ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Ο ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ...

Το αργεντίνικο τάνγκο ακμάζει τα τελευταία χρόνια στην Θεσσαλονίκη, ενώ οι πιστοί φίλοι του έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον χορό σε μαγαζιά αποκλειστικά για τάνγκο είτε σε άλλα που διοργανώνουν κατά διαστήματα βραδιές τάνγκο. 

Το τάνγκο γεννήθηκε, εξελίχθηκε και ακμάζει στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη, ενώ έχει διαδοθεί σε όλο τον κόσμο. Οι δεκαετίες 1910 -1920 χαρακτηρίστηκαν ως περίοδοι διεθνούς τανγκομανίας, διότι το τάνγκο άρχισε να χορεύεται έξω από την Αργεντινή, στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική. Την ίδια περίοδο έφτασε και στην Ελλάδα, αλλά γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση την περίοδο του Μεσοπολέμου. Την περίοδο αυτή γράφονταν πάνω από 100 τάνγκο τον χρόνο από συνθέτες όπως ο Αττίκ, ο Μιχαήλ Σουγιούλ, τραγουδισμένα από την Σοφία Βέμπω, την Δανάη Στρατηγοπούλου και τον Νίκο Γούναρη.

Η αγκαλιά και η κινησεολογία του τάνγκο χορεύονται με 4 ρυθμούς: Κλασικό τάνγκο, βάλς, μιλόνγκα, και ηλέκτρο (ηλεκτρονική μουσική) που δεν ανήκει στην ουσία στην κατηγορία τάνγκο (Nuevo tango). Η διαφορά έγκειται στο ότι η μιλόνγκα είναι πιο παιχνιδιάρα, χορεύεται πολύ πιο ελεύθερα και είναι λίγο πιο γρήγορη σε ρυθμό. Πέραν της τεχνικής του χορού που επιτυγχάνεται μέσα από πολλές ώρες προπόνησης ο χορός του τάνγκο απαιτεί θέληση, σεβασμό του παρτενέρ, ταπεινότητα και αυτοπεποίθηση. Στο τάνγκο ο καβαλιέρος δίνει τις εντολές με το σώμα του και η ντάμα τον ακολουθεί. Είναι δηλαδή μία αγκαλιά που περπατάει, νιώθεις συντροφικότητα, συνδέεσαι με τον χώρο, κινείσαι αρμονικά με την μουσική, επικοινωνείς με τον άλλο, ενέχει τα στοιχεία ρομαντισμού και ερωτισμού. 


Κάθε χορός, στην συγκεκριμένη περίπτωση το τάνγκο, έχει την γοητεία του. Όλοι οι χοροί έχουν δυσκολία (βήματα, φιγούρες, συγκεκριμένη στάση σώματος), αλλά αν δεν προσπαθήσεις δεν θα μάθεις ποτέ αν μπορείς να τα καταφέρεις ή όχι. Ο χορός είναι τρόπος ζωής. Όταν δεν χορεύεις νιώθεις ότι κάτι λείπει. Τι σου προσφέρει; Καταρχήν νέες εμπειρίες, καθώς μαθαίνεις κάτι καινούριο, άρα εξελίσσεσαι σαν άτομο. Επίσης, γνωρίζεις καινούρια άτομα, αλληλεπιδράς μαζί τους χορευτικά και κοινωνικοποιείσαι. Αποτελεί διασκέδαση, διεγείρει τη φαντασία και ενέχει το στοιχείο της έκπληξης, καθώς βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό. Χαλαρώνει, γυμνάζει, σε αποδεσμεύει από τις αρνητικές σκέψεις και τους καθημερινούς προβληματισμούς. Είναι εκτόνωση και έκφραση συναισθημάτων. 

Με τον χορό από- και ανα-καλύπτεις κομμάτια του εαυτού σου που δεν γνώριζες ή δεν εξωτερίκευες σε άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής. Απορροφά και ταυτόχρονα παρέχει ενέργεια και ζωντάνια. Με την υπακοή σε κάποιους κανόνες αποκτά κανείς και ένα είδος αυτοελέγχου στο σώμα του. Τέλος, ο έπαινος ή η επιτυχία σε μία δραστηριότητα, στην συγκεκριμένη περίπτωση στο χορό, μπορεί να τονώσει το ηθικό και την αυτοπεποίθησή του.

Εκτός των σχολών χορού που διδάσκουν μεταξύ άλλων και τάνγκο, το γυμναστήριο του Α.Π.Θ προσφέρει τη δυνατότητα σε φοιτητές-αποφοίτους -με χαμηλό κόστος αναλογικά- να γνωρίσουν τις τεχνικές του χορού αυτού, να μάθουν φιγούρες και να καταστούν ικανοί να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς και τα φεστιβάλ που διοργανώνονται. 

Ένα από τα πιο γνωστά μαγαζιά τάνγκο στην Θεσσαλονίκη είναι το Tango Bar που προσφέρει δωρεάν μαθήματα από επαγγελματίες χορευτές, και σου δίνει τη δυνατότητα είτε να χορέψεις ο ίδιος είτε να παρακολουθείς τους άλλους να χορεύουν, απολαμβάνοντας παράλληλα το ποτό σου.

Εν κατακλείδι, όλοι μπορούν να χορέψουν ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, σωματότυπου αρκεί να το ποθούν, να διαθέτουν συγκέντρωση, χάρη, ευελιξία και ευκαμψία. Όταν χορεύεις δεν πρέπει να σε νοιάζει η γνώμη των άλλων, χορεύεις για σένα, επειδή σε ευχαριστεί, επειδή αγαπάς τον χορό. Πρέπει να υποστηρίζεις ότι και αν κάνεις σε απόλυτο βαθμό, να πιστεύεις στον εαυτό σου και να βρίσκεσαι σε ένα μέρος όχι μόνο με το σώμα σου αλλά και με το μυαλό σου.

Υ.Γ. Στο τάνγκο κάνεις συχνά πίσω βήματα, ακολουθώντας "εντολές", στη ζωή όμως έχει σημασία να κάνεις μπροστινά βήματα και να είσαι οδηγός του εαυτού σου...


Penna.gr (φωτο 1), Φλωρινιώτικα.gr (φωτο 2)