης. Το κάστρο υπέστη πολλές κατεδαφίσεις και ανοικοδομήσεις, ανάλογα με τον εκάστοτε κατακτητή και χτίζεται τέλη του 14ου αιώνα από τους Νορμανδούς. Το 1401 καταλαμβάνουν την Πάργα οι Ενετοί και το 1452 μεταβιβάζεται η πόλη στους Τούρκους, που καταστρέφουν μεγάλο μέρος του κάστρου. Αναλαμβάνουν για σύντομο διάστημα πάλι οι Ενετοί, αλλά το 1537 καταστρέφεται από τον Τούρκο πειρατή Μπαρμπαρόσα. Το 1572 ανοικοδομείται από τους Ενετούς και τον ίδιο χρόνο καταστρέφεται από τους Τούρκους, ενώ ακολουθεί νέα ανοικοδόμηση από τους Ενετούς μέχρι που διέρχεται στους Γάλλους το 1797. Το 1817 κατακτούν την πόλη οι Άγγλοι και το 1819 πωλούν την πόλη στον Αλή Πασά. Σήμερα σώζεται το κάστρο από τους Ενετούς, όπως το διαμόρφωσαν τον 16ο αιώνα και από τον Αλή Πασά, με τις προσθήκες που έκανε το 1819.


«Στης Πάργας τον ανήφορο, κανέλα και γαρύφαλλο» λέει το τραγούδι. Καθώς ανηφορίζετε προς το κάστρο, αν και η ανάβαση είναι δύσκολη, θα συναντήσετε στενά γραφικά σοκάκια με σουβενίρ, χειροποίητα αντικείμενα και καφετέριες με θέα το Πέλαγος. Ιδιαίτερα όμορφα είναι και τα σπίτια με την βενετσιάνικη αρχιτεκτονική και τις βουκαμβίλιες, καθώς ανηφορίζετε την πόλη… Η είσοδος για το κάστρο είναι ελεύθερη και μάλιστα αναγράφεται στην πύλη του η φράση «Με δική σας ευθύνη εισέρχεστε στον χώρο του φρουρίου». Το κάστρο διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση παρά το πέρασμα του χρόνου και τις κακουχίες που υπέστη όλα αυτά τα χρόνια.


Το τοπίο από το Κάστρο θα σας μαγέψει, καθώς θα αντικρίσετε το απέραντο γαλάζιο με πράσινες νησίδες καταμεσής της θάλασσας, πάνω στις οποίες βρίσκεται ένα εκκλησάκι και γύρω τους πλέουν σκάφη, τουριστικά υποβρύχια, ενώ λίγο πιο πέρα υπάρχουν παραλίες με λουόμενους.

Σύνταξη και Φωτογραφίες: ΛΕΥΚΟΘΕΑ ΠΑΝΟΥΣΟΥ