ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Walt Disney: Ένας αιώνας παιδικής μαγείας




Όταν κάποιος αναφέρει την λέξη "Disney", δεν μπορεί παρά να μας έρθει μόνο μια φράση στο νου. Ανέμελα παιδικά χρόνια. Και όχι άδικα, αφού ο κινηματογραφικός αυτός κολοσσός έχει φροντίσει να εδραιώσει την φήμη του εδώ και δεκαετίες μέσα από κλασσικούς ήρωες καρτούν, θεματικά πάρκα σε όλο τον κόσμο, φιγούρες, αφίσες, παιδικές σειρές, ταινίες καθώς και μέσα από το δικό του κανάλι. Ποια μικρά παιδάκια δεν έχει τύχει να παρακολουθήσουν κάποια ταινία από τις πριγκίπισσες της Disney, η τον "Ηρακλή" η δεν έχουν έστω ακουστά το "Λίλο και Στιτς"; 

Σήμερα θα κάνουμε μία αναδρομή στο παρελθόν της συγκεκριμένης εταιρείας, εξετάζοντας από που ξεκίνησε και πώς έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα το μεγάλο αυτό εγχείρημα που πρόσφερε λατρεμένες παιδικές αναμνήσεις σε παιδιά πολλών δεκαετιών του περασμένου αιώνα, αλλά και του 21ου που εξακολουθούν να μεγαλώνουν με συντροφιά τις ταινίες της.

Φωτογραφία 1

Το μαγικό ταξίδι που έμελε να συντροφεύσει εκατομμύρια παιδιά (πολλά εκ των οποίων είναι ενήλικες πλέον) και να εδραιώσει την εταιρεία στη βιομηχανία των κινουμένων σχεδίων, ξεκίνησε το 1923. Τα αδέρφια Walt και Roy O. Disney έθεσαν δυναμικά σε εφαρμογή το επιχειρηματικό τους σχέδιο, ονομάζοντας αρχικά την εταιρεία τους ως "Disney Brothers Cartoon Studio", πράγμα το οποίο έμελε να αλλάξει μερικές φορές μέχρι να καθιερωθεί το τελικό. Μερικά από τα ονόματα που χρησιμοποιήθηκαν ανά καιρούς τον 20ό αιώνα, ήταν το "The Walt Disney Studio" το οποίο αργότερα μετετράπη σε "Walt Disney Productions". Σήμερα η εταιρεία απασχολεί κατά μέσο όρο περίπου 200.000 εργαζόμενους, ενώ τα καθαρά έσοδά της υπολογίζονται σε 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 1928 αποτελεί χρονολογία - σταθμό για την εταιρεία, αλλά και για την παγκόσμια βιομηχανία καρτούν, καθώς έρχεται στο προσκήνιο ένας από τους σημαντικότερους χαρακτήρες: Ο Mickey Mouse. Ένα χρόνο αργότερα, το 1929, η εταιρεία λειτουργεί πλέον υπό την ονομασία "Walt Disney Productions, Limited" με δυο θυγατρικές υπ' ονόματί της. Τη δεκαετία του 1930 γεννιέται ένας ακόμη πασίγνωστος χαρακτήρας, ο αγαπημένος σε όλους Donald Duck.

Φωτογραφία 2

Η πολυτάραχη δεκαετία του 1940 βρήκε την εταιρεία να κυκλοφορεί μεγάλες επιτυχίες, παρά τον Πόλεμο σε εξέλιξη. Φυσικά αναφερόμαστε στα πασίγνωστα έργα "Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι", "Φαντασία", "Πινόκιο" και άλλα. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το γεγονός, πως στην "Φαντασία" εκτός από τα κορυφαία κομμάτια κλασσικής μουσικής που ακούμε κατά τη διάρκεια της ταινίας, οι φιγούρες που παρουσιάζονται στις οθόνες, είναι στην πραγματικότητα γρανάζια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά την παραγωγή.

Σκηνή από την "Φαντασία" (Φωτογραφία 3)

Τη δεκαετία του 1950, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 1955, ιδρύεται στην Καλιφόρνια η πασίγνωστη σε όλους "Disneyland", το μοναδικό έργο του είδους το οποίο κατασκευάζεται υπό την επίβλεψη του ιδρυτή της εταιρείας Walt Disney, ενώ το πασίγνωστο βιβλίο του Lewis Caroll "Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων" μετουσιώνεται σε παιδική ταινία. Το 1950 προηγήθηκε και η κυκλοφορία της "Σταχτοπούτας", ενώ το 1953 το φως βλέπει η ταινία "Πήτερ Παν" και το 1959 κυκλοφορεί το πασίγνωστο έργο "Η Ωραία Κοιμωμένη".


Στα μέσα της επόμενης δεκαετίας, το 1966, μία επίσης ημερομηνία - σταθμός έρχεται να γραφτεί στις σελίδες του βιβλίου της ιστορίας της εταιρείας. Ο Walt Disney αφήνει την τελευταία του πνοή έχοντας χάσει τη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, το 1971, την ίδια τύχη λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου έχει και ο αδερφός του Roy, που μετά το θάνατο του αδελφού του είχε αναλάβει τα ηνία της εταιρείας.

Τις επόμενες δεκαετίες η Disney συνεχίζει να ψάχνει τρόπους προκειμένου να αυξήσει την δημοτικότητά της ακόμα περισσότερο. Το 1970 και 1980 μετά από μια σειρά οικονομικών δυσκολιών και δικαστικών διαμαχών σχετικά με επιχειρηματικές δραστηριότητές της, η εταιρεία ανακάμπτει βγαίνοντας από το αδιέξοδο και επανέρχεται στους φυσιολογικούς ρυθμούς της προ κρίσεως, με κλασσικές ταινίες όπως την "Μικρή Γοργόνα" (1988), η οποία αποτελεί μαζί με άλλες πρωταγωνίστριες ταινιών όπως την "Ωραία Κοιμωμένη", μεταγενέστερα την "Πεντάμορφη" και άλλες, μέλος των γνωστών "Πριγκιπισσών της Disney".

Οι αρχικές 6 Πριγκίπισσες (φωτογραφία 8)

Μεγάλη επιτυχία αποτελεί αυτή την εποχή το "Disney Channel", το κανάλι συνδρομητικής τηλεόρασης της Disney, το οποίο το 1983 ξεκινά να προσφέρει στο κοινό μια μεγάλη γκάμα παιδικών ταινιών που έχουν αποτελέσει ορόσημα για την εταιρεία μέχρι εκείνη την εποχή.

Φωτογραφία 9

Το 1990 η Disney συνεχίζει τις επιτυχίες, οι οποίες πλέον την χαρακτηρίζουν στο χώρο. Αυτή τη δεκαετία κυκλοφορούν ταινίες όπως "Η Πεντάμορφη και το Τέρας" (1991), "Ο Βασιλιάς των Λιονταριών" (1994), "Ηρακλής" (1997), "Μουλάν" (1998), ενώ τη δεκαετία του 2000 η εταιρεία συνεχίζει ακάθεκτη να κυκλοφορεί παιδικές επιτυχίες όπως το "Λίλο και Στιτς" (2002), ενώ πλέον προχωρά σε καινοτομίες όπως στην παραγωγή ταινιών με ηθοποιούς, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη σειρά ταινιών "Πειρατές της Καραϊβικής" και το "Χρονικό της Νάρνια" (2005). Στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, μεγάλη επιτυχία της εταιρείας αποτελεί η απόκτηση της "Marvel Entertainment" έναντι 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε η πρόθεση συγχώνευσής της με την "20th Century Fox", που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2019.

Φωτογραφία 10

Μέσα από τα προαναφερθέντα δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος τη δυναμική μιας τέτοιας εταιρείας κινουμένων σχεδίων. Η λίστα των ταινιών που δεν αναφέρθηκαν είναι μακρά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υποβιβάζεται η αξία τους. Πλέον η εν λόγω εταιρεία θα λέγαμε πως αποτελεί μια παιδική παράδοση σε πολλά σπίτια παγκοσμίως, αφού έχει γαλουχήσει ολόκληρες γενιές και -ανεξαρτήτου προτιμήσεως- οι ταινίες της θεωρούνται κλασσικές. Η Disney αποτελεί αναμφίβολα έναν κολοσσό της παγκόσμιας οικονομίας και τα franchises της έχουν αποφέρει στην εταιρεία πολλά δισεκατομμύρια δολάρια ανά τις δεκαετίες. Μάλιστα έχει αποτελέσει τόσο έντονα σημείο έμπνευσης και συζητήσεων, που στο διαδίκτυο έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς ακόμα και διάφορες τρομακτικές ιστορίες με θέμα την Disney, επιχειρώντας να δώσουν μια πιο σκοτεινή οπτική των κλασσικών ταινιών που παρακολουθούσαμε ως παιδιά.

Πάντως όπως και να έχει, πάντα θα θυμόμαστε ένα ντουλάπι στο σπίτι με κάποια κλασσική παιδική βιντεοκασέτα της Disney, να έχει παίξει στο βίντεο τόσες φορές που στο τέλος χάσαμε το μέτρημα...

Ξέρετε εσείς... ;)

Πηγές πληροφοριών: google.com, wikipedia.com

Πηγές φωτογραφιών: κεντρική: thr.ru, φωτογραφία 1: tripadvisor.in, φωτογραφία 2: youtube.com, φωτογραφία 3: etcetera.com.mx, "cinderella": amazon.com, "alice in wonderland": en.wikipedia.org, "peter pan": imdb.com, "sleeping beauty": imdb.com, φωτογραφία 8: collegefashion.net, φωτογραφία 9: gr.pinterest.com, φωτογραφία 10: collider.com

Σύνταξη: ΜΑΡΙΑ ΣΜΗΝΑ