ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΠΑΥΛΙΝΑ ΧΑΡΕΛΑ: ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΖΩ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΨΩ



Τελευταίος μήνας του έτους ο Δεκέμβριος και η Townsendia συνεχίζει να είναι στην παρέα σας με αποκαλυπτικές συνεντεύξεις και ευχάριστη διάθεση. Η σημερινή καλεσμένη μου είναι ηθοποιός και παράλληλα καλλιτεχνική διευθύντρια σε δύο θέατρα της Θεσσαλονίκης, στοιχείο μοναδικότητας για την πόλη μας. Με ειλικρίνεια, γέλιο και χωρίς ενδοιασμούς δε δίστασε να απαντήσει σε όλα όσα τη ρώτησα. Κυρίες και κύριοι η Παυλίνα Χαρέλα...

Ξεκινώντας, γιατί αποφασίσατε να γίνετε ηθοποιός;

Με το θέατρο ξεκίνησα να ασχολούμαι από 5 χρονών. Μια ζωή με θυμάμαι μέσα στο θέατρο, οπότε και δεν το αποφάσισα σε μεγάλη ηλικία. Βέβαια, οι γονείς μου δεν έχουν καμία σχέση με το θέατρο. Από μικρή είχα το μικρόβιο.

Η θεατρική παράσταση "String Λα" έχει έναν ιδιαίτερο τίτλο; Τί μπορεί να σημαίνει αυτός;

Το έργο είναι μία διασκευή της "Στρίγκλας που έγινε αρνάκι" του Σαίξπηρ. Κρατήσαμε μόνο το "Στρίγκλα" και δώσαμε μια μουσική χροιά. Το string είναι η χορδή και το "Λα" είναι η νότα λα. Πρόκειται για μια τρελή διασκευή βασισμένη στο έργο του Σαίξπηρ. Είναι μια κεφάτη παράσταση με μια τρελή παρέα.

Στη θεατρική παραγωγή "String Λα" που συμμετέχετε, έχει αναφερθεί χιουμοριστικά πως οι Σαιξπηρο-λόγοι καλό θα ήταν να αποφύγουν το Θέατρο Αυλαία από τις 18 Νοεμβρίου, όπου ήταν και η πρεμιέρα σας. Για ποιο λόγο προτείνεται κάτι τέτοιο;

(Γελάει) Κάποιοι συνάδελφοί σας (δημοσιογράφοι), αφού παρακολούθησαν την παράσταση είπαν πως καλό θα ήταν να την δουν και οι Σαιξπηρο-λόγοι. Το έργο, όπως ήδη ανέφερα είναι μία διασκευή. Εμείς πήραμε μόνο αποσπάσματα από το πρωτότυπο οπότε και δεν μιλάμε για το κλασικό έργο του Σαίξπηρ. Αν κάποιος περιμένει να δει ένα Σαιξπηρικό έργο ας φύγει τώρα που είναι νωρίς (γελάει). Ένας Σαιξπηρο-λογος που θέλει να δει την παράστασή μας ας έρθει με χιουμοριστική διάθεση.


Πώς μπορεί να νιώθει ένας ηθοποιός την ώρα που είναι πάνω στη σκηνή; 

Στη σκηνή δεν είμαι η Παυλίνα. Δεν μπορώ να περιγράψω αυτό που νιώθω. Μεταμορφώνομαι σε έναν άλλο άνθρωπο. Είναι ένα δίωρο ταξίδι, ζω ένα όνειρο πάνω στη σκηνή. Με το που τελειώνει η παράσταση αναρωτιέμαι γιατί να μην παίζαμε κάθε μέρα. Αν το χόμπι σου γίνεται επάγγελμα τότε ζεις το όνειρό σου και αυτό είναι υπέροχο.

Τί ρόλο παίζει το φιλοθεάμον κοινό;

Το κοινό μπορεί να σε επηρεάσει από τη στιγμή που αρχίζει η παράσταση. Υπήρξαν περιπτώσεις που οι θεατές ήταν μέρος της παράστασης και άλλες φορές αναρωτιόμασταν "αν είχαμε κόσμο από κάτω". Εμείς, οι ηθοποιοί, πρέπει να βρούμε τη συνθήκη και τον τρόπο ώστε να μην επηρεαζόμαστε από το κοινό που παρακολουθεί την παράσταση. Θεωρώ πολύ σημαντικό το πρώτο πεντάλεπτο ώστε να καταλάβω το κοινό και προσπαθώ να το φέρω σε πλαίσιο που με συμφέρει.

Γνωρίζουμε ότι είστε καλλιτεχνική Διευθύντρια στο Θέατρο Σοφούλη και στο Θέατρο Αυλαία. Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να έχει αναλάβει ένα τόσο δύσκολο έργο;

Δεν έχω καταλάβει αν είναι πολύ δύσκολο αυτό που κάνω. Μου αρέσει πολύ αυτό το κομμάτι. Μου αρέσει όταν πετυχαίνω και ειδικά στις δύσκολες περιπτώσεις. Ίσως και να φαίνεται δύσκολο, αλλά εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω. Για μένα αυτό είναι κάτι μαγικό. Βέβαια όταν ξεκινούν οι καλοκαιρινές διακοπές κλείνω τα πάντα και δεν ασχολούμαι με τίποτα. Θέλει πολύ καλό συντονισμό και σωστό προγραμματισμό. Σαφέστατα έχω κάνει λάθη, αλλά αν έχεις θετική διάθεση μπορείς να ανταπεξέλθεις. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, απαιτεί άλλα πράγματα και πρέπει να τους διαχειρίζομαι ανάλογα. Από έξω όλα αυτά ίσως να φαίνονται δύσκολα, αλλά όταν βρίσκομαι μέσα σε αυτή την κατάσταση ένα μαγικό ραβδί τα αλλάζει όλα και τα κάνει εύκολα.


Αν σας πρότεινα να ξεχωρίσετε έναν ρόλο σας, ποιός θα ήταν αυτός και γιατί τον επιλέξατε ως ξεχωριστό;

Κάθε φορά που ανεβάζω μια παράσταση λέω: "Αυτός είναι ο ρόλος που μου αρέσει περισσότερο" (γελάει). Αυτή τη στιγμή αγαπάω τη Στρίγκλα. Έχω κάνει και άλλες παραστάσεις, αλλά είναι τελείως διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους. Όλοι οι ρόλοι μου είναι ξεχωριστοί, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανέναν.

Τα κοινά στοιχεία του ρόλου με τον αληθινό χαρακτήρα μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη απόδοση ενός ηθοποιού; Εντοπίζετε κάποια κοινά στοιχεία στους ρόλους που υποδύεστε αυτόν τον καιρό;

Νομίζω πως όλοι μας έχουμε τους χαρακτήρες που παίζουμε στη σκηνή. Αυτό που χρειάζεται είναι να ψάχνουμε κομμάτια μέσα μας και να παρατηρούμε και άλλους χαρακτήρες. Η παρατήρηση για εμάς είναι το Α και το Ω. Πρέπει να ψάξουμε μέσα μας για να βρούμε αυτά τα κοινά στοιχεία. Άλλες φορές περισσότερο και άλλες λιγότερο. Φυσικά δεν είμαι Στρίγκλα (γελάει) και οι άνθρωποι που με γνωρίζουν αναρωτιούνται για το ρόλο που υποδύομαι. Ο κόντρα ρόλος υπάρχει, απλώς θέλει περισσότερη δουλειά. Το στοιχείο που πρέπει να βρεις μπορεί να είναι τόσο μικρό όσο το μικρό δάχτυλο του ποδιού σου. Αυτό είναι κόντρα ρόλος.


Παρατηρείται πως το κοινό της Θεσσαλονίκης υποστηρίζει τις παραγωγές στις οποίες συμμετέχετε. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα επιπρόσθετο στοίχημα για κάθε παράστασή σας; 

Με αγχώνει πάρα πολύ αυτό. Παρατηρώ ότι ο κόσμος στηρίζει τους τοπικούς θιάσους. Δεν υπάρχει συνταγή για το πως μπορεί να έρθει ο κόσμος στο θέατρο. Σαφέστατα στη Θεσσαλονίκη το "από στόμα σε στόμα" είναι η καλύτερη διαφήμιση. Ενίοτε υπάρχει η λογική της Αθήνας, αλλά πλέον ο κόσμος επιλέγει ποιες θεατρικές παραγωγές θα παρακολουθήσει περισσότερο μέσω του διαδικτύου .

Ποια είναι η σχέση με τον εαυτό σας; Εκτός από την υποκριτική, τί είναι αυτό που σας γεμίζει;

Είναι κάτι που στην παρούσα στιγμή δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ. Έχω ασχοληθεί πριν αρκετά χρόνια με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το beach volley. Οπότε όποτε μπορώ παίρνω την μπαλίτσα μου και κάνω άλλου είδους εκτόνωση. Θα ήθελα να ξαναασχοληθώ και με το χορό, κάτι που έκανα επίσης παλαιότερα. Το βράδυ που θα επιστρέψω σπίτι προτιμώ να ασχολούμαι με την προσωπική μου ζωή και να χαλαρώνω.

Πώς θα αξιολογούσατε τις θεατρικές παραγωγές που ανεβαίνουν αυτό το διάστημα, στην πόλη μας;

Να σου πω την αλήθεια δεν προλαβαίνω να δω θεατρικές παραστάσεις, αλλά ακούω για αυτές. Από αυτά που ακούω θεωρώ ότι γίνονται σπουδαίες προσπάθειες από μικρούς θιάσους. Πλέον ο παραγωγός έχει καταλάβει ότι δεν μπορεί να κοροϊδέψει τον θεατή και να κάνει μια "αρπαχτή" όπως λέμε εμείς. Βλέπω και ακούω για πολύ δυνατές παραγωγές.

Πως θα απαντούσατε σε ενδεχόμενη πρόταση να συμμετέχετε στην κριτική επιτροπή ενός τηλεοπτικού show ανάδειξης υποκριτικών και όχι, μόνο ταλέντων;

Άκου ερώτηση (γελάει)! Δεν θα πήγαινα με τίποτα, χωρίς να θέλω να λέω μεγάλες κουβέντες. Πιστεύω πως δε μου ταιριάζει. Θα προτιμούσα για παράδειγμα να ήμουν στο κομμάτι της παρουσίασης παρά στη θέση του κριτή. Με αγχώνει πολύ όλο αυτό. Σκέψου, όταν κάνω ακροάσεις για νέες παραγωγές στενοχωριέμαι όταν πρέπει να απορρίψω κάποιους. Για αυτό το λόγο, αν και δεν αρέσει σε πολλούς, δεν αλλάζω εύκολα ηθοποιούς. Αν θέλει ο ίδιος να φύγει βεβαίως να το κάνει. Αλλά από τη στιγμή που είμαστε εντάξει προτιμώ να μην αλλάζω εύκολα ηθοποιούς. Με αγχώνουν οι ακροάσεις και στενοχωριέμαι. Για αυτό το λόγο ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους όχι μόνο για τη θετική εξέλιξη αλλά και για την αρνητική έτσι ώστε να μην περιμένουν άδικα.


Τέλος, ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τί να περιμένουμε το επόμενο διάστημα;

Ψάχνω και αναζητώ κάτι καινούριο για του χρόνου. Ξέρω περίπου τι θέλω, αλλά είμαι ακόμη στο ψάξιμο. Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να είμαστε καλά στο τώρα. Πλέον δεν πολυταξιδεύω με το μυαλό. Το βασικό είναι να είμαστε καλά την επόμενη μέρα. Παλαιότερα έκανα πολλά και μακρινά όνειρα, αλλά όταν τρως χαστούκια που ούτε που τα περιμένεις, προσγειώνεσαι λίγο απότομα και λες: "Ας είμαι καλά και αύριο και βλέπουμε για το μέλλον!".



Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση: STRΙNGΛA ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ