ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Η TOWNSENDIA ΣΥΣΤΗΝΕΙ 10 + 1 ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ


Σε όσους ανθρώπους αρέσουν τα βιβλία, γνωρίζουν πολύ καλά τι πάει να πει να βυθίζεσαι με τις ώρες στον κόσμο ενός βιβλίου και να σχηματίζεις εικόνες μέσα από τις λέξεις. Και ενώ κάποια στιγμή θα πεις «τέλος για σήμερα», θα βρεθείς τελικά να διαβάζεις ακόμα ένα κεφάλαιο. Ένα βιβλίο αποτελεί μια ολόκληρη εμπειρία, ένα ταξίδι για τον αναγνώστη του. Και οι περισσότεροι γνωρίζουμε πώς είναι όταν τελειώνεις ένα καλό βιβλίο ή μια καλή σειρά. Αισθάνεσαι προσωρινά πως τίποτε άλλο δεν έχει νόημα, μέχρι να ξαναβυθιστείς μανιωδώς στον κόσμο κάποιου συγγραφέα ή σκηνοθέτη. Παρακάτω, θα σας απαριθμήσω 10+1 βιβλία που έχω διαβάσει περισσότερες από μια φορά στη ζωή μου, από την παιδική μου ακόμα ηλικία μέχρι σήμερα και τα συστήνω ανεπιφύλακτα.

1) Ο Μικρός Πρίγκιπας (Le Petit Prince) - Antoine de Saint-Exupery (1943)

Το λογοτεχνικό αριστούργημα του Antoine de Saint-Exupery θεωρώ πως δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη. Αποτελεί το πλέον εμβληματικό παράδειγμα προσωποποίησης της παιδικής αθωότητας. Μέσα από το ταξίδι του, ο μικρός πρίγκιπας κάνει βαθυστόχαστες παρατηρήσεις, καταφέρνοντας να φέρει στην επιφάνεια τις αθώες πτυχές ενός ενήλικα, και ίσως μας κάνει να αναρωτιόμαστε πως θα ήταν ο κόσμος αν τα πράγματα ήταν όπως τα περιγράφει ο πρωταγωνιστής.


2) Το παλαιοπωλείο (The Old Curiosity Shop) – Charles Dickens (1841)

Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει από την λίστα μου ο αγαπημένος μου συγγραφέας. Το παλαιοπωλείο ανήκει στην κλασσική λογοτεχνία και αποτελεί διαχρονικό βιβλίο. Η ιστορία διαδραματίζεται στο Λονδίνο του 19ου αιώνα και περιγράφει την ιστορία της μικρής Νέλλυ, μιας ταλαιπωρημένης κοπέλας η οποία ζει με τον παππού της στο παλαιοπωλείο του. Μέσα από διάφορες περιπέτειες, μπλεξίματα με ανθρώπους που θέλουν να τους εκμεταλλευτούν οικονομικά, αλλά και πολύ αγάπη από τον παππού της, η ιστορία συναρπάζει και μας μεταφέρει άριστα στο κλίμα του γραφικού Λονδίνου δύο αιώνων πριν.


3) Οι Έξι Ύποπτοι (Sparkling Cyanide) – Agatha Christie (1945)

Και ποιος δεν έχει έστω ακουστά την μεγάλη αυτή κυρία της παγκόσμιας αστυνομικής λογοτεχνίας; Οι «έξι ύποπτοι» ήταν ένα από τα βιβλία που δεν μπορούσα να αφήσω από τα χέρια μου και ως αποτέλεσμα, το τελείωσα σε μια ημέρα. Η μη – γραμμική αφήγηση αυτού του βιβλίου, καθώς και το ιδιαίτερο άλλοθι που φαίνονται να έχουν όλοι οι ύποπτοι αναφορικά με τον θάνατο της πρωταγωνίστριας, εξάπτει την περιέργεια του αναγνώστη και τον κάνει να αδημονεί να ανακαλύψει τον ένοχο. Συναρπαστικό βιβλίο, με ιδιαίτερα αναλυτική περιγραφή όλων των χαρακτήρων, καθώς αυτοί χωρίζονται σε δικά τους προσωπικά κεφάλαια…


4) Ο Μεταξοσκώληκας (The Silkworm) – Robert Galbraith (2014)

Ένα επίσης εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα. «Robert Galbraith» μάλιστα είναι το ψευδώνυμο της J. K. Rowling, συγγραφέως των πασίγνωστων βιβλίων «Harry Potter». Το μυθιστόρημα αποτελεί το δεύτερο στην συγκεκριμένη σειρά και πραγματεύεται την προσπάθεια εξιχνίασης της δολοφονίας ενός ιδιαίτερα αμφιλεγόμενου συγγραφέως της Αγγλίας από τον επιθεωρητή Cormoran Strike. Ο ιδιαίτερα εσωστρεφής ντετέκτιβ μαζί με την πρόσχαρη βοηθό του Robin, βρίσκονται και πάλι μπροστά από ένα ιδιαίτερα περίπλοκο έγκλημα, την εξιχνίαση του οποίου καλούνται να φέρουν εις πέρας. Ο μεταξοσκώληκας αποτέλεσε για μένα ένα από τα πιο πρωτότυπα αστυνομικά μυθιστορήματα που έχω διαβάσει.


5) Ο Χιονάνθρωπος (Snøwmannen) – Jo Nesbo (2007)

Και μιας που έχουμε πιάσει την αστυνομική λογοτεχνία από τα μαλλιά, δεν γινόταν να μην κάνουμε μια αναφορά και στον  Νορβηγό Jo Nesbo. Έχοντας διαβάσει από τα υπόλοιπα έργα του και το «Αίμα στο χιόνι» και τον «Κοκκινολαίμη», θα πω πως ο «Χιονάνθρωπος» με καθήλωσε από τις πρώτες σελίδες. Ο συγγραφέας έχει έναν μαγικό τρόπο να διακόπτει την αφήγηση στο κρίσιμο σημείο και να την συνεχίζει από κάποια άλλη αφετηρία. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν φυσικά οι ατελείωτες ώρες ξενυχτιού. Η πλοκή αφορά στον Harry Hole, έναν ιδιαίτερα ταλαντούχο, αλκοολικό Νορβηγό αστυνομικό, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος, για πρώτη φορά στην ζωή του, με έναν κατά συρροήν δολοφόνο. Η πληθώρα των εμπλεκόμενων στην υπόθεση προσώπων και ο συχνά τέλειος τρόπος τους να ξεγλιστρούν μεθοδικά από τις όποιες κατηγορίες τους βαραίνουν, κάνουν τον «Χιονάνθρωπο» ένα βιβλίο που αποκλείεται να πάρει στον αναγνώστη πάνω από 3-4 ημέρες να τελειώσει.


6) Η Αναδυομένη – Γρηγόριος Ξενόπουλος (1984)

Για τους λάτρεις των ερωτικών μυθιστορημάτων, η «αναδυομένη» αποτελεί ένα βιβλίο που οπωσδήποτε πρέπει να διαβάσουν κάποια στιγμή. Το βιβλίο αυτό, αν και δεν ανήκει στην κατηγορία βιβλίων που προτιμώ, εντούτοις με καθήλωσε.  Η πλοκή του εξελίσσεται σε ένα έντονο δράμα, καθώς αφορά την αγάπη δύο αδελφών για την ίδια κοπέλα. Ρομαντικό, ερωτικό και γεμάτο διλήμματα, η «αναδυομένη» σίγουρα θα αποζημιώσει τον αναγνώστη που θα επιλέξει να την διαβάσει.


7) Η Δίκη (Der Prozeß) – Franz Kafka (1925)

Ομολογώ ότι από την πρώτη στιγμή που διάβασα την περίληψη στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, δελεάστηκα να το αγοράσω. Κλασσικό δυστοπικό έργο, πραγματεύεται τις προσπάθειες του Γιοζεφ Κ. (το επίθετο του οποίου δεν αναφέρεται ποτέ ολοκληρωμένα μέσα στο βιβλίο), να μάθει για ποιο λόγο συνελήφθη και θα παραπεμφθεί σε δίκη, καθώς ολόκληρο το σύστημα μοιάζει να είναι εναντίον του και κανείς δεν του αποκαλύπτει για ποιο λόγο κατηγορείται. Πυκνογραμμένο και αρκετά δύσκολο στα νοήματα. Κατά την ολοκλήρωσή του με έβαλε σε πολλές σκέψεις σχετικά με τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα…


8) 1984 – George Orwell (1949)

Ένα από τα πιο γνωστά βιβλία όλων των εποχών είναι το 1984 του George Orwell. Ιδιαίτερα προφητικό και επίσης δυστοπικό, περιγράφει μια μελλοντική κοινωνία κατά την οποία τα πάντα υφίστανται λογοκρισία και ελέγχονται με κάμερες από ένα συγκεκριμένο καθεστώς. Η ελευθερία του λόγου αποτελεί κάτι άγνωστο στην εν λόγω κοινωνία, και οι οποιεσδήποτε προσπάθειες αντίδρασης, πατάσσονται αθόρυβα. Ο πρωταγωνιστής Winston Smith βιώνει την εν λόγω καταπίεση καθώς η χώρα του, η Ωκεανία βρίσκεται σε πόλεμο με άλλες δυο μεγάλες δυνάμεις και προσπαθεί με δυσκολία να την κατανοήσει. Αποτελεί ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί οπωσδήποτε μια φορά.


9) Η Φάρμα των Ζώων (Animal Farm) – George Orwell (1945)

Ένα επίσης εξαιρετικό έργο του συγγραφέως George Orwell. Η «Φάρμα των Ζώων» αποτελεί εξ ολοκλήρου μια μεγάλη αλληγορία και κριτική προς το σταλινικό καθεστώς του περασμένου αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, περιγράφει τη ζωή σε ένα αγρόκτημα, όπου τα ζώα ζούνε καταπιεσμένα κάτω από την επίβλεψη ενός ανεύθυνου αγρότη, τον οποίο τελικά ανατρέπουν, με τα γουρούνια να αναλαμβάνουν την εξουσία. Και ενώ η νέα ηγεσία μοιάζει ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, αποδεικνύεται πως μπορεί να γίνει χειρότερη από την προηγούμενη. Οι προσεκτικά μελετημένες αλληγορίες του Orwell αποτελούν κάτι το εντυπωσιακό και δημιουργούν μια ικανοποιητική εικόνα κάποιων κοινωνιών του περασμένου αιώνα.


10) Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ (1947)

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ πρωτοεκδόθηκε το 1947 και περιγράφει συγκινητικές στιγμές από τη ζωή της Γερμανο - Εβραίας κοπέλας, η οικογένεια της οποίας δέχτηκε διωγμούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ημερολόγιο γράφτηκε όσο η κοπέλα κρυβόταν με την οικογένειά της στην Ολλανδία και αποτελεί ένα συνονθύλευμα παιδικής αθωότητας και δράματος. Αληθινό και συγκινητικό, αγγίζει τη ψυχή του αναγνώστη και του μεταφέρει μια άριστη εικόνα των δυσκολιών που είχαν να αντιμετωπίσουν οι εβραϊκές οικογένειες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από τα μάτια ενός κοριτσιού.


11) Oliver Twist – Charles Dickens (1838)

Το τελευταίο βιβλίο που προτείνω αποτελεί ένα επίσης διαχρονικό δράμα. Γραμμένο από τον Charles Dickens, περιγράφει την ιστορία του μικρού ορφανού Oliver, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει προκειμένου να επιβιώσει. Στο βιβλίο διαφαίνεται ξεκάθαρα ο σκληρός και συντηρητικός χαρακτήρας πολλών κατοίκων του Λονδίνου του 19ου αιώνα, μα και η γλυκύτητα και ευαισθησία ορισμένων άλλων. Αποτελεί ένα κλασσικό, πολύ εύκολα γραμμένο και δομημένο βιβλίο το οποίο συστήνω ανεπιφύλακτα…


Μην αμελείτε ποτέ να διαβάσετε έστω και περιστασιακά ένα βιβλίο. Το ταξίδι που προσωπικά μου προσφέρουν, είναι μαγικό…

Κείμενο: ΜΑΡΙΑ ΣΜΗΝΑ