ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Εν Δυνάμει: Η ισότητα έχει πολύ δρόμο ακόμα, τόσο στη ζωή, όσο και στην τέχνη

Οι "Εν Δυνάμει" συστήνονται ως μια ομάδα νέων καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Ιδρύθηκαν  από τη Ελένη Δημοπούλου και τη Μαρία Ιωαννίδου. Το 2008 ξεκίνησαν τη δράση τους στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να στηρίξουν και να διευκολύνουν τα μέλη τους να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο. Τα Ερωτευμένα άλογα, η νέα παραγωγή της ομάδας επιχειρεί, να καταγράψει την πορεία ενός «…αχ!», ενός επιφωνήματος που συνοδεύει τον κεραυνοβόλο έρωτα, την απόρριψη, την ανάταση, την οδύνη αλλά και την ηδονή. Ο Αργύρης Πνευματικός, η Γιώτα Κουιτζόγλου και η Δανάη Τσορλίνη, ηθοποιοί της παράστασης, μιλούν για το εγχείρημα αυτό και όχι μόνο.


Τί εκφράζει ο τίτλος "Ερωτευμένα Άλογα" και τί να περιμένει να δει  επί σκηνής ο θεατής από τη συγκεκριμένη παράσταση;

Αργύρης Πνευματικός: Εκφράζει το συναίσθημα του έρωτα. Ουσιαστικά αυτή η παράσταση πραγματεύεται το συναίσθημα του έρωτα και τη δυναμική που έχει ο έρωτας σαν συναίσθημα στους ανθρώπους γύρω. Ως προς το τι να περιμένει να δει κανείς, θέτει προβληματισμούς για τη σχέση των ανθρώπων με αναπηρία με τον έρωτα.

Δανάη Τσορλίνη: Ο τίτλος εκφράζει τον δυνατό έρωτα.

Γιώτα Κουϊτζόγλου: Είναι ένας τίτλος με πολλαπλές αναγνώσεις, ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδισμα με τις λέξεις. Εμπεριέχει πολλές έννοιες, προβάλλει ως πρωταγωνιστές τον έρωτα -ή καλύτερα την κατάσταση του να είναι κάποια/ος ερωτευμένη/ος- και την λογική που φλερτάρει διαρκώς με την ίδια της την έλλειψή. Η διττή, κυριολεκτική και οπτικά ποιητική  εικόνα που δημιουργούν τα "άλογα" (ως ουσιαστικά και υπό την επήρεια του έρωτα), για μένα αποπνέει ορμή, δύναμη, περηφάνια, κάτι βαθιά ενστικτώδες γι' αυτό και ανθρώπινο. Τα άλογα ανθρωπομορφοποιούν και ταυτόχρονα θεοποιούν τον έρωτα ακριβώς επειδή του προσδίδουν ειλικρινή και φυσικά χαρακτηριστικά. Όλα αυτά ελπίζουμε να εντοπίσει και το κοινό μέσα στην παράσταση, μια ποιητική ειλικρίνεια.

Η τελική σύνθεση του έργου αποτελεί μια προϋπάρχουσα θεατρική δραματουργία ή προέκυψε από τα μέλη της ομάδας σας;

Αργύρης: Η ομάδα έφτιαξε το κείμενο μέσα από δραστηριότητες και αυτοσχεδιασμούς που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των προβών.

Γιώτα: Το κείμενο δεν προϋπήρχε, αλλά συνδημιουργήθηκε από τα μέλη της ομάδας. Είναι αποτέλεσμα πολύμηνης και πολυεπίπεδης έρευνας. Προέκυψε από προσωπικά βιώματα και ενδόμυχες σκέψεις που βρήκαν το θάρρος να εκφραστούν σε πλαίσια ομαδικών συζητήσεων, ασκήσεων και πειραματισμών, από συνεντεύξεις με διάφορους ανθρώπους, μελέτη ερευνών και ποικίλης αρθρογραφίας. Μεταξύ άλλων, ακούγεται και το κείμενο της Γιώτας Τεμπρίδου «Η Σύμβαση», ενώ υπάρχουν διάχυτες αναφορές σε εμβληματικές φράσεις στοχαστών και λογοτεχνών για αυτό που ονομάζουμε έρωτα.


Πολύ πρωτοποριακή και δυνατή είναι η εικόνα του trailer της παράστασης. Πείτε μας λίγα λόγια για το εγχείρημα αυτό. 

Αργύρης: Από τη στιγμή που η παράσταση ονομάζεται «Ερωτευμένα Άλογα». Εμείς σαν ηθοποιοί υποδυόμαστε τα άλογα που έχουν φτάσει στο αποκορύφωμα του έρωτα.

Δανάη: Μου άρεσε πολύ η διαδικασία βιντεοσκόπησης του τρέιλερ. Όταν το είδα το τρέιλερ μου φάνηκε άγριο. Ξαφνιάστηκα, δεν το περίμενα αυτό.

Γιώτα: Ενδιαφέρον είχε και η αντίδραση των περαστικών: οχήματα και πεζοί έκοβαν ταχύτητα για να χαζέψουν σχεδόν 30 ανθρώπους να τρέχουν αλαφιασμένοι και χαρούμενοι, στη μέση του πουθενά, φορώντας μόνο λευκά εσώρουχα, ενώ ήταν ακόμα αρχές άνοιξης. Ήταν πάντως μία σχεδόν ανώδυνη και σίγουρα διασκεδαστική διαδικασία, χάρη στις καλοκουρδισμένες κινήσεις του Δημήτρη Ζάχου, που επιμελείται το τρέιλερ και των υπόλοιπων συντελεστών.

Ποιά μηνύματα επιθυμείτε να περάσετε στο κοινό μέσα από το συγκεκριμένο έργο; 

Αργύρης: Την ακατανίκητη δύναμη του συναισθήματος του έρωτα. Το ότι και οι άνθρωποι με αναπηρία έχουν δικαίωμα στον έρωτα και το σεξ.

Δανάη: Θα ήθελα, φεύγοντας κάποιος από την παράσταση μας να έχει μια καθαρότερη εικόνα για εμάς. Μια εικόνα αγάπης.

Γιώτα: Προσωπικά, θα ήθελα οι θεατές να μην "πάρουν" κάτι φεύγοντας από το θέατρο, αλλά να αφήσουν. Να αφήσουν κάτω από το κάθισμα τις προκαταλήψεις και τις κόκκινες γραμμές που συνήθως υπάρχουν όταν συζητάμε για τον έρωτα και το σεξ -και δη όταν αυτά τα θέματα συνδυάζονται με την αναπηρία. Να αφήσουν τον εαυτό τους να κατακλυστεί από την ποιητικότητα της παράστασης, την αλήθεια του ίδιου του έρωτα και την αναπόφευκτη ισότητα που επιβάλλει.

Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σας με την ομάδα "Εν Δυνάμει";

Αργύρης: Ήθελα να γραφτώ σε μια θεατρική ομάδα, αλλά λόγω της κινητικής μου αναπηρίας δεν μπορούσα να γραφτώ σε οποιαδήποτε ομάδα γιατί θα συναντούσα κάποιες δυσκολίες. Γι’αυτό μετά από έρευνα και την έντονη προτροπή του γυμναστή μου και των γονέων μου, αποφάσισα να συμμετέχω στην ομάδα "Εν Δυνάμει".

Δανάη: Η ενασχόληση μου με το "Εν Δυνάμει" ξεκίνησε πέρυσι, στα καλλιτεχνικά εργαστήρια που οργάνωνε η ομάδα.

Γιώτα: Αν και γνώριζα κάποια μέλη της ομάδας από πριν, η ενεργός συμμετοχή μου ξεκίνησε το 2013, όταν κάποιο Σάββατο πήγα περίπου τυχαία σε μια πρόβα και από τότε κόλλησα.


Συμφωνείτε πως οι "Εν Δυνάμει" αποτελούν πρότυπο για τον τρόπο που θα μπορούσαν να αλληλοσυμπληρώνονται οι άνθρωποι σε μια ιδεατή κοινωνία;

Αργύρης: Συμφωνώ μαζί σας και επαυξάνω.

Δανάη: Ναι, θα ήταν ωραία να υπήρχε αυτή η ισότητα σε όλη την κοινωνία.

Γιώτα: Δεν ξέρω αν αποτελούμε πρότυπο. Το πρότυπο είναι βαριά λέξη. Σίγουρα όμως αποτελούμε ένα μοναδικό και ρεαλιστικό παράδειγμα με τα θετικά του και τα αρνητικά του. Αυτό που στην πραγματκότητα εύχομαι είναι κάποτε να λογιζόμαστε ως ένα πρωτόλειο παράδειγμα. Ελπίζω η αλληλοσυμπλήρωση να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο και τα πράγματα να εξελιχθούν έτσι, που στο μέλλον να θεωρούμαστε ένα "πρωτόγονο", σχεδόν "ελλιπές" παράδειγμα.

Πρόκειται βέβαια για μια ομάδα που δεν ασχολείται αποκλειστικά με το θέατρο αλλά και με όλο το φάσμα της τέχνης. Ποιές δράσεις της είναι εκείνες που σας γοητεύουν περισσότερο;

Αργύρης: Μέχρι στιγμής προσωπικά δεν έχω συμμετέχει σε δραστηριότητες πέραν του θεάτρου, γιατί είμαι καινούργιος στην ομάδα, αλλά μπορώ να πω ότι με γοητεύει το γεγονός οτί υπάρχουν προσωπικές σχέσεις μεταξύ των μελών της ομάδας πέραν της παράστασης και των προβών π.χ πηγαίνουμε διακοπές μαζί κλπ.

Δανάη: Εκτός από το θέατρο, με γοήτευσε ιδιαίτερα και ο χορός. Ο χορός είναι σημαντικός για μένα, μου αρέσει που ασχολούμαστε όλοι μαζί με αυτό.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2017, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, αποφασίστηκε πως «αίρεται ο αποκλεισμός των ατόμων με ειδικές ανάγκες από τις εισαγωγικές εξετάσεις στις ανώτερες δραματικές σχολές, καθώς καταργήθηκε η σχετική αναχρονιστική διάταξη του ΠΔ 370/1983». Θεωρείτε πως αυτή η απόφαση επισφράγισε την ισότητα στην τέχνη ή ο αγώνας μόλις ξεκίνησε;

Αργύρης: Ο αγώνας μόλις ξεκίνησε.

Γιώτα: Η ισότητα -όχι μόνον όσον αφορά την αναπηρία- έχει πολύ δρόμο ακόμα, τόσο στη ζωή, όσο και στην τέχνη. Η κατά τους τύπους άρση του αποκλεισμού είναι σίγουρα ένα βήμα προς την επιθυμητή κατεύθυνση, αλλά απέχει από την έμπρακτη εφαρμογή της άρσης. Είναι βέβαια κάτι πολύ θετικό, αλλά ακόμα όχι άξιο πανηγυρισμού.


Ποιά συμβουλή θα δίνατε στους ανθρώπους που επιθυμούν να ασχοληθούν με το θέατρο σήμερα αλλά φοβούνται τη μη ισότιμη διαχείριση της διαφορετικότητας;

Αργύρης: Δύο απαντήσεις έχω εδώ. Η πρώτη είναι να γραφτεί στους “Εν Δυνάμει” και η δεύτερη είναι το ότι αν έχει κάποιος μια μορφή αναπηρίας δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει. Όταν κάποιος βάζει έναν στόχο, άμα θέλει πολύ να τον πετύχει, θα τον πετύχει. Δεν υπάρχει περίπτωση, ό,τι και να λένε οι άλλοι.

Δανάη: Δε χρειάζεται να φοβούνται για τη διαφορετικότητά τους, γιατί όλοι οι άνθρωποι όπως κι εμείς ζούμε στην ίδια κοινωνία και έχουμε ίδια δικαιώματα.

Τί να περιμένουμε από τους "Εν Δυνάμει" στο μέλλον;

Αργύρης: Και άλλες παραστάσεις και ακόμα καλύτερες. Όχι ότι αυτή δεν είναι καλή, αλλά στοχεύουμε κάθε φορά και ψηλότερα. Τα καλύτερα έρχονται!

Δανάη: Μετά από αυτές τις παραστάσεις στη Μονή Λαζαριστών, ελπίζουμε να παίξουμε και άλλες παραστάσεις σε πολλά μέρη.

Γιώτα: Στο κοντινό μέλλον και πιο συγκεκριμένα στις αρχές Ιουλίου, μέλη της ομάδας θα ταξιδέψουν στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, για να συμμετάσχουν με την παράσταση "Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας ή Πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα" στην CREARC, την 30ή Συνάντηση Ευρωπαϊκού Νεανικού Θεάτρου. Γενικότερα πάντως, το μέλλον του "Εν Δυνάμει" εγκυμονεί πολλές δημιουργικές εκπλήξεις!

Οι φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Χονδροπήδα.

Συνέντευξη: ΑΝΝΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: 'ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΑ ΑΛΟΓΑ' ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ