ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΔΑΣ: ΠΑΝΤΑ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΚΩΜΩΔΙΑ


Ένας άνθρωπος με μεγάλη πορεία στο χώρο του stand-up και με εμπειρία από πολλές θεατρικές σκηνές έρχεται στο Φεστιβάλ Κωμωδίας της Θεσσαλονίκης για να κλέψει τις εντυπώσεις με τα κείμενά του. Αυτός είναι ο Παναγιώτης Κούδας και χαιρόμαστε να τον φιλοξενούμε στην Townsendia. Ας δούμε, όμως τι μας είπε…

Πρόκειται να συμμετάσχετε στο Φεστιβάλ Κωμωδίας της Θεσσαλονίκης που θα διεξαχθεί από 18 έως 20 Μαΐου. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την διοργάνωση αυτή;

Tα Φεστιβάλ Κωμωδίας γενικότερα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την προώθηση της κωμωδίας, την επαφή του κοινού με το είδος και την ευρύτερη εξάπλωση της. Ήταν καιρός να γίνει κάτι αντίστοιχο και στην Θεσσαλονίκη. Θεωρώ πως θα είναι μια πολύ πετυχημένη διοργάνωση και θα θέσει τις βάσεις για να συνεχίσει στο μέλλον για πολύ καιρό ακόμα.

Ας το πάρουμε, όμως, λίγο από την αρχή. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με το stand-up;

Μου άρεσε από μικρός η κωμωδία, σε κάθε μορφή που την συναντούσα. Έγραφα κείμενα, αλλά δεν ήξερα προφανώς τι να τα κάνω ή πως να τα χρησιμοποιήσω Όταν είδα για πρώτη φορά, σε βίντεο προφανώς, κάποιον να κάνει stand up. σκέφτηκα κατευθείαν ότι αυτό θέλω να κάνω.

Θυμάστε πότε ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάσατε stand-up μπροστά σε κοινό; Περιγράψτε μας λίγο την εμπειρία αυτή.

Ήταν το 2001, σε ένα μικρό bar στην Ξάνθη. Είχα γράψει φυσικά χωρίς να έχω ιδέα για το πως γίνεται αυτό, απλά με ενθουσιασμό και πλήρη αθωότητα. Για πρώτη φορά και με κοινό που επίσης δεν είχε δει ποτέ, δεν πήγε τόσο καλά, αλλά δεν πήγε και τελείως άσχημα. Θυμάμαι ότι ένιωσα τεράστια έκπληξη στην σκηνή όταν συνειδητοποίησα ότι δεν δουλεύει κάθε αστείο που γράφεις, και πόσο άβολο είναι αυτό. Προφανώς πήρε χρόνια για να μάθω τελικά πως δουλεύει η συγγραφή και η απόδοση, και πόσο δοκιμή απαιτείτε.

Από πού αντλείτε συνήθως έμπνευση για να γράψετε τα κείμενα των παραστάσεων;

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Πάντα είναι βάση βιωμάτων, ή θεμάτων που σε ενδιαφέρουν σαν άνθρωπο. Επίσης έχει πολύ ενδιαφέρον ότι μπορούν να ξεπηδήσουν θέματα από εκεί που δεν το περιμένεις, και με περιεχόμενο που δεν ήξερες ότι υπάρχει μέσα σου. Βέβαια η έμπνευση είναι λίγο παρεξηγημένη. Δεν σου κατεβαίνουν ουρανοκατέβατα κείμενα. Γράφεις συνέχεια, πιέζεσαι να παράγεις υλικό, ξεκινάς από κάπου και από εκεί και πέρα ποτέ δεν ξέρεις που θα καταλήξεις.

Είναι γεγονός ότι πολλοί stand-up comedian στρέφονται πλέον στη διαδικτυακή πλατφόρμα που ονομάζεται YouTube, εσάς θα σας ενδιέφερε μια τέτοια προοπτική;

Μόνο με την μορφή προβολής του stand up προς το παρών. Σε πολύ λίγο καιρό θα ανεβάσω την βιντεοσκόπηση της τελευταίας μου παράστασης, που παρουσίασα για δύο χρόνια, και έφτασε στο τέλος της. Για κάτι διαφορετικό, υπάρχουν πάντα ιδέες αλλά δεν έχω βρει τις κατάλληλες συνθήκες για να τις παρουσιάσω με την μορφή που θέλω. Μέχρι να γίνει αυτό, παραμένουν στο συρτάρι.


Το stand-up comedy αποτελεί το βασικό βιοποριστικό σας επάγγελμα;

Το stand up και το improv. Ή κωμικοί αυτοσχεδιασμοί, όπως το γνωρίζει πολύ κόσμος. Μάλιστα με την ομάδα ΔεΜαΝαιΚαιΝαι, θα παρουσιάσουμε επίσης στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το αυτοσχεδιαστικό θεατρικά έργο Storyville,. Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο που δεν υπάρχει σενάριο, ξεκινάμε και τρεις ιδέες από το κοινό και φτιάχνουμε εκείνη την στιγμή μια ιστορία διάρκειας μιας ώρας.

Παρουσιάστε μας την κατάσταση με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ένας κωμικός στην Ελλάδα.

Σίγουρα η κατάσταση είναι καλύτερη από ότι πριν πέντε - δέκα χρόνια. Πλέον περισσότερος κόσμος γνωρίζει το είδος, άρα έρχεται και σε παραστάσεις και μπορούμε να έχουμε ένα εισόδημα. Φυσικά εγώ και διάφοροι άλλοι Έλληνες κωμικοί, πριν από μένα αλλά και μετά το κερδίσαμε αυτό με συνεχή προσπάθεια ε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και με περιοδείες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Έχουμε βέβαια ακόμα πολύ δρόμο να κάνουμε. Αυτό που βοηθάει την κατάσταση είναι ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων κωμικών είναι αφενός πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν, δουλεύουμε όλοι πλέον με επαγγελματισμό και πρότυπα που πήραμε από το εξωτερικό και φυσικά βγαίνουν συνέχεια νέοι και καλοί κωμικοί.

Θεωρείτε πως η άνθιση που σημειώνει τα τελευταία χρόνια αυτό το είδος κωμωδίας στην Ελλάδα είναι ανάλογο της αύξησης των προβλημάτων και κατ’ επέκταση της ανάγκης για γέλιο;

Όχι δεν νομίζω πως είναι αυτό. Πάντα υπήρχε και θα υπάρχει ανάγκη για καλή κωμωδία. Αυτό που άλλαξε είναι ότι σε αντίθεση με την τηλεόραση και την επιθεώρηση, στο stand up ξέρουμε πολύ καλά την δουλειά μας, δουλεύουμε με πολύ σωστή μέθοδο, και μας νοιάζει κυρίως πάνω από όλα η ποιότητα της δουλειάς μας. Δεν είχαμε τα μέσα προβολής που είχαν πιο παραδοσιακές μορφές και το μόνο μας όπλο ήταν αυτό. Να κάνουμε καλή κωμωδία, που ο κόσμος βλέπει και ζητάει να ξαναδεί. 

Με την ιδιότητα του κωμικού προσφέρετε άφθονο γέλιο στον κόσμο, εσάς, όμως, τι σας κάνει να γελάτε;

Ο γιος μου, το improv, οι δικοί μου άνθρωποι και πάρα πολλά χαζά πράγματα. Γενικά γελάω κυρίως όταν αισθάνομαι άνετα και στο δικό μου περιβάλλον. Δεν είναι πολύ εξωστρεφής άνθρωπος. Αλλά το δουλεύω.

Με το πέρας του Φεστιβάλ τι να περιμένουμε από εσάς;

Την προβολή της παράστασης μου “Πόσο Μόνος Είναι Αυτός ο Μάκης” που υπολογίζω να βγει μέσα στον Ιούνιο. Συμμετέχω επίσης στο διεθνές φεστιβάλ Improv της Αθήνας και στο Φεστιβάλ Κωμωδίας Αλεξανδρούπολης, και γράφω το καινούργιο μου υλικό. 


Για περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΩΜΩΔΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ