ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΠΕΜΠΤΗ, 25/01


Λίγο πριν τελειώσει ο πρώτος μήνας του νέου έτους, στις κινηματογραφικές αίθουσες, έχουμε πολλές και διαφορετικού είδους νέες αφίξεις. Ταινίες και ηθοποιοί που βραβεύτηκαν με τη Χρυσή Σφαίρα έρχονται να μας χαρίσουν απολαυστικές κινηματογραφικές προβολές. Βέβαια, δεν θα παρουσιάσουμε μόνο αυτές αλλά όλες τις ταινίες μικρού ή μεγάλου μήκους, που έρχονται να μας συστηθούν και να αγαπηθούν  από το κοινό.

Την αρχή την κάνει η ταινία σε σενάριο- σκηνοθεσία Τάσου Μπουλμέτη που έρχεται να μας γυρίσει πίσω στο 1968 και στην μεγάλη  νίκη της ομάδας του μπάκετ της ΑΕΚ.

1968

Μέσα σε μία λαμπερή νύχτα, ξετυλίγεται μια ιστορία εθνικής ανάτασης, με επίκεντρο το θρυλικό αγώνα στο Καλλιμάρμαρο που παρακολούθησε ολόκληρη η Ελλάδα από το ραδιόφωνο, και πάνω από 80.000 άνθρωποι από κοντά («σπάζοντας» το ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη συνάθροιση σε αγώνα μπάσκετ). Οι συγκινητικές και αστείες ιστορίες της ταινίας συνθέτουν έναν πολύχρωμο μικρόκοσμο, αλλά και τον καμβά μιας συγκλονιστικής εποχής, και μιας ολόκληρης χώρας. Ο Τάσος Μπουλμέτης εμπνέεται από τον επικό αγώνα ΑΕΚ - Σλάβια Πράγας του 1968 και, 50 χρόνια μετά, επιστρατεύει ένα πλούσιο και ταλαντούχο καστ για να αποκαλύψει το συναρπαστικό παρασκήνιο πίσω από το άπιαστο όνειρο που έγινε πραγματικότητα. 


Η επόμενη ταινία στα εφόδια της έχει μία σειρά από βραβεία και συμμετοχές Βραβείο FIPRESCI, Επίσημη υποβολή της Φινλανδίας για τα Όσκαρ και με πανελλήνια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης η ταινία με τίτλο

Tom of Finland 

Έρχεται να μας παρουσιάσει την αληθινή ιστορία μιας από τις πιο επιδραστικές, πρώιμες φιγούρες του κινήματος για τα δικαιώματα της LGBT παγκόσμιας κοινότητας, το πορτρέτο ενός ζωγράφου που έγινε γνωστός στη μεταπολεμική Ευρώπη με την υπογραφή «Tom of Finland», είναι ταυτόχρονα μια ιστορία για την πραγματική αποστολή της τέχνης που αμφισβητεί, εξεγείρεται, προσφέρει καταφύγιο και απελευθερώνει.


Μία πολιτική σάτιρα έρχεται να μας μεταφέρει στην Ρωσία και ειδικότερα στο πολιτικό τοπίο της Σοβιετικής Ένωσης την δεκαετία του 50'. 

The Death Of Stalin 

Η «μαύρη» κωμική μορφή στη νέα ταινία του βραβευμένου με Έμμυ και υποψήφιου για Όσκαρ σεναριογράφου/σκηνοθέτη, Αρμάντο Ιανούτσι μας πηγαίνει στη νύχτα της 2ας Μαρτίου του 1953, ένας άνδρας πεθαίνει. Ένα τρομαχτικό εγκεφαλικό επεισόδιο ταράζει ολόκληρο το σώμα του. Γεμίζει σάλια και λερώνει τον εαυτό του. Πρόκειται να αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο κι αν παίξεις σωστά τα χαρτιά σου, η δουλειά του θα γίνει δική σου. Αυτός ο άνδρας δεν είναι άλλος από τον Ιωσήφ Στάλιν – δικτάτορας, τύραννος και Γενικός Γραμματέας της ΕΣΣΔ. «Ο Θάνατος του Στάλιν» είναι μία σάτιρα για τις ημέρες πριν από τις κηδείες του Εθνοπατέρα. Μέρες που ρίχνουν ένα σαρδόνιο φως σε όλη την τρέλα και την απάνθρωπη κατάσταση του ολοκληρωτισμού. Μέρες που δείχνουν όλους όσοι τον περιστοίχιζαν να μάχονται για να κληρονομήσουν την υπέρτατη εξουσία του. Και όλα βασίζονται σε αληθινά γεγονότα. Μία ταινία που συνδυάζει την κωμωδία, το δράμα, το πάθος και τις πολιτικές μανούβρες, «Ο Θάνατος του Στάλιν» είναι μία παραγωγή των Quad, Main Journey και Gaumont, σε σκηνοθεσία Αρμάντο Ιανούτσι και με παραγωγούς τους Γιαν Ζενού, Λορέν Ζιτούν, Νίκολας Ντουβάλ Ασακόφσκι και Κέβιν Λόαντερ. Βασισμένο στο γαλλικό graphic novel των Φαμπιάν Νουρί και Τιερί Ρομπάν. 


Η επόμενη ταινία κέρδισε Χρυσό Κοχύλι Καλύτερης Ταινίας στο 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν, βραβείο Κοινού Midnight Madness και ήρθε στη 2η θέση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο. 

The Disaster Artist

Ο Τζέιμς Φράνκο επιστρέφει στο διπλό ρόλο του σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή στο μεγάλο hit του SXSW, αλλά και του Τορόντο και του Σαν Σεμπαστιάν, την κωμωδία «The Disaster Artist». Η ταινία προβλήθηκε ως work-in-progress στο South by Southwest Film Festival του 2017, κερδίζοντας θερμό χειροκρότημα στο τέλος της προβολής, και ιδιαίτερα θετικές κριτικές από τον τύπο, ιδιαίτερα για την μεταμορφωτική ερμηνεία του Φράνκο, ως τον μοναδικό Τόμι Γουάιζο. Η αληθινή ιστορία της δημιουργίας της ταινίας «The Room», που έχει χαρακτηριστεί ως «ο Πολίτης Κέιν των κακών ταινιών». Η κλασική καλτ ταινία του Τόμι Γουάιζο συνεχίσει να προβάλλεται σε sold out προβολές για πάνω από μια δεκαετία. Το σενάριο της ταινίας είναι των Σκοτ Νουστάντλερ και Μάικλ Χ. Βέμπερ, βασισμένο στο βιβλίο των Γκρεγκ Σεστέρο και Τομ Μπίσελ.

 

Το καλλιτεχνικό πατινάζ στο επίκεντρο της επόμενης ταινίας. Μια αθλητική βιογραφία της Τόνια Χάρντινγκ.
Εγώ, η Τόνια

Η Τόνια Χάρντινγκ κυριάρχησε στον πάγο με απαράμιλλη χάρη. Κυριάρχησε και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τελείως διαφορετικό λόγο. Η αληθινή ιστορία της Αμερικανίδας πρωταθλήτριας η οποία κατηγορήθηκε για τη μεγαλύτερη συνωμοσία στην ιστορία του καλλιτεχνικού πατινάζ. Η ταινία «Εγώ, η Τόνια» είναι μια παράλογη, τραγική και ταυτόχρονα ξεκαρδιστική ματιά στη γυναίκα που αποτέλεσε το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του αθλητισμού.


Δραματική η επόμενη ταινία με φόντο το Ιράν. 

Ένας Ακέραιος Άνθρωπος 

Ένας οικογενειάρχης που ζει σε ένα απόμακρο χωριό στο Βόρειο Ιράν έρχεται αντιμέτωπος με ένα οργανωμένο σύστημα διαφθοράς όταν αντιστέκεται στα συμφέροντα μιας φιλικά προσκείμενης στην κυβέρνηση ιδιωτικής εταιρείας. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών 2017. Από τον βραβευμένο δημιουργό των ταινιών "Αντίο" & "Τα χειρόγραφα δεν καίγονται" Μοχάμαντ Ρασούλοφ. Ένα ασυμβίβαστο δράμα που σαν οργισμένο ποτάμι φέρνει τη διαφθορά στην επιφάνεια! 

Το τρίτο μέρος της περιπέτειας φαντασίας έρχεται για να ολοκληρώσει την ταινία. 

Maze Runner: The Death Cure 
Ο Λαβύρινθος: Η Τελική Δοκιμασία 

Σε αυτό το μεγαλειώδες φινάλε της εποποιίας του Λαβύρινθου, ο Τόμας πρέπει να οδηγήσει την ομάδα των Γκλέιντερς που έχουν αποδράσει, στην τελευταία τους και πιο επικίνδυνη αποστολή μέχρι τώρα. Για να σώσουν τους φίλους τους, θα πρέπει να καταφέρουν να μπουν στη θρυλική Τελευταία Πόλη, έναν λαβύρινθο ελεγχόμενο από τη WKCD, που ίσως αποδειχτεί ο πιο θανάσιμος λαβύρινθος από όλους. Όποιος καταφέρει να βγει ζωντανός, θα πάρει απαντήσεις στις ερωτήσεις που είχαν οι Γκλέιντερς από την πρώτη στιγμή που έφτασαν στον λαβύρινθο.