ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΗΛΙΑΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ: Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ ΣΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ


Όταν αναφερόμαστε στο ελληνικό «stand up comedy», δηλαδή σε live κωμωδία με άμεση αλληλεπίδραση του καλλιτέχνη με το κοινό, δεν γίνεται να μην μας έρθει στο μυαλό ο Ηλίας Φουντούλης! Ιδιαίτερη προσωπικότητα και άνθρωπος με ποικίλα ενδιαφέροντα, ο ταλαντούχος κωμικός συμμετέχει στο φετινό Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης στις 18/19 και 20 Μαΐου. Τα projects στα οποία θα τον δούμε παρουσιάζονται και τα δύο στις 20/5, με το ένα να αποτελεί μια βραδιά λογοπαιγνίων με τίτλο «Λογοπαίγνια frightnight» («Υπόγειο», 17:00-18:00) και το δεύτερο να αποτελεί ένα workshop με τίτλο «Πώς διαχειριζόμαστε την κωμική ιδέα» («SpaceLab», 17:00-19:00). Ο Ηλίας και δεν δίστασε να απαντήσει στις ερωτήσεις μου σχετικά με τον ίδιο, την δουλειά του και τα μελλοντικά του σχέδια, σημειώνοντας μάλιστα πως «το ιδανικό αποτέλεσμα είναι τα όσο περισσότερα γέλια γίνεται!». Απολαύστε τον!

Συμμετέχετε στο Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μια βραδιά λογοπαιγνίου. Να περιμένουμε από εσάς έναν «κατακλυσμό» λογοπαιγνίων;

Δεν ξέρω αν το κατακλυσμός είναι η σωστή λέξη. Ίσως ταιριάζει περισσότερο το θεομηνία, το καταστροφικός τυφώνας ή το ολέθρια καταιγίδα λογοπαιγνίων!

Στις 20/5 θα συμμετάσχετε σε ένα workshop σχετικά με την κωμική ιδέα. Τι αφορά το εν λόγω project;

Το σεμινάριο θα αφορά στη σύλληψη και ανάπτυξη μιας ιδέας ανάλογα με το πού θέλεις να ταξιδέψεις μαζί της. Έχεις μια ωραία ιδέα; Αξίζει να γράψεις ένα διήγημα; Ένα σενάριο; Μια εκπομπή στο youtube; Ή απλά να ανέβεις σε μια σκηνή και να τη διηγηθείς σε μια παράσταση stand up comedy. Εναλλακτικός τίτλος σεμιναρίου «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης»

Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε να συμμετάσχετε στο Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης;

Θέλαμε πολύ να είμαστε κομμάτι του πρώτου φεστιβάλ, έτσι ώστε όταν μετά από χρόνια έχει γίνει παγκοσμίου φήμης, πάντα θα μπορούμε να λέμε, ότι ήμασταν εκεί από το 1ο!

Από που ξεκίνησε το ταξίδι σας στην κωμωδία;

Ο Λάμπρος Φισφής ήταν αυτός που με παρότρυνε να δοκιμάσω το stand up comedy σε μια βραδιά open mic τον Μάιο του 2012. Εξαιρετικός κωμικός και δάσκαλος καθώς τα σεμινάριά του στο stand up ήταν απολαυστικά και μας βοήθησαν όλους τρομερά!

Τι προεργασία υπάρχει προκειμένου να φτάσετε στο τελικό αποτέλεσμα που εμείς βλέπουμε;

Δεν υπάρχει καθόλου αυτοσχεδιασμός σε ένα κείμενο stand up. Είναι γραμμένο σε χαρτί λέξη λέξη με ένα συγκεκριμένο τρόπο και διορθωμένο αμέτρητες φορές για το ιδανικό αποτέλεσμα που είναι τα όσο περισσότερα γέλια γίνεται!

Θεωρείτε πως η ικανότητα στην κωμωδία είναι φυσικό ταλέντο ή κάτι που αποκτάται στην πορεία;

Το ένα δεν αποκλείει το άλλο, αλλά σίγουρα θέλει δουλειά και εξάσκηση συνεχώς!

Τι αποκομίζετε μέσα από την ενασχόλησή σας με τον χώρο του θεάτρου και της κωμωδίας;

Μιλάμε μόνο για τον χώρο της κωμωδίας και του stand up – δεν έχουμε σχέση με θέατρο – ο οποίος σου προσφέρει αξέχαστες στιγμές, εμπειρίες καλές και κακές και το μοναδικό συναίσθημα του να κάνεις τον κόσμο να γελάει.

Δεδομένου ότι δραστηριοποιείστε έντονα και στον χώρο του διαδικτύου, θα θέλατε να μας μιλήσετε για το πως προέκυψε στην ζωή σας η ενασχόληση με το YouTube και το ComedyLab;

Γνώρισα τα παιδιά του ComedyLab στο 2ο Φεστιβάλ Stand up Comedy και κρατήσαμε μια πολύ καλή φιλική σχέση. Τους πρότεινα την εκπομπή «Βρώμικος Κόσμος» που έκανα μαζί με τον Μαλιάτση – την πρώτη δουλειά που κάναμε – και συνεχίσαμε με το cooking που έγινε η μεγάλη μας επιτυχία.

Τι θα μπορούσατε να μας πείτε για τον χώρο του Youtube που δεν είναι εμφανές στο κοινό που παρακολουθεί;

Είναι ένας χώρος δύσκολος με απεριόριστες επιλογές για τους θεατές και για να ξεχωρίσεις απαιτείται ένας συνδυασμός τύχης, δουλειάς και συνέπειας. Και ένα πρωτότυπο περιεχόμενο προφανώς!

Έχετε αναφέρει σε πολλά επεισόδια της εκπομπής «Cooking Maliatsis» πως έχετε επισκεφθεί πολλές χώρες και γευτεί κουζίνες πολύ διαφορετικές από την ελληνική. Θα θέλατε να μας πείτε μερικές λεπτομέρειες;

Ήμουν αρκετά τυχερός στο θέμα των ταξιδιών και είχα πολλές ευκαιρίες για ταξίδια στη ζωή μου τόσο μέσα από τις ταξιδιωτικές εκπομπές και περιοδικά με τα οποία συνεργάστηκα αλλά και ταξιδεύοντας μόνος μου όποτε μπορούσα. Έχω πάει σε σχεδόν 40 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Αν υπήρχε το δίλημμα να διαλέξετε ανάμεσα στην μαγειρική και την κωμωδία, ποια από τις δύο θα επιλέγατε;

Εξαιρετικά δύσκολη απόφαση και στην οποία δεν θα πάρω θέση ούτε θεωρητικά. Μπορούν να συμβαδίζουν επ' αόριστον!

Υποστηρίζεται συχνά πως η τηλεόραση έχει χάσει σημαντικό έδαφος από το Youtube. Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με αυτό;

Η τηλεόραση έχει χάσει έδαφος γιατί πολύς κόσμος προτιμάει να επιλέγει μόνος του τι θα δει μέσα στο youtube, αλλά η αλήθεια είναι πως το τελευταίο διάστημα η τηλεόραση ζει μια νέα ακμή παγκοσμίως και φαίνεται ότι παίρνει τα πάνω της ξανά.

Tα μελλοντικά σας σχέδια;

Περιλαμβάνουν νέα κείμενα για το stand up, μια δεύτερη συλλογή διηγημάτων τρόμου μετά το πετυχημένο «Κάτι Χαμογελάει στις σκιές», νέες εκπομπές στο youtube και περισσότερη συνέπεια!

Συνέντευξη: ΜΑΡΙΑ ΣΜΗΝΑ

Για περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΩΜΩΔΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ