ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Κωνσταντίνος Φωτίου: Προτιμώ να βλέπω τον κόσμο γύρω μου να γελάει


Πριν λίγους μήνες στον Πολυχώρο Ενώ είχα την τύχη να γνωρίσω τον Κωνσταντίνο Φωτίου, έναν από τους πρωταγωνιστές της παράστασης Κατσαρίδα, που μου χάρισε άφθονο γέλιο και μου έδωσε την ευκαιρία να τον ξανασυναντήσω, αυτήν την φορά σε μία "σκοτεινή" παράσταση, το "TITUS ANDRONICUS" του Σαίξπηρ, η οποία θα παίζεται για άλλες 3 μέρες στο LABATTOIR (ΠΑΛΙΑ ΣΦΑΓΕΙΑ).

Πρωταγωνιστείτε στην τραγωδία εκδίκησης του William Shakespeare, "TITUS ANDRONICUS", ένα από τα πιο βίαια έργα του Σαίξπηρ. Πώς προβάλλεται η βία μέσα στο έργο;

Η παράσταση εκτός από αυστηρώς ακατάλληλη για ανηλίκους, απαιτεί και γερό στομάχι, καθώς πολλές σκηνές απλώνονται μπροστά σε κόρες ματιών με αβρότητα και ακραίο-στεγνό ρεαλισμό. Ικανοποιεί, όμως, τόσο του λάτρεις του Σαίξπηρ, όσο και αυτούς του σύγχρονου Θεάτρου, καθώς δένουν αρμονικά σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Ποιόν χαρακτήρα υποδύεστε; Εντοπίζετε κοινά στοιχεία στον χαρακτήρα σας και στον ρόλο που υποδύεστε;

Είμαστε 4 ηθοποιοί που ο καθένας από εμάς έχει κληθεί να υποδυθεί περισσότερους από δύο ρόλους. Δεν είμαι το ίδιο κοντά στον κάθε ρόλο, που έχω πλησιάσει σε αυτό το έργο. Σίγουρα, όμως, έχω αφήσει τον καθένα από αυτούς τους ρόλους να επηρεάσει τον δικό μου εσωτερικό κόσμο. Επίσης, δεν ξέρω αν είναι εφικτό, στην ηλικία που είμαι, να μπορέσω να νιώσω ότι πλησιάζω τέτοιους τιτάνες-ρόλους.

Το έργο χρονολογείται μεταξύ 1588 και 1593. Πιστεύετε ότι παραμένει επίκαιρο ανά τους αιώνες;

Πάντα θα υπάρχουν, ακόμα και στις προσωπικές μας στιγμές, νότες πονηριάς, εκδίκησης, κακές σκέψεις σε βαθμό, που ορισμένες φορές τρομάζεις με τον εαυτό σου, και μόνο που έχουν μπει τέτοιου είδους ιδέες στο μυαλό σου… σε σημείο να αναρωτιέσαι τι μπορεί να ζει παρέα με το υποσυνείδητό σου. Οπότε, ναι! Παραμένει επίκαιρο ανά τους αιώνες.

Τι σκέψεις και συναισθήματα προκαλεί η παράσταση;

Είναι αυτή η κατάρα που κυνηγάει τους ηθοποιούς, η οποία δεν αφήνει στους ίδιους να νιώσουν και να βιώσουν αυτό που προκαλεί η παράσταση που συμμετέχουν. Είτε κωμωδία, είτε σατιρικό δράμα, είτε τραγωδία. Θα μπορούσα να σας απαντήσω με βάση τα σχόλια που ακούω και στοχεύουν κατευθείαν καρδιά, αλλά ο καθένας αντιλαμβάνεται την παράσταση διαφορετικά! Οπότε δεν θα το κάνω. Θα είμαι ψεύτης.

Σε τι κοινό απευθύνεται;

Σίγουρα σε ένα κοινό ενηλίκων άνω των 18.


Το όνειρό σας ήταν να γίνετε ηθοποιός; Πότε και πώς προέκυψε αυτό;

Θα πω κάτι που ίσως ακουστεί περίεργο. Δεν κάνω όνειρα. Αφήνω τη ζωή να μου στρώσει το δρόμο μπροστά μου κι εγώ απλά τον ακολουθώ. Και μέχρι στιγμής, κυλάει όμορφα σαν σε παραμύθι. Δεν έχω συναντήσει καμία λακκούβα, κανένα φανάρι, καμία πινακίδα "αδιέξοδο". Αλλά δεν συμφωνώ με αυτό. Σπρώχνω τον κάθε άνθρωπο στο να κάνει όνειρα. Να κάνει τεράστια όνειρα! Και θα είμαι δίπλα σε όποιον ποθήσει πολύ να τα πραγματοποιήσει. (…) Κάπως έτσι, "τυχαία" μπήκα στον κόσμο του Θεάτρου. Ξαφνικά! Στα 16 μου. Ένα απόγευμα. Χτύπησε το τηλέφωνό μου και άκουσα "Γεια σου Κωνσταντίνε. Έχω ένα θεατρικό κείμενο μπροστά μου και ένας από τους ρόλους μού θυμίζει εσένα. Θα ήθελες να δοκιμάσεις;". Και έτσι γνώρισα και αυτόν τον τρόπο ζωής. Της σκηνής. Που ίσως να είναι και ο πιο αληθινός.

Τι ρόλους έχετε υποδυθεί έως τώρα; Θα θέλατε να επαναλάβετε κάποιον από αυτούς;

Έχω πλησιάσει πολλούς ρόλους από την εφηβική μου ηλικία μέχρι και σήμερα. Θα μου επιτρέψετε να ξεχωρίσω τον Μενέλαο από την "Ελένη" του Ευριπίδη, τον Τζίτζικα από την "Κατσαρίδα" του Βασίλη Μαυρογεωργίου, και τον Τίτο Ανδρόνικο. Η αλήθεια είναι ότι τους συγκεκριμένους ρόλους τους έχω ακόμα στη ζωή μου. Υπάρχουν ακόμα στην παρέα μου. Σίγουρα, όμως, κάποια στιγμή που θα χωρίσουν οι δρόμοι μας, θα ήθελα να συναντήσω πάλι τον Τίτο Ανδρόνικο.

Έχετε κάποιον συγκεκριμένο ηθοποιό ως πρότυπο;

Πολλοί οι αγαπημένοι μου. Έχω μία ιδιαίτερη αδυναμία στον Πυγμαλίων Δαδακαρίδη.

Προτιμάτε την Κωμωδία ή το Δράμα;

Προτιμώ να βλέπω τον κόσμο γύρω μου να γελάει. Το ίδιο ποθώ και για τους θεατές. Όταν από τη σκηνή βλέπω χείλη να λυγίζουν προς τα πάνω, χαμογελάει και η καρδιά μου.

Ποιά είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα ;

Του χρόνου θα έχω την ευκαιρία να πλησιάσω και να γνωρίσω και τον Οδυσσέα. Ανυπομονώ! Η "Κατσαρίδα", η "Ελένη" και ο "Τίτος Ανδρόνικος" θα συνεχίσουν. Όλες οι παραγωγές είναι από την οικογένεια του Μικρού Βορρά και η σκηνοθεσία του Τάσου Ράτζου, που είχα την τύχη και την τιμή να γνωρίσω και να μάθω πολλά για το θέατρο στο δεύτερο (2ο) έτος της Δραματικής Σχολής του Ανδρέα Βουτσινά μέχρι και σήμερα.

Συνέντευξη: ΛΕΥΚΟΘΕΑ ΠΑΝΟΥΣΟΥ

Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: Titus Andronicus από τον Μικρό Βορρά