ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Βιβλίο: Ο εφ' όρου ζωής σύντροφός μας





Ο περισσότερος κόσμος από μικρή κιόλας ηλικία είχε κάποιο αγαπημένο βιβλίο ή παραμύθι που δεν χόρταινε να διαβάζει ξανά και ξανά. Είτε επρόκειτο για κάποιο κόμικ, είτε για κάποια σύντομη, μη εικονογραφημένη ιστορία, το βιβλίο αποτελεί μέχρι και σήμερα έναν πιστό σύντροφο στις λίγες ώρες που έχουμε να χαλαρώσουμε με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας στην οποία ζούμε.


Τα οφέλη τα οποία αποκομίζει κανείς από την ανάγνωση ενός βιβλίου; Αναρίθμητα. Πέρα από την εποικοδομητική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, ένα βιβλίο συνιστά κυριολεκτικά ένα ταξίδι. Μέσα από τις σελίδες του μπορεί ο αναγνώστης να μεταφερθεί άριστα στο χωροχρόνο της ιστορίας (ειδικά και αν ο συγγραφέας έχει καλή πένα) και να κατασκευάσει ολόκληρες εικόνες από τα γεγονότα τα οποία ζουν οι πρωταγωνιστές.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως ένα καλό βιβλίο συνδράμει και στην περαιτέρω μόρφωση. Μέσα από την σωστή αφήγηση τόσο γραμματικά, όσο και συντακτικά και ορθογραφικά ο αναγνώστης μπορεί να μορφωθεί και να βελτιώσει τις ικανότητές του σε πεδία στα οποία ίσως να υστερούσε ή χρειαζόταν περισσότερη βοήθεια.

Φωτογραφία 1

Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αγάπη για το βιβλίο, δεν σημαίνει μόνο η ανάγνωση κάποιου λογοτεχνικού έργου. Συχνά μέσα από τα βιβλία μπορεί κανείς να βρει απαντήσεις σε θέματα που πιθανόν να απασχολούν την καθημερινότητά του, όπως βιβλία ψυχολογίας κτλ, να μορφωθεί λεπτομερώς πάνω σε κάποιο ειδικό ενδιαφέρον που μπορεί να έχει, αλλά και να διευρύνει τους ορίζοντές του γενικότερα ανακαλύπτοντας νέες δραστηριότητες και ασχολίες.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, η ανάγνωση ενός βιβλίου συνιστά κυριολεκτικά μια εμπειρία και είναι μια ενασχόληση, στην οποία πρέπει να δείξουμε ξανά λίγη αγάπη μέσα στον κυκεώνα πληροφοριών και άγχους που δεχόμαστε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο γενικότερα.

Πηγές φωτογραφιών: κεντρική: aarp.org, φωτογραφία 1: cio.com

Σύνταξη: ΜΑΡΙΑ ΣΜΗΝΑ