ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: 'BRAND' ΤΟΥ ΕΡΡΙΚΟΥ ΙΨΕΝ


Ένα έργο που χρειάστηκε να το δούμε για να καταλάβουμε το λόγο που κάνεις έως τώρα, δεν ανέβασε στη χώρα μας. Ως γνωστόν τα κείμενα του κατ' εμέ μέγιστου Ερρίκου Ίψεν, παραμένουν ζωντανά ακόμη και μετά το χειροκρότημα. Είναι αυτά τα κείμενα που εξακολουθούν να γεννούν σκέψεις και ερωτήματα ίσως και για ημέρες μετά την δραματοποίησής τους από τους ηθοποιούς.

Παρακολουθήσαμε την πρεμιέρα του έργου BRAND στο Θέατρο Αυλαία. Μία παράσταση, που πρώτη φορά ανεβαίνει στη χώρα μας. Περιμέναμε καρτερικά να δούμε αυτή την πολυπόθητη μεταφορά επί σκηνής.  

Με μία άριστη διασκευή και μία εξαιρετική μεταφορά όσο γίνεται πιο κοντά στο σήμερα. Με τον απαραίτητο σεβασμό, που οφείλει να έχει ένα τέτοιο κείμενο από την ομάδα ΔΥΙΟΣΚΟΥΡΟΣ ΦΟΙΝΙΞ. Με μία υπέροχη σκηνοθετική παρέμβαση του σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή της παράστασης Δημητρίου Χατζηθεοδοσίου, τον οποίο ξεχωρίσαμε με την μοναδική του ερμηνεία στον χαρακτήρα του ιεραποστόλου BRAND. 


Αισθητά ξεχώρισε και η ερμηνεία της ηθοποιού Vanessa Barrè, στον ρόλο της Αγνής, συζύγου και συνοδοιπόρου του Brand αποδεικνύοντας την μετάνοια, την πίστη και την επιστροφή από τον κόσμο τις αμαρτίας σε αυτόν της λύτρωσης ως αμνός που έχει ξεστρατίσει εκ του ποιμνίου του καθώς και όλους τους ηθοποιούς να δίνουν επί σκηνής τον καλύτερο τους εαυτό.

Ας πούμε λίγα λόγια για την παράσταση…

Πώς μπορεί η ανθρώπινη φύση να σταθεί ενάντια σε αυτή του θεού; Γιατί τα επίγεια αγαθά, μας στερούν τη βασιλεία των ουρανών, αρνούμενοι να καταλάβουν ότι μετά από τη σύντομη ζωή μας όλα εκεί ψηλά είναι περιττά; Πόσο δύσκολα δίνουμε στον συνάνθρωπό μας και ξεχνάμε την εντολή «Ο έχων δύο χυτών»; Πώς βλέπουμε ως θνητοί την παραβολή του Ισαάκ και πόσο έτοιμος θα ήταν ένας γονιός να κάνει κάτι αντίστοιχο για την σωτηρία της ψυχής του; Πόσο μικροί μπορούμε να γίνουμε σε ένα πρόβλημα, μία απώλεια, μία καταστροφή και με πόση μαθηματική ακρίβεια περνάμε ως άνθρωποι όλα τα στάδια αυτό του θυμού, του μίσους, της αγανάκτησης μέχρι να λάμψει η αποδοχή; Πόσο εύκολα ακούμε τις σειρήνες βλαστημώντας και πουλώντας ακόμη και την ίδια μας την ψυχή στο διάβολο σκοτώνοντας μέσα μας και την τελευταία σπίθα πίστης; Αλήθεια πόσο πιστεύουμε;


Μία παράσταση γροθιά στο στομάχι για όσους την παρακολούθησαν. Μία παράσταση, που για εμάς που την είδαμε, μας έκανε να δούμε με άλλη ματιά τι είμαστε και που πηγαίνουμε ως άνθρωποι.


Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΜΠΡΑΝΤ ΤΟΥ ΕΡΡΙΚΟΥ ΙΨΕΝ