ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΓΙΑΝΝΟΣ ΧΑΛΑΡΗΣ: 'Η ΜΑΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΕΧΝΗ'


Σίγουρα είναι πολλοί αυτοί, που κατά τη διάρκεια της ζωής τους παρακολούθησαν κάποιο μαγικό κόλπο ή κάποιο μαγικό show. Η δεξιοτεχνία με την οποία χαρακτηρίζονται στα shows τους οι μάγοι είναι συχνά εντυπωσιακή, αφού κάνουν τους περισσότερους θεατές να αναρωτιούνται έντονα για τον τρόπο με τον οποίο κάνουν αυτά τα ανεξήγητα μαγικά κόλπα μπροστά στα μάτια τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκει αναμφισβήτητα ο Γιάννος Χάλαρης, ο 25χρονος μάγος, που κατοικεί στη Θεσσαλονίκη, και ο οποίος όπως ομολογεί «η καρδιά του ανήκει στη μαγεία». Ο Γιάννος Χάλαρης θα λάβει μέρος στο Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης, με το δικό του show να παρουσιάζεται στις 19 Μαΐου, στις 20:30 - 21:30 και δέχτηκε με προθυμία να μιλήσει στην Townsendia για αυτήν του την επιλογή.

Όντας μάγος, ποιο ήταν το κίνητρό σας για να λάβετε μέρος στο Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης;

Από μικρός ήμουν μεγάλος φαν της κωμωδίας και συγκεκριμένα του Stand Up Comedy. Παρακολουθούσα πολλούς ξένους κωμικούς όπως ο Loui Ck, Dave Chappelle, Bill Burr και άλλους. Αργότερα γνώρισα και αρκετούς Έλληνες κωμικούς και εκεί άρχισα να καταλαβαίνω ότι η τέχνη της Μαγείας και το Stand Up comedy έχουν πολλά κοινά. Όπως ένα εντυπωσιακό μαγικό έχει σασπένς και έκπληξη, έτσι ακριβώς έχει και ένα καλό αστείο. Αυτές κι άλλες ομοιότητες με ώθησαν στο να δοκιμάσω και εγώ να συνδέσω το χιούμορ με τη μαγεία και να δημιουργήσω αυτή την παράσταση. Είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα είναι μια μοναδική εμπειρία για όλους.

Το show σας ονομάζεται «Μάγος για ένα βράδυ». Για ποιες εκπλήξεις να προετοιμαστούμε;

Ξέρω ότι με μια πρώτη ματιά ο τίτλος παραπέμπει κάπου αλλού… Οπότε για να μην μπερδευτεί κανείς, να επισημάνω ότι πρόκειται για Magic show όχι Strip Show… Το μάγος αναφέρεται στους θεατές που συμμετέχουν ενεργά στο σόου και είναι σαν να γίνονται Μάγοι για ένα βράδυ. Αυτό της παράστασης. Επίσης θέλω να μιλήσω στον κόσμο για όλες τις κλισέ, κακές και κουραστικές ατάκες που ακούει ένας Μάγος στην καθημερινότητα του. Μπορείς να εξαφανίσεις την πεθερά μου; Ένα μαγικό να πλένονται τα πιάτα μόνα τους ξέρεις; Οπότε έρχεσαι σε μια παράσταση όπου βλέπεις μέσα σε ένα βράδυ τι τραβάει ένας μάγος.

Πως προέκυψε η ενασχόληση με την μαγεία στη ζωή σας;

Όλα ξεκίνησαν όταν πήγα ένα ταξίδι με τους γονείς μου στην Ταϊλάνδη το 2007. Ήμουν δεκατριών και τότε είδα για πρώτη φορά μαγικά εξ επαφής (Close Up Magic) σε ένα εμπορικό κέντρο. Αν και δεν ήταν τόσο φαντασμαγορικό το μαγικό που είδα, εγώ κατενθουσιάστηκα και ήθελα να μάθω πώς γίνεται πάση θυσία. Έτσι κι έγινε, και μετά άρχισα να το δείχνω σε όποιον γνώριζα. Από εκείνο το σημείο «κόλλησα» και ξεκίνησα να ασχολούμαι φανατικά με την τέχνη της μαγείας. Οπότε όλο αυτό θα λέγαμε ότι ξεκίνησε με μία «μαγική σπίθα».


Τι σημαίνει μαγεία για εσάς;

Αρχικά η μαγεία είναι μία τέχνη. Η τέχνη του να αφηγείσαι και να εκφράζεσαι κάνοντας το αδύνατο δυνατό. Αυτό που θεωρώ τόσο ιδιαίτερο στη μαγεία είναι ότι σου δίνει την ευκαιρία να βιώσεις μία αξέχαστη και μοναδική εμπειρία, παίρνοντας για παράδειγμα ένα απλό και καθημερινό αντικείμενο και μετατρέποντάς το σε κάτι τελείως ασυνήθιστο και εξωπραγματικό. Πιστεύω πως όταν μπορείς να δείξεις ότι οι κανόνες της φυσικής και τα όρια της λογικής καταρρίπτονται, αυτομάτως δημιουργείς μία εντυπωσιακή στιγμή.

Πόσο δύσκολη είναι η δουλειά που έχετε επιλέξει να κάνετε;

Νομίζω πως οτιδήποτε, είτε πρόκειται για χόμπι είτε για επάγγελμα, το οποίο σου αρέσει και αγαπάς, δεν το βλέπεις ποτέ σαν κάτι δύσκολο ή κουραστικό. Από τη στιγμή που αποτελεί το πάθος σου, θέλεις να γίνεις όσο καλύτερος μπορείς και να συνεχίσεις να εξελίσσεσαι χωρίς, βέβαια, να μπορείς ποτέ να φτάσεις το απόλυτο. Παρόλα αυτά, η τέχνη της Μαγείας απαιτεί πάρα πολλή εξάσκηση και αφοσίωση. 

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις του κόσμου στη δουλειά σας μέχρι σήμερα;

Οι αντιδράσεις του κόσμου ποικίλλουν ανάλογα με την κατάσταση και την περίσταση. Άλλοτε θετικές, άλλοτε αρνητικές, άλλοτε ουδέτερες, κάτι το οποίο εξαρτάται και από το χαρακτήρα των θεατών. Η αλήθεια είναι πως πολλοί άνθρωποι έχουν στερεοτυπικές αντιλήψεις σχετικά με τη μαγεία. Αυτό συμβαίνει γιατί τις περισσότερες φορές έχουν στο μυαλό τους την εικόνα ενός κλασικού μάγου παλιάς εποχής (που βγάζει λαγούς μέσα από καπέλα, χρωματιστά μαντίλια κλπ). Σε κάθε περίπτωση, όμως, θεωρώ πως όταν παρουσιάζεις κάτι καλλιτεχνικά άρτιο ο κόσμος αντιλαμβάνεται την ομορφιά του και το απολαμβάνει.

Ο χώρος της μαγείας είναι το επάγγελμα με το οποίο θέλετε να ασχοληθείτε εφ’ όρου ζωής;

Η αλήθεια είναι πως σπουδάζω παράλληλα κινηματογράφο, μια εξίσου όμορφη τέχνη, αλλά η καρδιά μου ανήκει μόνο στη Μαγεία. Είναι το πάθος μου και αυτό με το οποίο θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά για την υπόλοιπη ζωή μου.

Υπάρχει κάποιο αγαπημένο μαγικό κόλπο δικό σας και του κόσμου;

Προσωπικά τα αποκαλώ «μαγικά εφέ» γιατί ο όρος «κόλπα» μου βγάζει κάτι πολύ πρόχειρο και ψεύτικο. Στην πραγματικότητα είναι μικρές συνθέσεις μαγείας, όπως υπάρχουν μουσικές και ζωγραφικές συνθέσεις. Τώρα, όσον αφορά το αγαπημένο μου μαγικό υπάρχουν πολλά, αλλά ένα που ξεχωρίζει με διαφορά είναι το Travelers. Σε αυτό ένας θεατής υπογράφει τους τέσσερις Άσσους και τους βάζει πίσω στην τράπουλα όπου θέλει. Μετά, έχοντας άδεια χέρια βγάζω κάθε υπογεγραμμένο Άσσο από μια τσέπη. Φυσικά στο τέλος οι άσσοι, που ήταν στην τράπουλα, δεν υπάρχουν πια! Τώρα, αν και αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου μαγικά εφέ δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητα και του κόσμου. Συνήθως αυτό που μένει στον κόσμο είναι όταν διαλέγουν πολλά άτομα ένα χαρτί (π.χ. 10 άτομα) τα βάζουν πίσω και ανακατεύουν την τράπουλα και μετά βρίσκω το κάθε χαρτί με έναν εντυπωσιακό τρόπο (π.χ. πετάω όλη την τράπουλα στον αέρα και στο τέλος πιάνω μόνο το χαρτί του τελευταίου θεατή)!!!


Ποια πιστεύετε πως είναι τα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ένας μάγος για να είναι επιτυχημένος στη δουλειά του;

Σίγουρα κάθε Performer, όχι μόνο ο μάγος, πρέπει να μπορεί να επικοινωνεί με το κοινό του και να έχει μια μεταδοτικότητα. Στην ουσία πρέπει να είναι Showman και ταυτόχρονα ταπεινός και συμπαθής, ώστε να μην φαίνεται εγωιστής και αλαζόνας. Τώρα, συγκεκριμένα στην Τέχνη της Μαγείας πρέπει να έχει άριστη τεχνική και γνώση της ψυχολογίας, όπως και της κατεύθυνσης της προσοχής (misdirection = direction of attention). Το πιο σημαντικό είναι να έχεις έναν στόχο και να είσαι προσηλωμένος σε αυτόν. Να κάνεις τον κόσμο να βιώσει κάτι μοναδικό και ανεπανάληπτο.


Τι να περιμένουμε να δούμε από εσάς στο μέλλον;

Προσπαθώ να κάνω όσα περισσότερα μπορώ αυτόν τον καιρό. Από παραστάσεις σε ξενοδοχεία και εμφανίσεις σε Φεστιβάλ και διαγωνισμούς μέχρι εβδομαδιαία σόου σε καφετέριες και μπαρ. Το σίγουρο είναι πως για να γίνεις γνωστός και να αποκτήσεις έναν μεγάλο κύκλο «θαυμαστών» πρέπει να εμφανίζεσαι παντού και όσο πιο συχνά μπορείς. Επίσης, σκοπεύω να παρουσιάσω το θεματικό One man Show “CineΜαγεία” που παρουσιάζει την τέχνη του Κινηματογράφου μέσα από την τέχνη της Μαγείας. Δε γνωρίζω ακόμα πού, αλλά ο χώρος είναι θέμα χρόνου να βρεθεί.

Συνέντευξη: ΜΑΡΙΑ ΣΜΗΝΑ

Για περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΩΜΩΔΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ