ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Η ΟΜΑΔΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ 'ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΒΕΡΘΕΡΟΥ' ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΤΟΝ


Η Ομάδα «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» παρουσιάζει

«Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου
Το χρονικό μιας απόδρασης»

27 - 28 - 29 Απριλίου 2018
Παρασκευή - Σάββατο στις 21:00
και  Κυριακή  στις 19:00

στο Θέατρο Άνετον
«Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της Πόλης 2018»


Η παράσταση

«Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου»

Ένας Ασυμβίβαστος Ήρωας 

Το νεανικό μυθιστόρημα του Γκαίτε Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου (1774), έργο σταθμός για την παγκόσμια λογοτεχνία, αποτελεί ύμνο στην ελευθερία του ατόμου και ανοίγει το δρόμο για την ανάδυση του Ρομαντισμού. Ο νεαρός Βέρθερος, ήρωας ορμητικός, ασυμβίβαστος και παραδομένος ολοκληρωτικά στο συναίσθημα, γίνεται το ίνδαλμα της εποχής του. 


Ένας αφηγητής ξετυλίγει το νήμα της ιστορίας του ήρωα μέσα από αντικείμενα – τεκμήρια:  βιβλία, ημερολόγια, επιστολές... Ο Βέρθερος ξαναζεί μέσω της μνήμης, αμετακίνητος στις ιδέες του, πάντα μόνος, διωγμένος από την υποκρισία των κοινωνικών σχέσεων, ανίκανος να βρει κάπου να ανήκει πραγματικά, ως την τελική, οριστική φυγή του που μοιάζει κραυγή ελευθερίας. Μία μουσικός - περφόρμερ ενσαρκώνει τον ανεκπλήρωτο έρωτα του ήρωα, την αινιγματική Λόττε, που ακροβατεί ανάμεσα στις επιθυμίες της και τις κοινωνικές επιταγές. Η παράσταση βλέπει την εποχή μας μέσα από την οπτική του νεαρού ήρωα, μια εποχή που εχθρεύεται τους ανθρώπους. Ποια είναι η μοίρα του εξεγερμένου ατόμου σε μια τέτοια κοινωνία; Ποια η ευθύνη των μελών της; Έχει αξία η ζωή χωρίς ελευθερία;


Συντελεστές

Μετάφραση: Στέλλα Νικολούδη
Σκηνοθεσία: Κλαίρη Χριστοπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Θένια Χριστάκου
Δραματουργία: Θένια Χριστάκου, Κλαίρη Χριστοπούλου, Νατάσσα Αστρεινίδη, Βασιλική Αθανασιάδου
Σκηνικά - Κοστούμια: Ελίνα Ευταξία, Μαλαματή Ευθυμιάδου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Αθηνά Μπανάβα
Επιμέλεια κίνησης: Δέσποινα Καπουλίτσα
Μουσική επιμέλεια: Ομάδα Άνθρωπος στη Θάλασσα
Επιμέλεια Video: Γιώργος Φλέγγας
Φωτογραφίες: Χριστίνα Βούλγαρη, Θανάσης Κριτσωτάκης
Επικοινωνία: Απόστολος Λιάπης
Παραγωγή: Με τη στήριξη της «Ομάδας Τέχνης Oberon»
Η παράσταση βασίζεται στο βιβλίο: Johann Wolfgang von Goethe, Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου, μετάφραση Στέλλα Νικολούδη, Εκδόσεις Άγρα, 1996
Παίζουν οι ηθοποιοί: Εύη Παπαδοπούλου, Γιάννης Περδίκης, Νίκος Ράμμος


ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
27 , 28 , 29 Απριλίου  2018

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Παρασκευή -  Σάββατο στις 21:00 και την  Κυριακή  στις 19:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
60 λεπτά


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
10 ευρώ κανονικό, 7 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ομαδικό, ανέργων)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Στα εκδοτήρια του Δήμου Θεσσαλονίκης (Πλατεία Αριστοτέλους)
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-15:30
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-14:00 & 17:30-20:00
Τ: 2310 272022


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
ΘΕΑΤΡΟ  Άνετον
Παρασκευοπούλου 42, Θεσσαλονίκη - 546 40
Τ: 2310 869869

ΚΛΑΙΡΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (Σκηνοθέτις - Ηθοποιός)


Σπούδασε σκηνοθεσία στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. και υποκριτική στη Δραματική Σχολή Βεάκη (2001). Παρακολούθησε σεμινάρια με τους Sotigui Kouyate, Enrico Stolzenburg, Θωμά Μοσχόπουλο, Δημήτρη Καμαρωτό, Peta Lily, Jurij A. Vasiljev, Marie-Gabrielle Rotie, Wlodzimierz Staniewski, César Brie, Θεόδωρο Τερζόπουλο κ.α.

Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: Αυτός ο μπάσταρδος ο γιος της Αμαζόνας. Σπουδή στον Ιππόλυτο (2016), Παιχνίδι με τις λέξεις (συμμετοχή στην «Ανοιχτή Σκηνή-Θεατρικές φωνές της πόλης 2016»), Κουαρτέτο του Χάινερ Μύλλερ (2015), Κάσπαρ του Πέτερ Χάντκε (συνσκηνοθεσία με τις Βούλα Γεωργιάδου και Μερσίνα Παπαδοπούλου, PhotoBiennale LOGOS, Ρωμαϊκή Αγορά, 2014), Για να τελειώνουμε με την κρίση του θεού του Αντονέν Αρτώ (Στρατόπεδο Κόδρα-Σοφίτα, 2014), Πείνα-Β’ Σχεδίασμα (Coo Basement, 2012), Πείνα- in progress (Σχήμα Εκτός Άξονα-Βήμα στους νέους, 2011), Μία ξενάγηση (Coo Basement, 2010), Δεν υπάρχει κανείς… -performance βασισμένη στον πρόλογο του Προμηθέα Δεσμώτη (Μπενσουσάν Χαν, 2010). Ιδρυτικό μέλος της ομάδας “ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ” (2010). Έχει πραγματοποιήσει εργαστήρια υποκριτικής, αυτοσχεδιασμού και τεχνικών δραματοποίησης. 

Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με το Κ.Θ.Β.Ε., το Εθνικό Θέατρο, την Ομάδα Playback Ψ, την Εταιρεία Θεάτρου Μηχανή, το Cirque du Soleil, το Θέατρο Σφενδόνη κ.α., με σκηνοθέτες τους Γιάννη Μαργαρίτη, Πέρη Μιχαηλίδη, Βίκτορα Αρδίττη, Γιάννη Καλατζόπουλο, Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, Βούλα Γεωργιάδου, Claude Krespin, Peta Lily, Γιάννη Τσορτέκη κ.α. σε έργα των Ίψεν, Σαίξπηρ, Σενέκα, Αριστοφάνη, Στόπαρντ, Μπέκετ, Πεσσόα, Κάρλ Βάλεντιν, Ανδρέα Στάικου, Άρη Αλεξάνδρου, Πάμπλο Πικάσο, κ.α.