ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

40 χρόνια U2: Ένα αφιέρωμα στους βετεράνους της εναλλακτικής ροκ σκηνής


Οι U2 μετράνε 40 χρόνια μιας πολύ επιτυχημένης καριέρας και συνεχίζουν ενεργά την καλλιτεχνική τους πορεία βγάζοντας δίσκους εξαιρετικής μουσικής αισθητικής χωρίς να χάνουν το ιδιαίτερό τους στυλ, όπως είναι και ο τελευταίος τους δίσκος, ο 14ος σε σειρά, "Songs of Experience" (2017). Τα μέλη του συγκροτήματος είναι ο πολύ γνωστός σε όλους μας frontman και ακτιβιστής, Bono, ο χαρισματικός κιθαρίστας, The Edge, ο "ιδρυτής" και ντράμερ των U2, Larry Mullen Jr και ο μπασίστας, Adam Clayton.

Το συγκρότημα δημιουργείται το 1976 στο Δουβλίνο, όταν ο δεκατετράχρονος τότε ντράμερ Larry Mullen, τοιχοκολλάει μια αγγελία εύρεσης μουσικών για τη δημιουργία μιας μπάντας. Έτσι σχηματίζεται ένα συγκρότημα με το όνομα "Feedback" με έξι μέλη από τα οποία οι τρεις είναι ο Paul Hewson, ο David Evans και ο Adam Clayton. Τον επόμενο χρόνο το συγκρότημα αποκτά μάνατζερ και μετονομάζεται σε "The Hype", ενώ ο Paul και ο David υιοθετούν τα παρατσούκλια Bono και The Edge αντιστοίχως. Μετά από συνεχόμενες πρόβες 18 μηνών λαμβάνουν μέρος σε talent show της Ιρλανδικής τηλεόρασης και αποκτούν το πρώτο βραβείο. Είναι πια διάσημοι στη χώρα τους και έτσι οι U2 γεννιούνται…


Το 1979 κυκλοφορούν το πρώτο τους single με τίτλο "U2:3" το οποίο γίνεται αμέσως επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο δεύτερο τους CD single έρχεται πια ο καιρός να υπογράψουν το πρώτο τους διεθνές συμβόλαιο. Στα μέσα της δεκαετίας του 80’ γίνονται παγκοσμίως γνωστοί με το σαφώς πιο δυναμικό από τα δύο προηγούμενα άλμπουμ, "War". Ξεχωρίζουν για τον ήχο τους, την παθιασμένη φωνή και ιδιαίτερη χροιά του Bono και την υψηλή ποιότητα του ήχου της κιθάρας του Edge.

Το τραγούδι "Sunday Bloody Sunday" (1983) από τον δίσκο "War" σημαδεύει τις νεώτερες γενιές των Ιρλανδών, αλλά και αφυπνίζει όλους παγκοσμίως για την ωμή βία που άσκησαν οι Άγγλοι στρατιώτες, όταν την Κυριακή 30 Ιανουαρίου του 1972 στο Londonderry της Ιρλανδίας σε επεισόδιο μεταξύ καθολικών και προτεσταντών ο βρετανικός στρατός πυροβολεί κατά του πλήθους και σκοτώνει 14 άμαχους. Ο Bono για να αποφύγει να δηλώσει ξεκάθαρη θέση στις συναυλίες τυλίγεται με μια λευκή σημαία σαν σήμα της ειρήνης και προλογίζει το τραγούδι με τη φράση "This is not a rebel song".


Η επιτυχία των συναυλιών τους είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη εμπορική μέχρι το 1987 που κυκλοφορούν τον δίσκο "The Joshua Tree" και η φήμη τους εκτινάσσεται και σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stones από ήρωες έγιναν superstars. Ποιος δεν ακούει ακόμα το "With or Without you" και το "I Still Havent Found What Im Looking For"; Ακόμα και το περιοδικό TIME τους χαρακτηρίζει ως "Rocks Hottest Ticket".

Το 1991, οι U2 ακολουθούν έναν πιο εναλλακτικό ροκ δρόμο, ο οποίος προσδιορίζει το άλμπουμ τους "Achtung Baby" και οπτικοποιεί την περιοδεία που ακολούθησε με τίτλο "Zoo TV Tour". Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουν μουσικούς πειραματισμούς, αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια όλης της δεκαετίας του 90’. Μετά το 2000, τα τραγούδια τους χαρακτηρίζονται με έναν πιο συμβατικό ήχο, συγκρατώντας όμως το ύφος και το στυλ των προγενέστερων κομματιών τους.


Είναι πολύ γνωστοί οι αγώνες τους, κυρίως του Bono, υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους σκοπούς κοινωνικού δικαίου, όπως η Καμπάνια του Ο.Η.Ε με τίτλο "DATA" (Debt, AIDS, Trade in Africa). Αυτές τους οι κινήσεις κατακρίνονται από πολύ κόσμο, που ισχυρίζεται ότι το κάνουν υποκριτικά με μόνο σκοπό να τονώσουν την καριέρα τους. Βέβαια ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι λογικός, διότι όταν γίνονται αυτά οι U2 είναι ήδη πασίγνωστοι έχοντας πουλήσει εκατομμύρια δίσκους.

Αδιαμφισβήτητα οι U2 είναι ένα από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα όλων των εποχών με πωλήσεις περισσότερο από 140 εκατομμύρια αντίτυπα δίσκων και 22 Βραβεία Γκράμι, που αποτελούν ρεκόρ για μπάντα. Το περιοδικό Rolling Stone στη λίστα των 100 μεγαλύτερων καλλιτεχνών όλων των εποχών τους συγκαταλέγει στην 22η θέση.


Αυτά που καθιστούν τους U2 τόσο σημαντικούς, με χιλιάδες θαυμαστές ανά τον κόσμο είναι η μακροβιότητά τους, η σταθερότητα στην μουσική τους αισθητική και το ότι κατάφεραν να συνδυάσουν την εμπορικότητα με τον ποιοτικό ήχο. Επίσης, μεγάλο ρόλο παίζουν και οι εντυπωσιακές υψηλού επαγγελματικού επιπέδου συναυλίες τους, πάντα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας που δίνει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην τέχνη τους.


TOP 5 ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΤΩΝ U2

5. “Sunday Bloody Sunday” (1983)

Από τους πιο σημαντικούς αντιπολεμικούς ύμνους, του οποίου την ιστορία προαναφέραμε.


4. “Beautiful Day (2000)

Όταν ακούμε αυτό το κομμάτι πλημμυρίζουμε από αισιοδοξία. Είναι ένα τραγούδι υπενθύμιση για το ότι όσο άσχημα και να πηγαίνουν τα πράγματα, πρέπει πάντα να είμαστε ευγνώμονες για αυτά που έχουμε.


3. “Vertigo” (2004)

Μπορεί να είναι και το πιο ξεσηκωτικό τραγούδι τους, διότι χαρακτηρίζεται από απίστευτο δυναμισμό. Σίγουρα το έχεις χορέψει πολλάκις.


2. “With or Without You” (1987)

Ποιος δεν έχει ερωτευτεί με αυτό το κομμάτι; Ωστόσο μιλάει για μια σχέση που βρίσκεται στο τέλος της. Επίσης, πολλοί υποστηρίζουν ότι αναφέρεται στο Χριστό.


1. “One” (1992)

Στην κορυφή αυτής της λίστας δεν θα μπορούσε να είναι κάποιο άλλο, άλλωστε το λέει και το όνομα. Είναι ένα από τα πιο δυνατά και συγκινητικά τους κομμάτια, το οποίο γράφεται όταν υπήρχαν κάποιες εντάσεις μεταξύ των μελών και είναι αυτό που τους φέρνει πάλι κοντά. Οι ερμηνείες αμφιταλαντεύονται, κάποιοι ισχυρίζονται ότι μιλάει για έναν ομοφυλόφιλο που αποκαλύπτει την αλήθεια στους γονείς του και πληγώνονται αμφότεροι, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι βασίζεται στην άσχημη σχέση του Bono με τον πατέρα του.