ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

4+1 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ CHRISTOPHER NOLAN


Από τους νεότερους σχετικά Άγγλους σκηνοθέτες, θα λέγαμε πως ο Christopher Nolan, αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του επιτυχημένου δημιουργού, ο οποίος έχει πάντα κάτι καινοτόμο να προσφέρει στο κοινό. Οι ταινίες του συνιστούν κυριολεκτικά μια εμπειρία, καθώς πολλές από αυτές περνούν στον θεατή πληθώρα νοημάτων σχετικά με τη ζωή, ενώ είναι παράλληλα άρτιες σκηνοθετικά, με εντυπωσιακά πλάνα και φωτισμούς κατάλληλα προσαρμοσμένους στο εκάστοτε κλίμα. Για αυτούς και για ακόμα παραπάνω λόγους που θα απαριθμηθούν στην συνέχεια, αξίζει σίγουρα να παρακολουθήσετε πολλές από τις ταινίες του.

1) Καθηλωτική παρουσίαση του χωροχρόνου και των γεγονότων
Ακόμα κι αν δεν είσαι λάτρης των ταινιών με πρωταγωνιστές super ήρωες, ο θεατής θα βρεθεί να απολαμβάνει ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία, με λήψεις που χαρακτηρίζονται από βουτιές στο κενό και γρήγορες εναλλαγές. Οι υποθέσεις των ταινιών του, είναι ως επί το πλείστον εντυπωσιακά καλές, αφού συχνά χαρακτηρίζονται τόσο από τη μη γραμμική παρουσίαση των γεγονότων, όπως για παράδειγμα στο «Memento», όσο και από την ύπαρξη περίπλοκων χαρακτήρων, γεμάτων διλήμματα.

Σκηνές από την ταινία «Memento»
2) Πλήθος ειδικών εφέ
Αν κάτι χαρακτηρίζει κατ’ εμέ τον Christopher Nolan, είναι τα ειδικά εφέ που θα ξετρελάνουν τον θεατή και ιδιαίτερα τον λάτρη των ταινιών δράσης. Εκρήξεις, πτώσεις από μεγάλο υψόμετρο και ταξίδια στο διάστημα, είναι λίγα από τα χαρακτηριστικά των ταινιών του που απογείωσαν την καριέρα του.

3) Χαρακτήρες με αλλόκοτη ψυχοσύνθεση
Ένα επίσης στοιχείο που χαρακτηρίζει τις περισσότερες ταινίες του σκηνοθέτη, είναι η δυσκολία στην αποδόμηση των χαρακτήρων του. Ειδικότερα, οι περισσότεροι από αυτούς παρουσιάζονται γεμάτοι ηθικά διλήμματα, με τάσεις υπερανάλυσης και αίσθημα του ανικανοποίητου. Αυτή ακριβώς η αρχική δυσκολία στην κατανόησή τους, είναι που καθηλώνει τον θεατή και στην συνέχεια τον αποζημιώνει με τον καλύτερο τρόπο, αφού ξεδιαλύνεται κάθε μυστήριο και απορία γύρω από το όνομά τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα; Ο Joker από την ταινία «Batman: Σκοτεινός Ιππότης», οι πρωταγωνιστές Hugh Jackman και Christian Bale στο «Prestige», καθώς και πολλοί ακόμα.

Σκηνή από την ταινία «The Prestige»

          4) Πρωτοποριακή παρουσίαση των σούπερ ηρώων

Φυσικά το εν λόγω χαρακτηριστικό, αναφέρεται κυρίως στις ταινίες «Batman» τις οποίες έχει σκηνοθετήσει. Μέσα από ένα δίωρο γεμάτο ανατροπές, ο θεατής μπορεί να ανιχνεύσει με μεγάλη ευχέρεια τα χαρακτηριστικά που διέπουν τους πρωταγωνιστές, όπως και την στάση τους απέναντι στην ζωή. Τόσο οι ήρωες, όσο και οι εγκληματίες παρουσιάζονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο που έχει μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η ταινία «Batman: Σκοτεινός Ιππότης», έχει βαθμολογηθεί με 9/10, βαθμολογία υψηλότατη για ταινία που αφορά σουπερ ήρωες.

Η τριλογία του «Σκοτεινού Ιππότη»
5) Απολαυστικός συνδυασμός σασπένς και δράματος

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε και τον αλλόκοτο συνδυασμό σασπένς και δράματος που παρατηρούμε στις ταινίες του. Οι έντονα δραματικές καταστάσεις που βιώνει η πλειοψηφία των χαρακτήρων του καθώς και το διόλου σπάνια τραυματικό παρελθόν τους, συνδυάζεται με εξερεύνηση στο άγνωστο, καθώς βρίσκονται μπροστά σε περιπέτειες που όμοιές τους δεν έχουν ξανασυναντήσει. Οι εμπειρίες που αποκομίζουν είναι μοναδικές και συνήθως τους στιγματίζουν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Αυτοί και ίσως πολλοί ακόμα λόγοι, να καθιστούν τον σκηνοθέτη έναν από τους πιο επιτυχημένους νέους σκηνοθέτες. Αν συστήνω να δείτε κάποια ταινία του; Δεν νομίζω πως χρειάζεται να πω περισσότερα…

Πηγές Φωτογραφιών: κεντρική: indiatoday.in, σκηνή από «Memento»: empireonline.com, σκηνή από «The Prestige»: amazon.com, τριλογία «Σκοτεινού Ιππότη»: collider.com

Σύνταξη: ΜΑΡΙΑ ΣΜΗΝΑ