ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ: Η TOWNSENDIA ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ... 12 ΜΑΡΤΙΟΥ - 18 ΜΑΡΤΙΟΥ


Ο χειμώνας αποχωρεί και η πολυπόθητη άνοιξη φέρνει μαζί της όλο και πιο δυνατές παραστάσεις, οι οποίες κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Πολλές όμως είναι και η παραστάσεις που χαρακτηρίζονται ως σταθερή αξία και ως που να πέσει η αυλαία προτείνουμε να τις παρακολουθήσετε. Ποιες όμως είναι οι παραστάσεις που κέρδισαν την αγάπη του κοινού και ποιες είναι αυτές που κατά τη γνώμη μας θα κερδίσουν τις εντυπώσεις; Πάμε να δούμε τι ξεχωρίσαμε για εσάς και αυτή την εβδομάδα...

ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

"Κοντσέρτο για Μία Μέρα που Πέρασε" στο Θέατρο Τ


Η Φιλομήλα. Το πρωί κορίτσι, ονειρεύτηκε πως μαθαίνει την αλήθεια. Ήθελε να γίνει θάλασσα. Αγάπησε έναν ξένο κι έγινε χαρταετός. Το μεσημέρι, γυναίκα πάνω στο κύμα της θάλασσας, έπαιξε με λέξεις και νότες. Τακτοποίησε το χάος. Καθρεφτίστηκε στον νερόλακκο. Όταν λυπήθηκε, έφαγε μια κουταλιά γλυκό τριαντάφυλλο. Το απόγευμα, οι επιθυμίες της, οι ματαιώσεις της, πέτρες. Χτίστηκε στο δωμάτιό της. Συντροφιά της η τηλεόραση. Ύστερα, φόρεσε τα καλά της, μαχαίρωσε τη θάλασσα και όρμησε στο άδειο της όνειρο. Κυνήγησε λέξεις, μία νότα που χάθηκε. Η Φιλομήλα γκρεμίστηκε. Δάκρυσε το γλυκό τριαντάφυλλο. Και πίκρισε. Μετά νύχτωσε. Τα κύματα πιο χαμηλά. Η θάλασσα πιο μακριά. Η Φιλομήλα έγινε διάφανη. Είδε την αλήθεια…

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: 'ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ' ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ Τ

ΤΡΙΤΗ, 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

"Himmelweg (ο δρόμος για τον ουρανό)" στο Θέατρο Αυλαία και το Άνετον


Το Himmelweg του Juan Mayorga σε σκηνοθεσία Χριστίνας Γυφτάκη θα παρουσιάσει τον Μάρτιο ο μη κερδοσκοπικός θεατρικός σύλλογος «Ουρανός με Αστέρια». Διεθνούς φήμης έργο δείχνει μια άλλη όψη του Ολοκαυτώματος, λιγότερο γνωστή, αλλά εξίσου τρομακτική.

Στα μέσα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης Εβραίων στην Τσεχοσλοβακία, το Theresienstadt Concentration Camp, μεταμορφώθηκε σε θέατρο, προορισμένο να υποδεχτεί την πιο φιλόδοξη θεατρική παράσταση της σύγχρονης ιστορίας. Η σύλληψη της ιδέας ανήκε στη ναζιστική κυβέρνηση του Βερολίνου και στόχευε στη διασκέδαση των ανησυχιών της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με τις φήμες που κυκλοφορούσαν για τις συνθήκες διαβίωσης και την τύχη των κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο ονομάστηκε «Επιχείρηση Ωραιοποίηση-Operation Embellishment» και για την υλοποίηση του απαιτήθηκε πάνω από ένας χρόνος προετοιμασίας. Η «πρεμιέρα» ορίστηκε για τις 23 Ιουνίου του 1944, οι «προβολείς άναψαν» και η παράσταση ξεκίνησε: στη σκηνή επιλεγμένοι Εβραίοι κρατούμενοι του στρατοπέδου και στις θέσεις των θεατών διακεκριμένα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: HIMMELWEG (Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ) ΤΟΥ JUAN MAYORGA ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

"BRAND" στο Θέατρο Αυλαία


Η «ΔΥΙΟΣΚΟΥΡΟΣ ΦΟΙΝΙΞ» μετά την επιτυχημένη παράσταση – πολιτική ανάλυση «ΜΑΚΜΠΕΤΤ» Ionesco, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το εμβληματικό έργο του Ερρίκου Ίψεν, «Μπράντ» - ένα έργο ταμπού που κανείς δεν τόλμησε να πραγματευτεί και να παρουσιάσει στην χώρα μας.

Το έργο αναφέρεται σε μια σκοτεινή πατρίδα που μαστίζεται από φτώχεια και κρίση ενώ κάτοικοι και πνεύματα έχουν μικρύνει καθώς βυθίζονται στον βούρκο της απραξίας. Σε αυτό το ζοφερό τοπίο, ένας νεαρός Ιερέας τολμά να εφαρμόσει ολοκληρωτικά στην ζωή του το Χριστιανικό ιδεώδες και καλώντας άπαντες να πράξουν το ίδιο, βρίσκει απέναντί του στον αγώνα αυτοθυσίας και παλινόρθωσης του πνεύματος συμπατριώτες, συνεργάτες, φίλους, εχθρούς, οικογένεια, κράτος, θεσμούς ακόμη και ένα μέρος της εκκλησίας. Ο ήρωας όμως φαίνεται στην καταιγίδα και στις τρομερές θυσίες που καλείται να υπομείνει.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΜΠΡΑΝΤ ΤΟΥ ΕΡΡΙΚΟΥ ΙΨΕΝ

"Η Αυλή των Θαυμάτων" στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός)


Το Κρατικό Θέατρο  Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο «Η Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός). Μετά από 14 χρόνια ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες, ο Κώστας Τσιάνος, επιστρέφει στο ΚΘΒΕ για να σκηνοθετήσει το έργο σταθμό της νεοελληνικής δραματουργίας, την «Αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. 

«Η Αυλή των θαυμάτων βασίζεται στην έλλειψη σταθερότητας και σιγουριάς, που χαρακτηρίζει τη ζωή του Έλληνα. Όλα στην Ελλάδα ανεβοκατεβαίνουν πολύ εύκολα, κυλούν, φεύγουν κι η συνηθισμένη λαχτάρα του Ρωμιού είναι να στεριώσει κάπου, να σιγουρέψει κάτι», σημειώνει ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, στην πρώτη ιστορική παρουσίαση του έργου το 1957, από τo Θέατρο Τέχνης. Ένα έργο που παραμένει, 60 χρόνια μετά, διαχρονικό ανεβαίνει από το ΚΘΒΕ με νέα τραγούδια σε μουσική σύνθεση του Διονύση Τσακνή και στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: 'Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ' ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

"Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ" στο φουαγιέ της ΕΜΣ


Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την νέα παραγωγή «Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ. Τριάντα χρόνια μετά από το πρώτο ανέβασμά του στην Ελλάδα το έργο του Φασμπίντερ, που έχει μεταφερθεί από τον ίδιο και στον κινηματογράφο, ανεβαίνει στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Σε ένα αστικό σαλόνι της Δυτικής Γερμανίας, τη δεκαετία του 1970, έξι γυναίκες, που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές παίζουν η κάθε μια το ρόλο της στην ερωτική ιστορία της διάσημης σχεδιάστριας μόδας Πέτρα Φον Καντ. "Υποθέτω ότι οι άνθρωποι είμαστε πλασμένοι να χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον αλλά δεν έχουμε μάθει πώς να είμαστε με τον άλλον." Γύρω από αυτή τη διαπίστωση, ο Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ ύφανε “Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ”, ένα έργο με έξι γυναικείους χαρακτήρες που συμπυκνώνει στις μεταξύ τους σχέσεις την προσπάθεια για συνύπαρξη αλλά και τα παιχνίδια εξουσίας, την προσκόλληση και τους κοινωνικούς ρόλους που κρύβονται πίσω από την αναζήτηση της αγάπης.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: 'ΤΑ ΠΙΚΡΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΦΟΝ ΚΑΝΤ' ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΗΣ ΕΜΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

"Το σπίτι στη λίμνη" στο Θέατρο Αθήναιον


Το σπίτι στη λίμνη είναι ένα ατμοσφαιρικό ψυχολογικό θρίλερ αμείωτης έντασης. Δύο ανθρώπινα πλάσματα ακροβατούν ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα, ανάμεσα στο ένστικτο και στη λογική.

Ο Ντέιβιντ, ένας επιτυχημένος ποινικολόγος, ξυπνάει αναπάντεχα σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου, χωρίς να μπορεί να εξηγήσει το πώς βρέθηκε εκεί. Δίπλα του στέκεται η ψυχίατρος Άλις, που αναλαμβάνει να τον ταξιδέψει βήμα βήμα πίσω στο σκοτάδι ενός μυστικού λαβύρινθου, ενός άλυτου γρίφου, στα έγκατα της μνήμης και του νου, σαν άλλη Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, χαμένη σε ποίημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε…

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: 'ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ' ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ

"Περλιμπλίν και Μπελίσα" στο Θέατρο Τ


Η «Ομάδα Τέχνης Oberon» παρουσιάζει το έργο του Federico García Lorca «Περλιμπλίν και Μπελίσα» (Amor de Don Perlimplin con Belisa en su Jardin) από 09 Μαρτίου έως 1 Απριλίου 2018, Κάθε Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή στις 21:30 στο Θέατρο Τ.

Ο Federico García Lorca συνδυάζει με έναν μοναδικό τρόπο το κωμικό με το τραγικό στοιχείο, αναζητώντας την πνευματική ουσία του έρωτα και ανάγοντας τον από το επίπεδο του σώματος στο επίπεδο της ψυχής. Το γέλιο και το κλάμα, αυτά τα δύο συστατικά της αληθινής ζωής, συνυπάρχουν σ΄ αυτό το διαμάντι του υπέροχου κόσμου του Lorca. Ο έρωτας και το μίσος, η έλξη για τη ζωή και το θάνατο, το πρότυπο του πόθου και η διφορούμενη φύση της μεταμφίεσης, όλα μπερδεύονται μαγικά με μουσικές και χρώματα.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: 'ΠΕΡΛΙΜΠΛΙΝ ΚΑΙ ΜΠΕΛΙΣΑ' ΑΠΟ ΤΗΝ 'ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΗΣ OBERON' ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ Τ

ΣΑΒΒΑΤΟ, 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

"Όταν ο Πουαρό συνάντησε την Άγκαθα" στο Θέατρο Ταξίδι Ονείρου


Μια Εξαφάνιση... Ένας Προδομένος Έρωτας... και... ένας Δαιμόνιος Ντετέκτιβ... Μια φανταστική αστυνομική ιστορία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, όταν η Άγκαθα Κρίστι -στα μέσα της δεκαετίας του 1920- ήταν μια νέα και πολλά υποσχόμενη συγγραφέας. Ο Ηρακλής Πουαρό- ο πανέξυπνος ήρωας που εκείνη δημιούργησε και που αμέσως λατρεύτηκε από το κοινό - καλείται να λύσει τον πιο απίθανο γρίφο της καριέρας του..

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον Θεατράνθρωπο Αχιλλέα Ψαλτόπουλο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2017, κυριολεκτικά, πάνω στο θεατρικό σανίδι, έχοντας προσφέρει, για πάνω από τριανταπέντε χρόνια, όλο του το είναι ως σκηνοθέτης, ηθοποιός, κριτικός θεάτρου και κινηματογράφου.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: 'ΟΤΑΝ Ο ΠΟΥΑΡΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΓΚΑΘΑ' ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΑΞΙΔΙ ΟΝΕΙΡΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

"Sorry λάθος κρεβάτι" στο Θέατρο Άρατος


Το «Sorry λάθος κρεβάτι» είναι η νέα κωμωδία του Βασίλη Τσικάρα και το νέο έργο που παρουσιάζει η θεατρική ομάδα Άρατος. Πρόκειται για μία κωμωδία καταστάσεων που εκτυλίσσεται σε ένα παρακμιακό κι απομονωμένο μοτέλ μιας αμερικανικής πολιτείας. Το έργο θα παρουσιάζεται στο Θέατρο Άρατος της Θεσσαλονίκης, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.30. 

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: "SORRY ΛΑΘΟΣ ΚΡΕΒΑΤΙ" ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΚΑΡΑ