ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

Αλεξάνδρα Πεσμαζόγλου: Υπάρχει θέληση από κάποιους καλλιτέχνες για το καλύτερο αποτέλεσμα

Συναντήσαμε την Αλεξάνδρα Πεσμαζόγλου, μία γυναίκα, που αγαπάει και που έχει πάθος για τη μουσική και το τραγούδι. Μας μιλάει για την παιδική της ηλικία, αλλά και την πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Αν δεν σε πειράζει". Απολαύστε την...


Σπουδάσατε φωνητική σε μία από τις πιο γνωστές σχολές της Αυστραλίας. Ποιο ήταν το όραμα σας βγαίνοντας από το Jaanz Singing School;

Από μικρή ήθελα να ασχοληθώ με το τραγούδι και έβαζα τη μαμά μου να με πηγαίνει σε συναυλίες διάφορων καλλιτεχνών. Μου άρεσε πάρα πολύ αυτό που έβλεπα, τα συναισθήματα που μας κάνει να νιώθουμε ένας καλλιτέχνης μέσω της μουσικής, των στίχων και της φωνής του, το «show» που παρουσιάζει όλο το σύνολο, μουσικών και τραγουδιστή, επάνω στη σκηνή. Αρπάζοντας την ευκαιρία αυτή στο Jaanz Singing School ήθελα να πάρω τις βάσεις για να αρχίσει το δικό μου ταξίδι, ευελπιστώντας να μπορέσω κι εγώ μια μέρα να προσφέρω αυτά τα συναισθήματα στον κόσμο. Το βρίσκω απίστευτο να μπορέσεις να κάνεις έναν άλλον άνθρωπο να γελάσει, να κλάψει, να προβληματιστεί.


Ασχοληθήκατε με πολλά είδη μουσικής. Πιστεύεται ότι ένας τραγουδιστής μπορεί να ασχοληθεί με όλα τα είδη;

Πιστεύω πως ένας άνθρωπος όταν αρχίσει να ανακαλύπτει έναν κόσμο, θα σηκώσει όποια πέτρα και να βρει μπροστά του για να δει έστω από περιέργεια τι κρύβει αυτή η πέτρα από κάτω. Να δει τις ικανότητές του στο οποιοδήποτε εμπόδιο. Από τη στιγμή που έχει αυτή την βάση και είναι σε θέση να επιλέξει πλέον τι θέλει να ακολουθήσει, έτσι ώστε να το κάνει  αυτό το κάτι όσο καλύτερα μπορεί, για μένα, είναι υποχρεωμένος εφόσον το αγαπάει να βάλει τον εαυτό του μέσα σε αυτό και να μη σταματήσει ποτέ να εξελίσσεται. Γιατί αυτό είναι ένα λάθος που κάνουμε όλοι. Δεν πρέπει να αναπαυόμαστε σε αυτά που ήδη ξέρουμε. Και αυτό δεν αφορά μόνο τη μουσική ή έναν καλλιτέχνη. Σαν άνθρωποι θα πρέπει να χρησημοποιούμε αυτό το δώρο που μας έχει δοθεί, το μυαλό μας, και να κάνουμε τον εαυτό μας καλύτερο.Ένας τραγουδιστής, λοιπόν, εφόσον έχει πλέον μια ταυτότητα στη φωνή του και έχει φτάσει σε ένα πολύ αξιόλογο επίπεδο, μπορεί να βάλει σε ένα άλλο είδος μουσικής την δική του πινελιά, σε σημείο που να μην ακούγεται «αστείο». Γιατί το κάθε είδος έχει τις δικές του δυσκολίες.


Βλέπουμε ολοένα ονόματα να ξεπηδούν από τα talent show. Εσείς θα πηγαίνατε σε ένα τέτοιο show και γιατί;

Αυτή την ερώτηση μου την κάνει πάρα πολύς κόσμος σε κάθε live εμφάνιση και απορεί γιατί δεν έχω πάει. Είχα κάνει το λάθος να πάω σε ένα talent show πριν κάποια χρόνια γιατί μου το ζητούσαν και φίλοι και είπα να τους κάνω το χατίρι (γελάει). Και λέω λάθος, γιατί με το που μπήκα στην αίθουσα για να κριθώ, ένιωσα τόσο άσχημα και περίεργα και επιβεβαίωσα ότι δεν είμαι εγώ αυτή σε καμία περίπτωση, δεν είναι αυτός ο τρόπος που θα ήθελα να προβληθώ με αποτέλεσμα να τα χάσω και να μην είμαι ο εαυτός μου. Κριτής είναι ο κόσμος που είναι από κάτω και έρχεται μας ακούει, τραγουδάει μαζί μας, διασκεδάζει. 



Παλαιότερα το επάγγελμα του τραγουδιστή όπως και του ηθοποιού ήταν παρεξηγημένα. Ποιος κατά την γνώμη σας ήταν και ο λόγος και γιατί συνέβαινε αυτό;

Τα παλιά τα χρόνια οι άνθρωποι μεγάλωναν με διαφορετικές αξίες και ήθη. Δεν ήταν συνετό ή αποδεκτό, ενώ η γυναίκα δεν σπούδαζε καν, να δουλεύει νύχτα. Δεν υπήρχαν τα σημερινά «πρότυπα» της τηλεόρασης ώστε να είναι στις οικογένειες κάτι το συνηθισμένο. Τα χρόνια εκείνα όσοι ήθελαν να ακολουθήσουν αυτό το όνειρο, ήταν οι «φαντασμένοι». Έπρεπε να κάνεις μια αξιοπρεπή δουλειά για να είσαι σωστός οικογενειάρχης ή νοικοκυρά στο σπίτι. Ευτυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει, έως ξεφύγει και λίγο.



Σας έχουμε απολαύσει σε αξιόλογες μπάντες, αλλά και με καλλιτέχνες της πόλη μας. Υπάρχει επώνυμοι, που θα θέλατε να συνεργαστείτε μελλοντικά;

Ναι, βέβαια. Αν και έχω μεγαλώσει με ξένους ήχους της rock, soul, pop, blues μουσικής και ζούσα σε αυτόν τον «κόσμο», τα τελευταία 2-3 χρόνια προσπαθώ να προλάβω την Ελληνική μουσική, κάτι το οποίο είναι ανέφικτο. 



Θα θέλατε να μας αναφέρετε ενδεικτικά κάποια ονόματα;

Εκτιμώ πολύ την φωνή της Νατάσας Μποφίλιου, είναι μια δυνατή, σωστή φωνή. Μου έχουν πει πολλές φορές ότι οι φωνές μας έχουν πολλά κοινά, οπότε νομίζω θα έβγαινε ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα, διότι η καθεμιά έχει διαφορετικά στοιχεία να βάλει. Επίσης πρόσφατα παρευρέθηκα σε ένα live του Φοίβου Δεληβοριά, τον οποίο δεν είχα παρακολουθήσει ιδιαίτερα ομολογώ, και μετά από αυτό που είδα και άκουσα,τον εκτιμώ αφάνταστα, όπως και τους μουσικούς του! Θεωρώ πως οι στίχοι του είναι καθημερινοί και πανέξυπνοι και οι ενορχηστρώσεις του έχουν πάρα πολύ ενδιαφέρον. Τώρα αν με ρωτήσεις για ξένους καλλιτέχνες, δεν έχει τελειωμό! (Γελάει)



Πιστεύεται ότι το τραγούδι στην Ελλάδα είναι σε καλό ποιοτικό επίπεδο;

Τραγούδια σαν αυτά που έχουν γραφτεί από τους παλιούς και είναι και θα είναι διαχρονικά, δεν θα ξαναγραφτούν. Το καλό είναι ότι υπάρχει θέληση από κάποιους καλλιτέχνες για το καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά δυστυχώς είναι λίγοι και δεν έχουν το επιθυμητό κοινό. Με αποτέλεσμα να το «γυρίζουν» κι αυτοί στο πιο εμπορικό και συνηθισμένο, σε αυτό που τους οδηγεί το ίντερνετ (μεγάλη ιστορία!).



Πρόσφατα κυκλοφόρησε η πρώτη προσωπική σας δουλειά με τίτλο "Αν δεν σεπειράζει". Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή τη δουλειά.

Καιρό τώρα ήθελα να κάνω κάτι δικό μου. Η αδερφή μου, που έχει γράψει τους στίχους, Νάνσυ Πεσμαζόγλου, από μικρή έγραφε τις σκέψεις της, ποιηματάκια, για προσωπική της χρήση. Ήμασταν, λοιπόν, μαζεμένοι μια μέρα και μου λέει «Σου έγραψα κομμάτι! Πάμε στούντιο ΤΩΡΑ!». Και απλά μπήκαμε και το κάναμε, με τη βοήθεια του παραγωγού Αλέξανδρου Ραίδη, που έγραψε και τη μουσική.




Συνηθίζετε να εμφανίζεστε σε lives σε στέκια της πόλης. Ποιό είναι το είδος της μουσικής που απολαμβάνουν οι θαμώνες; 

Ο κόσμος σήμερα έχει τόσα πράγματα στο κεφάλι του, τόσες απορίες, τόσες ανησυχίες, τόση λύπη και άγχος μαζεμένα μέσα του, που θέλει έστω για 2-3 ώρες να πατήσει μια παύση και να γίνει μία ομάδα με όλους τους υπόλοιπους, πάνω και κάτω από τη σκηνή και να φτιάξει η διάθεσή του. Οπότε προτιμά τραγούδια γνωστά για να μπορεί να τραγουδήσει, να χορέψει, να γελάσει. Είναι λίγο πιο συγκρατημένος στο καινούριο. Εμείς στο πρόγραμμά μας, με τον Νίκο Σταυρόπουλο στην κιθάρα και τον Νίκο Τάρα στα πλήκτρα, έχουμε ένα αρκετά μεγάλο ρεπερτόριο όπου καλύπτουμε τις ανάγκες όλων. Και χαιρόμαστε που αυτό περνάει θετικά και από κάτω.


Ένας νέος άνθρωπος με όνειρα. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Να κρατήσω την αισιοδοξία μου και τη θετική μου ενέργεια στους δύσκολους αυτούς καιρούς που διανύουμε γιατί είναι πολύ σημαντική η διάθεση, να μπούμε και πάλι στο στούντιο να δημιουργήσουμε με τα παιδιά, live εμφανίσεις και να κάνω τη δουλειά μου με αξιοπρέπεια και σεβασμό αρχικά προς το άτομό μου και έπειτα προς τους συνεργάτες μου και τους ανθρώπους γύρω μου. 

Info:

Κασετόφωνο
Καρατάσου 2, Εύοσμος
Τηλ. κρατήσεων: 6931844100

Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018

Ώρα έναρξης: 21:30

Φωνή, κιθάρα: Αλεξάνδρα Πεσμαζόγλου, Νίκος Σταυρόπουλος

Κιθάρα, πλήκτρα: Νίκος Τάρας

Συνέντευξη: ΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ