ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΗΡΑ ΚΑΤΣΟΥΔΑ: ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΩΜΩΔΙΑΣ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ


Η πολυτάλαντη, άμεση και χειμαρρώδης Ήρα Κατσούδα έρχεται να μας εντυπωσιάσει με την απολαυστική συνέντευξη που μας παραχώρησε σχετικά με το 1ο Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο. Αποκλειστικά για τους αναγνώστες  του townsendia απολαύστε την...

Πρώτο Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης. Ως μια εκ της διοργάνωσής του, μιλήστε μας για την τόσο αναμενόμενη δράση, που έρχεται να ταράξει τα νερά της πόλης.

Αρχικά να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενη (και πολύ άυπνη!) με την Διοργάνωση του Φεστιβάλ και που επιτέλους το βάλαμε μπροστά. Ξέρεις, το λέγαμε πολλά χρόνια αλλά πάντα είχαμε πολλές υποχρεώσεις για να το τρέξουμε. Φέτος είπαμε να βάλουμε στην άκρη τα υπόλοιπα και να το ξεκινήσουμε! Είναι λοιπόν το πρώτο Φεστιβάλ στην Ελλάδα που φιλοξενεί κωμωδίες από όοοολο το φάσμα των τεχνών και δεν περιορίζεται στο Stand up Comedy και στο θέατρο.

Σε συνομιλίες με διοργανωτές δηλώθηκε ότι το Φεστιβάλ είναι ένα όνειρο σας, αλλά και η εδραίωσή του ως θεσμός. Τι είναι για εσάς αυτό το όραμα, και πως πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί;

Κοίταξε. Αυτό το Φεστιβάλ ήρθε για να μείνει (απειλητικό ακούστηκε). Στόχος μας είναι να γίνει θεσμός και σιγά σιγά να αγκαλιάσει όλη την πόλη. Όχι ότι φέτος έχουμε λίγα σημεία – έχουμε 5 χώρους, αλλά στο μέλλον θέλουμε να αποτελεί τόσο μια γιορτή για την πόλη όσο και ένα υπερτοπικό κέντρο συνάντησης καλλιτεχνών και κοινού.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, είδαμε πολλές δράσεις από διάφορα είδη σχετικά με την κωμωδία, από Έλληνες αλλά και ξένους καλλιτέχνες. Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή αυτών των καλλιτεχνών;

Φέτος είπαμε ότι θα έχει τουλάχιστον μια παράσταση από κάθε είδος. Είχαμε ήδη εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από καλλιτέχνες, είχαμε και εμείς στα υπόψιν μας κάποιες παραστάσεις που θέλαμε να τις φέρουμε και voila έκλεισε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα!


Θα σας δούμε επί σκηνής με τον, επί σειρά ετών, παρτενέρ σας κ. Ανδρέα Πασπάτη. Μιλήστε μας για την παράσταση “Under construction - new material”.

Το Under Construction ουσιαστικά είναι τα κείμενα που δουλεύουμε ο καθένας για την επόμενη solo μας παράσταση. Ουσιαστικά είναι ένα από κοινού work in progress. Εντάξει η αλήθεια είναι ότι ψάχνουμε και ευκαιρία να ξαναπαίξουμε μαζί με τον Ανδρέα. Καλά τα solo μας αλλά σαν να μοιράζεσαι την ίδια σκηνή με φίλο και συνεργάτη δεν έχει!

Πριν από κάποια χρόνια είδαμε να δημιουργείτε και πάλι με τον κ. Πασπάτη το πρώτο staund up comedy battle όπως και το πρώτο stand up comedy talk show. Θα δούμε κάτι ανάλογο στο μέλλον ή μήπως το φεστιβάλ είναι ''το λιμάνι που θα ρίξετε άγκυρα'' και θα πολεμήσετε στο να γίνετε ακόμη πιο ενδιαφέρον κάθε χρόνο;

Σίγουρα το Φεστιβάλ πλέον είναι μια προτεραιότητα, αλλά μας ξέρεις. Δεν μπορούμε να βάλουμε κώλο κάτω! Ιδέες έχουμε πάρα πολλές, χρόνο ελάχιστο αλλά σίγουρα θα δείτε και άλλα πράγματα από την σεζόν που έρχεται. Δεν σποιλάρω!

Πτυχιούχος στο Οικονομικό Τμήμα του Α.Π.Θ. Επίσης έχετε σπουδάσει κλασική μουσική, χορό και υποκριτική, που ήταν και αυτό που σας κέρδισε. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα παιδικό όνειρο ή το ανακαλύψατε με την πάροδο τον χρόνων;

Από μικρή μου άρεσε το χιούμορ. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια με πολύ χιούμορ και τους ευχαριστώ για αυτό. Τώρα θα έλεγα ψέμματα ότι συγκεκριμένα το stand up ήταν παιδικό όνειρο. Βασικά δεν ήξερα σαν παιδί το stand up σαν είδος (όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα)! Από την στιγμή βέβαια που το ανακάλυψα, με κέρδισε, το λάτρεψα, και το υπηρετώ. 

Τι είναι για εσάς όλο αυτό το ταξίδι της σύλληψης, συγγραφής αλλά και ερμηνείας του Stand up;

Ένα δύσκολο αλλά και διασκεδαστικό ταξίδι! Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι της συγγραφής με την έννοια μια καλή σύλληψη δεν φέρνει από μόνη της το γέλιο, όπως ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη. Ωπ! Τι έκανα εκεί; Λοιπόν, απαιτούνται τεχνικές σβήσιμο, γράψιμο, σβήσιμο, γράψιμο, δοκιμές, edit κτλ. Αλλά είναι πολύ γοητευτικό το είδος. Γιατί όλο βασίζεται πάνω σου. Είσαι κύριος και της επιτυχίας και της αποτυχίας.

Πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει stand up ο κάθε ηθοποιός ή είναι ένα ταλέντο που θα πρέπει να έχεις κανείς;

Όχι δεν μπορεί να κάνει stand up ο κάθε ηθοποιός. Οι ηθοποιοί έχουν συνηθίσει να υπάρχει ο «τέταρτος τοίχος» και να υποδύονται κάποιο ρόλο. Στο stand up δεν είναι καθόλου έτσι. Είναι κάτι άμεσο, και σίγουρα δεν υποδύεσαι κάτι. Είναι η πλήρης έκθεση. 


Εκτιμάτε ότι έχουμε καλούς κωμικούς στην Ελλάδα και αν ναι, ξεχωρίζεται ενδεικτικά κάποιους;

Προφανώς και έχουμε κωμικάρες στην Ελλάδα! Η σκηνή είναι σχετικά νεοσύστατη για την χώρα και όλοι οι κωμικοί συμβάλουμε με τον τρόπο μας να αναπτυχθεί η σκηνή. Προφανώς και ξεχωρίζω κάποιους, αλλά τώρα αν τους πω δεν θα στενοχωρηθούν οι άλλοι; Οπότε δεν λέω τίποτα!

Κλείνοντας θα θέλαμε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες της Townsendia, τα μελλοντικά σας σχέδια.

Στα πολύ άμεσα σχέδια μου είναι να τελειώσει το Φεστιβάλ και να κλείσω το κινητό μου κάνα μήνα! Από κει και πέρα δεν θα το κάνω αυτό γιατί ήδη έχω κανονισμένες περιοδείες και εμφανίσεις. Από Σεζόν θα είμαι στην Αθήνα για παραστάσεις αλλά όλα αυτά θα ανακοινωθούν στην ώρα τους. Συγγνώμη στους αναγνώστες σας, θα τα μάθετε όλα εν καιρώ!

Συνέντευξη: ΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Για περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΩΜΩΔΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ