ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

BEFORE SUNDAY: ΗΡΘΕ Η ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ


Πριν λίγο καιρό έτυχε να ακούσω το τραγούδι "Νo Destination" στο Youtube και θέλησα να μάθω περισσότερα για το συγκρότημα "Before Sunday", ένα νέο, φιλόδοξο μουσικό σχήμα που θα πραγματοποιήσει σύντομα συναυλίες και στην Θεσσαλονίκη. Η συνάντηση κλείστηκε και έτσι συνομίλησα με τον Νίκο Μπάση και τη Στέλλα Παντελούδη, μέλη του συγκροτήματος "Before Sunday". Ο Νίκος είναι ο κιθαρίστας και συνθέτης των τραγουδιών του συγκροτήματος, ενώ η Στέλλα είναι η ερμηνεύτρια των τραγουδιών... 


Πότε, πού και πώς δημιουργήθηκε το συγκρότημα "Before Sunday"; 

Στέλλα Παντελούδη: To 2013, μετά την λήξη μεγάλων μουσικών διοργανώσεων, στα οποία συμμετείχαμε ο Νίκος και εγώ, αποφασίσαμε πως είχε έρθει η στιγμή να ξεκινήσουμε κάτι καινούριο και ήρθε η κατάλληλη στιγμή! Μέσω ενός κοινού μας γνωστού γνώρισα τον Νίκο, ο οποίος έψαχνε τραγουδίστρια και ‘κολλήσαμε’ αμέσως. Τα σχέδια μας ‘ταίριαζαν’ σε πολλά επίπεδα, έγινα μέλος της μπάντας και αργότερα ακολούθησε ο Κώστας Γονίδης. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε ηχογραφήσεις διασκευών και δημιουργία βίντεο για το YouTube. Λίγο αργότερα εγκαταστάθηκα στο Λονδίνο, ακολουθώντας τον Νίκο ο οποίος βρισκόταν ήδη εκεί, ενώ με τον Κώστα συνεργαζόμαστε εξ αποστάσεως προς το παρόν.

Πώς προέκυψε το όνομα; 

Νίκος Μπάσης: Με την Στέλλα συναντηθήκαμε για πρώτη φορά, κάποιο Σάββατο λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Εκείνη την ημέρα πήρε ‘μορφή’ και το συγκρότημα. Υπήρχε και μία λίστα με ονόματα και το Before Sunday αποφασίστηκε ομόφωνα μιας και είναι εύηχο και έχει και νόημα για εμάς. 



Επικεντρώνεστε σε συγκεκριμένα είδη μουσικής και θεματολογία;

Νίκος Μπάσης: Όχι δεν θα το έλεγα. Η αλήθεια είναι πως όταν ηχογραφώ μια ιδέα για ένα καινούριο κομμάτι ή μια νέα σύνθεση δεν έχω ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής στο μυαλό μου, η κάποιον συγκεκριμένο περιορισμό για το πως ‘πρέπει’ να ακούγεται το τραγούδι. Τα μουσικά μου ακούσματα ποικίλουν και συμπεριλαμβάνουν funk, rock, metal μέχρι και pop ή jazz. Προσπαθούμε να κρατήσουμε το τι εξυπηρετεί καλύτερα το τραγούδι μας από όποιο είδος μουσικής και αν προέρχεται. Φυσικά όταν μία μουσική μου ιδέα συνδυάζεται με τις επιρροές της Στέλλας και του Κώστα το αποτέλεσμα γίνεται πολύ πιο ενδιαφέρον και ποικιλόμορφο. Για αυτό και διακρίνεις στοιχεία από διαφορετικά είδη μουσικής στο No Destination. Δεν φοβόμαστε να πειραματιστούμε γενικότερα και αυτό θα το διαπιστώσετε και στα υπόλοιπα τραγούδια του EP. Στιχουργικά δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεματολογία. Μπορεί οι στίχοι να αναφέρονται σε απογοήτευση, πόνο, προδοσία αλλά και δύναμη, ενθάρρυνση και θετική ενέργεια.

Στέλλα Παντελούδη: Για κάθε καλλιτέχνη η καθημερινότητα είναι από τα βασικότερα στοιχεία επιρροής της δημιουργίας του. Έτσι και για εμάς η καθημερινότητα παίζει μεγάλο ρόλο. Ειδικότερα στο Λονδίνο μπορείς να έχεις τόσες πολλές εμπειρίες , διότι ο πληθυσμός είναι μεγάλος και υπάρχει πολυπολιτισμικότητα. Δεν μπορεί να περάσει κάτι απαρατήρητο. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα βιώματα που έχει ο καθένας. Είναι και αυτός ένας εξίσου σημαντικός αν όχι σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει στιχουργικά.

Πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσει κανείς συγκρότημα εκ του μηδενός; Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε; 

Νίκος Μπάσης: Να δημιουργηθεί ένα συγκρότημα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Λίγη καλή διάθεση, όρεξη για μουσική και 3-4 φίλοι είναι αρκετά για να ξεκινήσει κάτι. Το θέμα είναι πόσο ‘σοβαρά’ ή όχι σκοπεύει να προχωρήσει αυτή η μπάντα. Όταν όλα είναι σε στάδιο ‘παίζουμε και περνάμε καλά’ τα πάντα είναι πιο εύκολα και αγνά. Την στιγμή που η μουσική σου προσεγγίζει επαγγελματικά επίπεδα η υπόθεση γίνεται λίγο περίπλοκη. Τότε καλό είναι να υπάρχει 1 άτομο που παίρνει τις βασικές αποφάσεις, καθώς έχει αποδειχθεί πως η ‘δημοκρατία’ στα συγκροτήματα δεν λειτουργεί! Φυσικά παρ όλες τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει ένα συγκρότημα, η συμμετοχή σε κάτι τέτοιο είναι από μόνη της μια μοναδική εμπειρία που κάθε μουσικός πρέπει να ζήσει, άσχετα με το τι κατάληξη θα έχει.

Ποια είναι τα βήματά σας έως τώρα; 

Στέλλα Παντελούδη: Ξεκινήσαμε από την Θεσσαλονίκη σαν Before Sunday. Έχουμε πραγματοποιήσει πολλές live εμφανίσεις κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα και στο Λονδίνο. Ξεκινήσαμε διασκευάζοντας γνωστά τραγούδια με την συνοδεία video clip και τα ‘ανεβάσαμε’ You Tube. Διασκευάσαμε τραγούδια όπως, τα ‘All about the bass’, ‘Mirrors ‘και I’ m not the only one’. Το 2015 δοκιμάζουμε την τύχη μας στο Manchester της Αγγλίας. Εκεί ηχογραφούμε το τέταρτο μουσικό κομμάτι “ Bang Bang” και συναντούμε τον Nick McCabe, κιθαρίστα του συγκροτήματος The Verve ενώ συζητάμε την προοπτική συνεργασίας σε επίπεδο παραγωγής και σύνθεσης. Τα βίντεο μας διακρίθηκαν στο βρετανικό Beat 100 και τιμήθηκαν με βραβεία καλύτερης διασκευής, μουσικής εκτέλεσης, καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης ερμηνείας. Έπειτα από ένα χρόνο αποφασίζουμε να εγκατασταθούμε στο Λονδίνο θέτοντας νέους στόχους και βάζοντας πλώρη για την ολοκλήρωση του πρώτου δικού μας προσωπικού δίσκου. Ηχογραφούμε δυο ακόμα μουσικά κομμάτια στο Λονδίνο το ‘ Ain’t been done’ και το ‘ Pokemon’ από την ομώνυμη παιδική σειρά Pokemon.

Στις 8 Ιουνίου κυκλοφορεί επίσημα το πρώτο μας πρωτότυπο τραγούδι ‘No Destination’. Η Pop-Rock διάθεση συνδυάζεται με funky-jazzy ρυθμούς, κρουστές κιθάρες και φωνητικές αρμονίες. Το τραγούδι διακρίθηκε στον διαγωνισμό The UK songwriting contest ως top finalist στην κατηγορία ‘rock’, ενώ έχουμε προκριθεί και στην τελική φάση του διαγωνισμού Soundwave UK, στα πλαίσια του οποίου παίξαμε ζωντανά στην O2 Islington. Την περίοδο αυτή, συνεχίζουμε την ηχογράφηση του ολοκληρωμένου άλμπουμ (LP) μας στο Λονδίνο και ετοιμάζουμε live εμφανίσεις σε Αγγλία και Ελλάδα.


Αυτό το διάστημα βρίσκεστε στην Θεσσαλονίκη για συναυλίες; Θα κάνετε και περιοδεία στην υπόλοιπη Ελλάδα;

Νίκος Μπάσης: Θα το θέλαμε πολύ αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για κάτι τέτοιο! Οι ηχογραφήσεις του album και τα γυρίσματα του νέου μας video μας κρατούν πολύ απασχολημένους! Προς το παρόν επιστρέφουμε Λονδίνο και προγραμματίζουμε μια μίνι περιοδεία στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο παράλληλα με την κυκλοφορία του μικρού άλμπουμ(EP). Η ζωντανή μας εμφάνιση στο Καφωδείο Ελληνικόν δυστυχώς αναβλήθηκε για λόγους υγείας, αλλά σύντομα θα ανακοινωθεί νέα ημερομηνία. Οπότε θα μας δείτε ζωντανά και στην Θεσσαλονίκη προσεχώς.

Έχετε συνεργαστεί και με άλλους καλλιτέχνες ή επιθυμείτε να συνεργαστείτε με κάποιον συγκεκριμένο στο μέλλον; 

Νίκος Μπάσης: Ανεπίσημα έχουμε συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς, αλλά σε μορφή ‘επίσημης’ κυκλοφορίας δεν έχει συμβεί αυτό προς το παρόν. Είναι όμως μέσα στα άμεσα σχέδια μας και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις για συμμετοχή μιας Αγγλίδας τραγουδίστριας και τραγουδοποιού σε ένα από τα κομμάτια του δίσκου μας!

Ασχολείστε με την ηλεκτρική κιθάρα και την σύνθεση της μουσικής. Από πότε ξεκίνησε η αγάπη σας για την μουσική;

Νίκος Μπάσης: Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την μουσική και συγκεκριμένα με την ηλεκτρική κιθάρα από τα 14 μου χρόνια και τολμώ να πω πως την αγάπησα αμέσως. Σχετικά με τις σπουδές γύρω από τα μουσικά όργανα, έχω ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών για την κιθάρα στην Ελλάδα και παράλληλα ασχολήθηκα για μερικά χρόνια με το πιάνο και την κλασική αρμονία. Η σύνθεση προέκυψε μέσα από την ενασχόληση μου με διάφορα συγκροτήματα ενώ μέσω της παρακολούθησης σεμιναρίων στην Αγγλία έχω μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την σύνθεση τραγουδιών. Η σύνθεση είναι και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο ασχολούμαι με την μουσική σήμερα.

Είχατε μουσικά ακούσματα στον οικογενειακό σας περίγυρο; Και αν ναι επηρεαστήκατε από αυτά; 

Νίκος Μπάσης: Φυσικά υπήρχε μια θετική επιρροή και από το οικογενειακό μου περιβάλλον, καθώς πολλοί συγγενείς μου υπήρξαν επαγγελματίες μουσικοί με πολλά διαφορετικά ακούσματα, οπότε η μουσική ήταν πάντα μέρος της ζωής μου κατά κάποιον τρόπο. Τα ακούσματα στον οικογενειακό μου περίγυρο διαφέρουν αρκετά από αυτά που επέλεξα να ακολουθήσω εγώ. Παρόλο που η Ελληνική λαϊκή, ρεμπέτικη και παραδοσιακή μουσική κυριαρχούσε σαν άκουσμα στο σπίτι, εγώ ξεκίνησα ακούγοντας κασέτες του πατέρα μου με Sabbath, Pink Floyd, Queen κλπ. Από εκεί και πέρα φυσικά τα ακούσματα εξελίχθηκαν από rock και metal μέχρι funk, jazz,blues και pop. Γενικότερα θαυμάζω οποιαδήποτε ‘καλογραμμένη’ σύνθεση σε όποιο είδος μουσικής και εάν ανήκει.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Στέλλα Παντελούδη: Πέρα από τις ηχογραφήσεις, οι οποίες συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό, το 'No Destination' έχει φτάσει στην τελική φάση δύο μεγάλων μουσικών διαγωνισμών στην Αγγλία και ελπίζουμε να έχουμε σύντομα κάποια ευχάριστα νέα!

Σύντομα θα κυκλοφορήσει το πρώτο μας ολοκληρωμένο άλμπουμ (σε φυσική και ψηφιακή μορφή) το οποίο θα δίνει μια γεύση για το πως θα ‘ακούγεται’ το ολοκληρωμένο άλμπουμ. Η κυκλοφορία αυτή θα συνδυαστεί με την έναρξη του επίσημου site των 'Before Sunday', το οποίο θα περιλαμβάνει και τμήμα πωλήσεων με είδη ένδυσης(μπλουζάκια, φούτερ) και διάφορα άλλα! Επίσης στα άμεσα σχέδια μας είναι η πραγματοποίηση κάποιων ζωντανών εμφανίσεων σε Αγγλία και Ελλάδα με σκοπό την προώθηση του LP! Τέλος, πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει και το 2ο πρωτότυπο βίντεό μας και τον επόμενο μήνα θα μπορείτε να δείτε ένα διαφημιστικό τρέιλερ στα σόσιαλ μίντια της μπάντας!

Συνέντευξη: ΛΕΥΚΟΘΕΑ ΠΑΝΟΥΣΟΥ