ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

"Wilson & Wilson" του Έντγκαρ Άλαν Πόε με τον Νικόλα Βαγιονάκη


Wilson & Wilson
του Έντγκαρ Άλαν Πόε
με τον Νικόλα Βαγιονάκη

Θέατρο Τ
Από την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018
Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

YouTube trailer

Μετά την πολύ πετυχημένη και συγκινητική πορεία της παράστασης “Kafka’s Freaks”, που παρουσιάστηκε και αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς κατά την τριετή παρουσίασή της σε Λονδίνο (Lost Theatre), Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Σύρο, ο Νικόλας Βαγιονάκης παρουσιάζει το νέο θεατρικό του project. Πρόκειται για ένα έργο βασισμένο στο διήγημα του ιδιοφυούς και αλλόκοτου παιδιού της αμερικανικής λογοτεχνίας Έντγκαρ Άλαν Πόε, με τίτλο "Wilson & Wilson", που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο και πραγματεύεται το θέμα του σωσία, τον διχασμό προσωπικότητας, τις εσωτερικές συγκρούσεις, τις εμμονές, και άλλες ψυχικές διαταραχές… Μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο Θέατρο Φούρνος στην Αθήνα, η παράσταση έρχεται στο Θέατρο Τ στη Θεσσαλονίκη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.


Το ψυχολογικό αυτό έργο μυστηρίου του Έντγκαρ Άλαν Πόε ανεβαίνει σε δραματουργική επεξεργασία και μετάφραση Νικόλα Βαγιονάκη και Μιράντας Βατικιώτη και σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Νικόλα Βαγιονάκη.

Πρόκειται για ένα mind game, όπου η αλήθεια και η πραγματικότητα φιλτράρονται και αποκωδικοποιούνται, μέσα από τη διαταραγμένη προσωπικότητα του ήρωα, που προβάλλει πάνω στο δημιούργημα του σωσία, τις ενοχές, τους φόβους, την παράνοια και τις ψευδαισθήσεις.

Στο αφήγημα αυτό, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1839, διακρίνουμε αυτοβιογραφικά στοιχεία από τα σχολικά χρόνια του Έντγκαρ Άλαν Πόε, που ερωτοτροπούσε συνεχώς με την κατάθλιψη, την τρέλα και την αυτοκτονία.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σχεδιασμός Παράστασης – Σκηνοθεσία - Ερμηνεία: Νικόλας Βαγιονάκης
Δραματουργική Επεξεργασία - Μετάφραση: Νικόλας Βαγιονάκης, Μιράντα Βατικιώτη
Κατασκευή Σκηνικού: Ευγένιος Αρβανιτάκης
Ζωγραφική Σκηνικού: Αναστασία Ρήγα
Επιμέλεια Φωτισμού: Αποστόλης Τσατσάκος
Μουσική Επεξεργασία: Ιάκωβος Παυλόπουλος
Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας
Trailer Παράστασης: Κωνσταντίνος Οικονόμου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Χώρος: Θέατρο Τ, Αλ. Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη
Πρεμιέρα: Κυριακή 3 Ιουνίου στις 21:30
Παραστάσεις: 3 – 14 Ιουνίου | Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη στις 21:30
Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό | 8€ φοιτητών | 5 € ανέργων, άνω των 65 & ατέλειες
Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr
Τηλέφωνo κρατήσεων: 2310 854 333


ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«WILSON & WILSON με τον εκθαμβωτικό Νικόλα Βαγιονάκη που δίνει ρεσιτάλ έναρθρης παντομίμας κι ανυπέρβλητης σωματικής έκφρασης εικονοποιώντας έναν λόγο παραληρηματικό αλλά εξόχως σύγχρονο… Κρίση ταυτότητας, ενοχές και παράνοιες του σύγχρονου δυτικού ανθρώπου που νοιώθει το εγώ του να απειλείται διαρκώς από τους άλλους και κατατρύχεται από μανίες καταδιώξεως άνευ αποχρώντος λόγου και συναφούς αιτίας.»
Κωνσταντίνος Μπούρας, Γράφειν, 26/3/2018

«…Ο ηθοποιός παίζει με κάθε μέσο, με όλο του το σώμα. …Η έκφραση του προσώπου του εκπληκτική, οι εκφράσεις να διαδέχονται η μια την άλλη. Ευαισθησία, θυμός, πανικός, διάθεση αντίστασης, γέλιο. Όλη η παράσταση γίνεται χωρίς αντικείμενα, πλην του τελευταίου καθρέφτη, για τη διευκόλυνση της μάχης με τον εαυτό, τον δυνάστη και το αναγκαίο μαχαίρι, απελευθερωτικό τόσο για την περίπτωση του ήρωα όσο και για τον ίδιο τον Πόε… …Το παραστασιακό κείμενο (Δραματουργική Επεξεργασία-Μετάφραση: Νικόλας Βαγιονάκης, Μιράντα Βατικιώτη) εξυπηρέτησε πλήρως την εξέλιξη του αφηγήματος και της εμπλοκής των θεατών. Τα σκηνικά με τα τζάμια και τον καθρέφτη διευκόλυναν το διττό μιας ταραγμένης φύσης και το παιχνίδι της εισόδου και εξόδου. Εξαιρετικός ο φωτιμός (Αποστόλης Τσατσάκος) , που μαζί με τη  μουσική (Ιάκωβος Παυλόπουλος) επέτειναν τη φοβική και αδιέξοδη ατμόσφαιρα. Η ερμηνεία και σκηνοθεσία, (Νικόλας Βαγιονάκης) που βέβαια έχει υπό την επίβλεψη όλους αυτούς τους τομείς, ανέδειξαν ένα δύσκολο κείμενο και μια δυστυχώς κοινή πορεία πολλών ανθρώπων.»
Μαρία Μαρή, Θεατρομάνια, 28/3/2018


«…Η παράσταση διαθέτει ρυθμό, γρήγορες εναλλαγές και υποβάλλει τον θεατή σε μια ατμόσφαιρα μυστηρίου, όπου όπως ο αφηγητής δεν είναι σίγουρος για το τι πραγματικά του τι συμβαίνει, έτσι και στον θεατή δημιουργούνται ερωτηματικά για την ιστορία και τον χαρακτήρα του ήρωα. Η σκηνοθεσία του Νικόλα Βαγιονάκη, λειτουργική και μοντέρνα διατηρεί τις ισορροπίες στο ρυθμό και τις ψυχολογικές διακυμάνσεις, ενώ ο ίδιος στο ρόλο του Wilson επιδίδεται σε ένα ρεσιτάλ υποκριτικής μαεστρίας. Βαθύτατα ανθρώπινος, ευάλωτος και συγκινητικός αναδεικνύει την τραγικότητα του ήρωα και καταθέτει ψυχή χαρίζοντας μια εκφραστικότατη σωματική ερμηνεία, αναδεικνύοντας το οπλοστάσιο των υποκριτικών του ικανοτήτων, με ακριβές βάθος και χρώμα φωνής ανάλογο των συναισθηματικών εξάρσεων του ήρωα και σωστή εκφορά λόγου, με στοχευμένη-λεπτομερή κίνηση που προσέδιδε εύστοχα τη δραματικότητα και ένταση των στιγμών.

Το απλό, λειτουργικό σκηνικό του Ευγένιου Αρβανιτάκη,  οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί του Αποστόλη Τσατσάκου και η εύστοχη μουσική επεξεργασία του Ιάκωβου Παυλόπουλου υπηρέτησαν επαρκώς την παράσταση και λειτούργησαν θετικά στη δημιουργία εντάσεων και κλειστοφοβικού κλίματος και τόνισαν την σωματική ερμηνεία του ήρωα.»
Γιώργος Επιτροπακης, greekaffair.gr, 9/4/2018

«…Ο Νικόλας Βαγιονάκης είναι μία sui generis περίπτωση καλλιτέχνη. Ένας ιδιοφυής περφόρμερ - με την πραγματική έννοια του performing - που κατάφερε να φέρει στην σκηνή του Θεάτρου Φούρνος και με την προηγούμενη παράστασή του, το πρωτότυπο και ευρηματικό "KAFKA'S FREAKS", αλλά και με τη φετινή απόπειρά του να απεικονίσει σκηνικά τον σκοτεινό και δαιδαλώδη συγγραφικό κόσμο του Edgar Alan Poe,  λίγη από την αύρα του Λονδίνου όπου ζει και εργάζεται παράλληλα με την Ελλάδα. [….] Η σκηνοθετική προσέγγιση του Νικόλα Βαγιονάκη εστίασε στην ουσία του εσωτερικού δράματος που βιώνει συνεχώς μια σχιζοειδής προσωπικότητα, προκειμένου να ξεγελάσει ως ένας απόλυτα λογικός και πειθαρχημένος άνθρωπος…»
Λίλα Παπαπάσχου, Θεαθήναι, 29/4/2018